Virkad konst vid Aura å

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Adrienne Westerback
Publicerad igår kl. 21:12

Humkand 2017

Igår, den 24 maj 2017, fick jag äntligen mitt kandidatexamensbetyg. Det känns skönt och lite konstigt (vart har dom här åren gått??) men mest ändå bara väldigt rätt. Det är det här jag har jobbat för dom tre senaste åren. Det har varit tungt, jobbigt och stundvis mycket ångestfyllt, men det har också alltid varit värt det. Jag har haft ett klart mål hela tiden, och trots att jag såhär i efterhand kan konstatera att jag några gånger för ofta glömt att leva i nuet och kanske pressat mig själv för mycket, så är det hit jag velat komma och är himla stolt att jag klarade allting så bra ändå.

Jag minns våren 2013. En blivande nybakad student som njöt av ledigheten under majmånad, längtade efter den vita mössan och livet efter gymnasiet. Jag var på inträdesprov den 21 maj det året, det var en varm dag och jag minns att jag stannade till på Biskopsgatan (som jag inte alls var bekant med då ännu och troligen inte ens visste att den hette så) efter provet, under ett vackert träd i full vit blom. Jag älskar ju som bekant blommande träd. Jag tog mängder av bilder och en lade jag till och med upp på instagram. Kanske hade jag en känsla av att det skulle vara viktigt att minnas.

Jag har i alla fall tänkt på den där stunden och det där trädet flera gånger sedan dess, då jag traskat där förbi på min väg till Arken. Jag har tänkt att jag någongång ska ta en bild till på samma ställe, kanske försöka känna av allt jag varit med om och vad som förändrats i mitt liv under de här fyra åren. Igår hände det. Jag hade hämtat ut mitt betyg och kände mig ovanligt lätt om fötterna. Jag stannade under trädet vid korsningen av Biskopsgatan och Agricolagatan. Jag är en nostalgisk och emotionell person som lever på känslor och minnen av särskilda platser. Det där trädet är en sån plats den här tiden på året, och cirkeln känns sluten. Åtminstone för en tid framöver. #ratatasbloggutmaning

 

 

 

 

 

 

 

 

Adrienne Westerback
Publicerad 25.05.2017 kl. 16:53

Kåldolmar på älgfärs och blomkålspuré

Lady Dahmer instagrammade om de gudomliga kåldomarna hon gjort till middag här om dagen och jag blev genast så otroligt sugen. Har inte känt sådan hunger efter en specifik maträtt på länge, och att det skulle vara fråga om just kåldolmar kändes ju lite oväntat, men så var det i alla fall. Så igår sökte jag upp några recept, handlade ingredienserna och tillredde maten! 

 

KÅLDOLMAR

 

Du behöver:

500 gram älgfärs (eller annan valfri färs)

1 vitkålshuvud

3 dl grädde

1 lök

2 ägg

Smör

Salt och peppar

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 250 grader. Börja med att skära av roten på vitkålen. Lägg sedan i en stor kastrull.

Häll på vatten och salta lite lätt. Koka bladen mjuka men låt inte koka för länge så de blir för mjuka.

Skölj vitkålen i kallt vatten när du skalar av bladen så att du inte bränner dig.

Blanda färsen med hackad lök, lite grädde, 2 ägg, salt och vitpeppar. Ta lite färs och rulla till en korv som du sedan rullar in i kålbladet.

Lägg kåldolmarna i en form, klicka på smör och ställ in i ugnen längst ner i 50-60 minuter. Lägg på lite folie mot slutet om kåldolmarna börjar få för mycket färg.

 

BLOMKÅLSPURÈ

 

Du behöver:

Ungefär 1 kg blomkål

1 dl vispgrädde

1 dl mjölk 

50 gram smör

Salt

Vitpeppar

 

Gör så här:

Skär blomkålen i mindre bitar, ta gärna med det mesta även av stammen. 

Mät upp vispgrädde och mjölk i en kastrull. Låt koka upp, under övervakning för när det väl börjar koka så kokar det snabbt över. Ta bort kastrullen från värmen. Lägg i smöret, salt och vitpeppar och rör om tills smöret smält.

Lägg i blomkålen, sätt tillbaka kastrullen på spisen och fortsätt koka på medelhög värme utan att det kokar över i ca 10 minuter.

(Det gör inget att ungefär hälften av blomkålen ligger ovanför vätskenivån. Under tiden det kokar så sjunker blomkålen ihop och mot slutet så ligger nästan allt i vätska.)

Ha gärna locket på glänt om det går utan att det kokar över. Rör gärna om någon gång under tiden så att blomkålen högst upp som ligger ovanför vätskenivån kommer ner i vätskan. 

Mixa ihop till ett jämnt och fint mos med mixer.  Servera med en god grönsallad och avnjut! 

 

Det här receptet blir mycketmycket mat så du har till lunch och middag några dagar framöver också vilket är skönt. Och jo, detta blev så jäkla gott! #ratatasbloggutmaning

 

Adrienne Westerback
Publicerad 23.05.2017 kl. 12:36

Recept: grön vegansk smoothie

Idag steg jag upp klockan halvsju och åkte med min mamma ner till Dalsbruk för att ta 8.15-bussen hem till Åbo. Har alltså ganska nyligen landat i min lägenhet efter att i lugn takt ha promenerat från Domkyrkan och dessutom stannat för att handla lite på vägen. Vädret är ju fantastiskt idag också så bara jag vilat lite går jag nog snart ut igen! Diskuterade lite med min syster igår om hur mycket vi båda uppskattar ledighet. Alltså verkligen suktar efter och är nästan fysiskt beroende av den. Medan alla i vår omgivning verkat förvånade över att vi frivilligt valt att ha ledigt i maj (jag hela månaden och hon två veckor innan jobbet börjar) så njuter vi istället så det sprakar i varje cell i våra trötta kroppar. Jag absolut älskar att det är måndag och att jag inte har något som måste göras. Ingen behöver mig och ingen kan få mig att känna mig manad att göra något heller. Den känslan är nästan ungefär lika behaglig som då någon masserar en med en såndär huvudmasserare, ni vet? Rysningar. Droglik.

Det här betyder förstås inte att jag bara ligger inne under täcket hela dagarna, nejdå. Om det regnar så kanske, men en solig dag som denna sprudlar endorfinerna i kroppen och jag planerar med glädje in några programpunkter. Jag vill träna, laga middag och gärna gå ut på en promenad lite senare. Ska bli riktigt skönt. Om nån är i Åbo och läser detta får den gärna höra av sig, möter gärna upp över nåt drickbart på något café eller en åbåt! Men först ska jag äta min goda gröna smoothie jag nyss mixade ihop. Och jag säger äta för den blev lite tjock och jag orkade inte tunna ut den. Här är i alla fall det superenkla receptet på den:

 

1-2 dl mjölkfri yoghurt

1 banan

1-2 ordentliga nävar spenat

1/2 avokado

1 skvätt vatten

Mixa och avnjut!

 

Personligen föredrar jag då det inte är så sött utan mer fräscht så jag lät smoothien vara såhär, men det är ju helt möjligt att söta med honung eller lönnsirap till exempel. Och nu råkade jag inte heller ha spirulinapulver hemma, som troligen hade gett den en mer intensiv grön färg, men fin blev den ändå. Prova gärna, den här är superbra som mellanmål eller frukost! #ratatasbloggutmaning

 

 

 

 

Adrienne Westerback
Publicerad 22.05.2017 kl. 11:43

DIY-tapet av boksidor

Mina föräldrar har låtit renovera vår sommarstuga sedan i fjol somras och nu under våren görs de sista finslipningarna. En av min mammas drömmar har bland annat länge varit att klä en vägg med boksidor ur någon av hennes favoritböcker och nu äntligen kunde vi verkställa det projektet! Redan förra året inhandlade jag Sagan om ringen-trilogin i pocket på engelska i ett antikvariat i Åbo och nu under veckoslutet fixade vi ihop väggen. Det blev så himla snyggt alltså! Och det var inte det minsta svårt heller, så detta lilla DIY-pyssel rekommenderar jag alla bokälskare eller inredningssugna som vill tillföra något lite mer eget till sitt hem. 

 

Du behöver:

En tom vägg

En eller flera böcker, gärna någon du själv gillar

Tapetklister (vårt var i rosa färg för att se var man klistrat, men det är inte nödvändigt)

En pensel

Tidningspapper eller dylikt att ha som skydd på golvet

En stege

 

 

 

 

Vi är mycket nöjda med resultatet och rummet fick genast en egen karaktär. Otroligt mysigt att gå nära väggen också och studera de olika sidorna, dikterna och kartorna vi klistrade upp. #ratatasbloggutmaning

 

 

Adrienne Westerback
Publicerad 21.05.2017 kl. 22:31

Den icke-perfekta listan

 

Det bästa icke-perfekta med mig själv?

Min känslighet.

Det bästa icke-perfekta med en viktig person i mitt liv?

Allt icke-perfekt har alltid en ljus sida.

Min favoritsysselsättning som gör mig icke-perfekt?

Lyssna på podcasts och kolla Netflix istället för att läsa böcker.

Fem orsaker varför det är roligare att vara icke-perfekt än perfekt?

Det finns större utrymme för utveckling.

Acceptans och förståelse har möjlighet att expandera.

Mångfalden får blomstra.

Prestationsångesten har en chans att bli mindre. 

Det gör en mer egen.

En gång då mitt icke-perfekta jag fick någon annan att skratta? 

Min ständiga och otroliga tankspriddhet som gör att jag jämt glömmer att göra saker eller har grejer borttappade.

Den bästa icke-perfekta kändisen?

Finns så många jag tycker om men en är till exempel Clara Henry.

Tre icke-perfekta saker jag gjort idag?

Gosat för lite med min hund, käbblat onödiga grejer med min mamma och njutit för lite av det vackra vädret.

 

Adrienne Westerback
Publicerad 20.05.2017 kl. 23:20

Sista Poetry Puben innan sommaren

 

Genusvetenskapens sommaravslutning råkade tajmas perfekt med vårens sista Poetry Pub så det var ganska givet att vi var ett rätt stort gäng härliga människor som möttes upp på Skärgårdsbaren nu i torsdags. Jag var ju så otroligt impad av alla duktiga, roliga, smarta och känslosamma uppträdande förra gången så det fanns inte en chans att jag skulle missa den här kvällen heller. Och poesin i all ära, men att sitta där och lyssna tillsammans med några av de absolut finaste människorna en känner slår ju ändå faktiskt allt. <3 Den här gången gästades puben dessutom av Hannele Mikaela Taivassalo som läste några utdrag ur sin färska bok In transit. #ratatasbloggutmaning

 

Adrienne Westerback
Publicerad 20.05.2017 kl. 20:29

Rosa hanami

 

#ratatasbloggutmaning

 

Nu har jag varit både upptagen och lat vad gäller månadens bloggutmaning men jag har i alla fall kommit ihåg att fotografera en del så nu utmanar jag mig själv att ta igen den förlorade tiden och publicera inlägg kring händelser jag varit med om istället! Först ut blir då dagens soliga promenad under körsbärsträden vid Aura Å. Alltså jag är så löjligt betagen och förälskad i så gott som allt som grönskar och blommar, men allra mest förtjust är jag ändå i körsbärs- och äppelträdsblommen. Herreje så vackert med vita och rosa träd. Åh. Finner inga ord. Alla bilder jag tog såg exakt likadana ut och blev inte ens alls bra med min dåliga telefonkamera men jag kunde ändå inte sluta knäppa för jag ville liksom att blommorna aldrig skulle ta slut. Sommaren kommer med stormsteg nu hörni, idag svettades jag som bara den och enlgit väderappen låg temepraturen här i Åbo på 22 grader. Häftigt!

 

 

 

Adrienne Westerback
Publicerad 19.05.2017 kl. 17:25

Det är dags att få slut på stigman kring antidepressiva

 

Ibland är jag ledsen över saker som sker eller som inte sker i min vardag. Jag kan bli ledsen över det mesta eftersom jag tar in intryck utan några som helst filter och som därför stimulerar mig extra mycket. Det här gör att jag är väldigt känslig och blir ledsen otroligt lätt. Skör som ett jävla äggskal är jag och har nog alltid varit det. Är ständigt på helspänn. Spänner mig inför saker som jag ska göra, saker som jag är mitt uppe i eller saker som hänt, eftersom jag processar precis allting jag gör och utvärderar mig själv tills hjärnan blir överhettad. 

Jag har alltid känt att jag måste ha fullständig kontroll över allt som sker hela tiden. Att jag måste klara allt jag tar mig an med galans och gärna vara perfekt innan jag ens provat först. Jag hatar att inte veta allt eller kunna allting. Jag hatar att be om hjälp, fråga om råd eller bara ge till känna att jag inte vet hur vissa saker ligger till. Särskilt inte när jag anser att det verkligen gäller, som i bilskolan, intellektuella diskussioner eller på nya jobb. Min största fobi är att misslyckas. I fjol varvades min känslighet med allt grövre ångest och slutade i mitten av sommaren med utbrändhet och två veckors sjukledighet. Allt var tungt och förskräckligt just då och jag skulle ha gjort vad som helst för att dämpa den smärtan. Den är som det där stunderna av total förtvivlan och panik alla känt någon gång, men som utdraget och oändligt. En ser inget ljus just då.

Därför tog jag också slutligen trött emot receptet på medicinen som skrevs ut åt mig. Jag orkade inte kämpa utan den längre. I ett års tid hade jag valt bort det alternativet eftersom jag inte ville ha medicinsk hjälp utan tyckte att det på något sätt kändes mindre naturligt. Men till slut gav jag upp. Jag ville hellre att spänningen i musklerna skulle minska, att hjärtat skulle sluta bulta hårt hela tiden och att mina nerver inte skulle vara så överstimulerade längre. Jag ville sluta ha katastroftankar om nätterna, jag ville kunna andas ordentligt på dagarna och känna mig lugn för ens en minut. Jag ville sova och känna mig utvilad. Så jag började äta medicin. Och utan den vet jag faktiskt inte var jag hade varit idag. Kanske hade det löst sig ändå men det kommer jag ju aldrig att få veta och risken tänkte jag ju inte heller ta. 

Att äta medicin gör en inte till en sämre eller svagare människa. Det skulle en aldrig tänka om vilken annan patient som helst som var tvungen att ta ett piller för att klara vardagen. Jag skäms inte utan är istället evigt tacksam gentemot min medicin, som gjort det senaste läsåret till ett av de bästa på väldigt väldigt länge eftersom jag kunnat njuta betydligt mer än tidigare. Och det skulle jag aldrig någonsin byta bort. #ratatasbloggutmaning

 

Adrienne Westerback
Publicerad 08.05.2017 kl. 22:27

Gör din egen ekologiska deodorant!

Det har gått flera månader sedan att jag lovade dela med mig av ett bra recept på en ekologisk och helt naturlig deodorant som en enkelt kan göra själv hemma, men nu så! Det här receptet har jag snott av min favorit ekobutik med naturliga produkter på nätet, Organic Makers, och med undantag av några små ändringar har jag följt det eftersom jag litar på deras kunskap och hantering av sina produkter. 

 

Det du behöver är:

50 g Sheasmör Paradoxa

25 g vegetabilisk olja (jag använde mig av kokosolja, samt några små rester av aprikos- och mandelolja som jag hade kvar i skåpet)

25 g bikarbonat

15 g ekologisk stärkelse (jag använde potatismjöl och den jag hade i skåpet var tyvärr inte ekologisk)

Ev. 0,5 ml eterisk olja

Ev. 0,5 ml valfri doft eller doftblandning av eteriska oljor

Köksvåg (men har du inte det så kan du omvandla vikt till volym på Organic Makers smarta omvanlingskalkylator)

Gör så här:

Smält ihop sheasmöret och oljan över ett vattenbad. Sheasmöret smälter vid 35-40 grader, så varmare än så behöver det inte bli. Rör till allt har löst sig ordentligt.

Blanda bikarbonat och stärkelse. Tillsätt den smälta oljeblandningen under omrörning tills allt har löst sig. Rör om då och då medan smeten svalnar, så får du en riktigt krämig deo. När blandningen har svalnat en stund tillsätter du eteriska oljor och rör om. Låt deokrämen svalna helt innan du skopar upp den i burk eller dosa. Av någon anledning stelnade inte min blandning på flera timmar så jag blandade i mer stärkelse, minst 25 g, och lät den stå i kylen över natten. Då stelnade den! 

Det här receptet räcker precis till en st 100 ml aluminiumdosa, och det blir deodorant som räcker länge.

Hållbarhet: Innehållet av stabila oljor kombinerat med bikarbonatet, är en mycket hållbar blandning där bakterier inte kan frodas. Deodoranten håller därför länge, minst ett halvår.

 

 

 

 

Har provat deon nu och den är alldeles underbar, härligt krämig och känns inte alls obehaglig eller något sånt. Så här skriver de på Organic Makers:

”Bikarbonat är ett salt (natriumvätekarbonat) som neutraliserar lukt. I stora doser kan bikarbonatet verka irriterande för huden, det är därför viktigt att inte överdosera bikarbonatet i din deo. Vi använder inte mer än ca 25% bikarbonat i vårt recept, och det funkar utmärkt. Stärkelse är till för att absorbera fukten från huden. Vi föredrar stärkelse i form av ekologisk majsstärkelse, men annan stärkelse går också att använda. Det här blir en bra deo som verkligen funkar! Sheasmöret och oljan håller huden mjuk, bikarbonaten neutraliserar dålig lukt och stärkelsen absorberar fukt. Perfekt! Vill man ha en ännu bättre deo, eller man kanske inte upplever att den här räcker hela vägen, tillsätter man även några droppar av en antibakteriell eterisk olja som Tea Tree-, lavendel-, eukalyptus- eller rosmarinolja. Man kan också tillsätta ytterligare eteriska oljor för att få en bra doft på deon (som neutral är helt doftlös).”

Jag rekommenderar alltså verkligen det här receptet, snälla prova genast! Jag skopade upp resterna som inte rymdes i den större burken in i en mindre burk som jag kan bära med mig i handväskan ifall jag känner att jag behöver använda mer under dagens lopp. Perfekt asså, känner mig himla nöjd och glad med denna. <3 #ratatasbloggutmaning

Adrienne Westerback
Publicerad 06.05.2017 kl. 12:17

Adrienne, 23. 

Studerar genusvetenskap, journalistik och litteraturvetenskap vid Åbo Akademi.

Tycker om kultur, promenader och mysiga caféer. Feminist som älskar att skriva, skratta och lära sig så mycket som möjligt om sådant jag brinner för. 

Välkommen till min blogg!

Kategorier

Senaste kommentarer