24

 

Färsk 24-åring som fortfarande är lika förvirrad som förut, men om möjligt kanske ändå lite mer självsäker och lycklig. Vet inte om ni ser det men jag tycker det går att skymta i mina ögon och mitt leende. Något har förändrats ändå.

 

På fredagen fyllde jag år. Tror det var första gången som min födelsedag smög på mig så obemärkt och plötsligt. Dagen blev hur som helst helt ok och lördagen ännu bättre då mina föräldrar kom in till stan för att fira pappa och mig tillsammans. Vi gick på bio (The Darkest Hour) och efter det åt vi middag på den relativt nya restaurangen Tres (god mat!). Nu är helgen över och det kommer inte vara min födelsedag igen på ett år. Kanske skulle försöka vara mer förbered nästa gång?

 

Här kommer den årliga födelsedagslistan:

 

What is your favorite color? 

Riktigt mörk röd, någonstans mellan varm lila och varm brun.

What is your favorite toy? 

Min telefon.

What is your favorite fruit? 

Jag är nog mer en bärtyp.

What is your favorite tv show?

Gillar The Handmaid's Tale, Fröken Frimans krig, Call the Midwife, Gilmore Girls, Game of Thrones, Black Sails, Stranger Things, Bron, Modern Family och många fler. 

What is your favorite thing to eat for lunch? 

Arkens vegelunch.

What is your favorite outfit? 

En lös vardagsklänning med strumpbyxor och en stor kofta ovanpå.

What is your favorite game? 

Happy Street.

What is your favorite snack? 

Chips.

What is your favorite animal? 

Hund.

What is your favorite song? 

Hollow talk, Choir of Young Believers

What is your favorite book? 

Väntar fortfarande på den.

Who is your best friend? 

Susanna och Alicia.

What is your favorite special treat?

Hemlagad pizza.

What is your favorite thing to do outside?

Lyssna på poddar och ljudböcker medan jag promenerar.

What is your favorite drink? 

Grönt te.

What is your favorite holiday? 

Jul.

What do you like to take to bed with you at night? 

En bra bok.

What is your favorite thing to eat for breakfast? 

Äggröra och chiapudding med bär.

What do you want for dinner on your birthday? 

Jag åt en väldigt god middag dagen efter min födelsedag och det får räknas.

What do you want to be when you grow up? 

Jag vill skriva, resa, göra dokumentärer, göra podd, påverka samhället och hjälpa människor. Vet inte vad det skulle kunna kallas?

 

Adrienne Westerback
05.02.2018 kl. 19:59

Så var mitt 2017

 

Fem ord som beskriver 2017 

Kandidatexamen, journalistik, Sundsvall.

 

 

Årets höjdpunkt

Hela Sundsvall-hösten <3

Året genom Spotify

2017 var året som jag lyssnade 16 056 minuter på musik, 808 låtar från 463 olika artister inom 3 olika genrer.

 

 

 

 

Årets maträtter

Hemlagad pizza, rotsaker i ugn, blomkålsmos och kåldolmar, wokade nudlar, franskisar med majonäs, havregrynsgröt med kanel och äggröra.

Årets kulturupplevelser

Åbo slott, Edinburgh Castle, Åbo konstmuseum, Raseborgs sommarteater, Apoteksmuseet i Åbo, Harry Potter-inspirerad rundvandring i Edinburgh, Vasamuseet i Stockholm, utställningen ”100 % kamp” på Kulturmagasinet i Sundsvall, besökte svenska och norska Lappland osv.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Årets samhällsfenomen

#metoo

Årets sommarminne

De lediga dagarna på sommarstugan.

Årets gimme more

Av allt inre lugn som känt på den sista tiden. Den icke-ångest och icke-panikstress som jag verkligen upplevt nada av under hela hösten. Så det hoppas jag naturligtvis att håller i sig.

Årets gimme less

Behovet av att vara så himla duktig hela tiden. Så pass att jag knappt kan tillåta mig ha kul med vänner på vardagar bara för att jag har studier dagen därpå. Mindre trötthet och mindre apatisk känsla inför framtiden. Jag vill längta och brinna för livet just nu och det som väntar!

Årets utmaning

Att flytta utomlands till ett totalt främmande ställe där jag inte kände en enda människa. Och så klarade jag det galant. 

 

 

Adrienne Westerback
07.01.2018 kl. 16:48

Jag ser rött!

 

Jag fortsätter genast med mitt röda tema här på bloggen och tänkte börja med att lista sånt som får igång mitt adrenalin lite extra mycket och verkligen gör att jag ser rött...

Mest störande ljud

Alltså det kunde väl nästan vara vilket som helst ljud som en plötsligt hakar upp sig på och som inte vill försvinna. Som då folk pratviskar på ställen då dom egentligen bara borde hålla käften, eller som då någon granne bestämmer sig för att borra högt och ljudligt tidigt på morgonen eller sent på kvällen. Eller då hen man sover med börjar snarka utav bara sjutton och man helst vill slänga ut personen genom fönstret, eller som för någon vecka sedan då en kvinnan på bussen började harkla sig och fortsatte med det mer eller mindre var tredje sekund under hela resan. Blir irriterad bara av att tänka på detta!

Most punchable face

Det måste ju ändå vara Jeoffrey Baratheon från GoT.

Får humöret att svänga från glatt till argt

Personer som inte kan anpassa sig. Man måste såklart inte alltid må bra eller ens vara glad, men man kan väl ändå försöka om man en gång tagit sig ut bland folk? Tala ut om vad som är problemet och få stöd, men släpp det sen (om det är nåt litet skitproblem) och förstör inte dagen/kvällen för alla andra. Blir tokig på personer som envist ska vara sociala men ändå sen sitter och förgiftar atmosfären med sin negativitet.

Senaste publika utbrottet

Jag har så gott som aldrig publika utbrott, inte sådär att jag gör en scen eller något i alla fall. Någon skulle kunna slå mig i ansiktet mitt på ljusa dan framför andra människor och jag skulle troligen bara skämmas över att det väckte uppmärksamhet.

Mest ilskeframkallande doft 

Syntetiska doftljus stressar mig.

Personlighetstypen som får mig att se rött

Ja jösses det finns väl knappast bara en. Men rent generellt så gillar jag inte personer som inte tar hänsyn till andra människor. Som inte alls verkar ha det i sin kropp att lyssna, beakta och backa då det inte är hens plats att vara i centrum. 

Bloggkommentarstypen som gör att jag snedtänder

Nu har ju jag nästan uteslutande fått positiva kommentarer här på bloggen, men folk som enbart är ute efter att såra eller provocera i sin kritik skulle nog få mig att se lite extra rött.

Mest rant-framkallande händelse

Det är nog dålig, krånglig eller bara riktigt långsam service. Jag har väl kanske inte det bästa tålamodet men jag brukar ändå vara förstående. Men efter de senaste tre månaderna i Sverige har jag stött på en hel rad med problem och som inte blivit bättre av icke-kompetent personal och riktigt dåliga servicesystem där flera personer i kundservice ordagrant sagt: ”Ja ojdå, hur ska vi göra då? Det verkar som att det här inte går att lösa…” Ursäkta? Du sitter i kundservice och er explicita, nej ENDA, uppgift är att hjälpa era kunder med problem? Om inte ni kan fixa det så vem ska då? Gör ett undantag och se till att det fungerar för sjutton!!! Ja här blev det ju verkligen en rant nu, haha. 

Vad får dig att se rött? 

Den här listan är lånad av Clara

 

 

Adrienne Westerback
18.11.2017 kl. 11:14

Värsta och bästa citaten

 

 

Bästa Memen: Kermit the Frog är en oövervinnerlig favorit.

Bästa ordspråket: ”Kom ihåg gårdagen, dröm om morgondagen, lev idag”.

Sannaste citatet: ”There is no greater wealth in this world than peace of mind”.

Bästa tack-frasen: Den bästa tacken är ändå den som inte riktigt kan uttryckas med ord. Som nästan gör personen mållös. Tacket kommer istället då genom kroppsspråket, ögonen och tystnaden. 

Bästa dissen: I den här kategorin är min farmor överlägsen. Hon har dissat folk till höger och vänster i sitt liv, med inte så mycket som ett knyck på huvudet. En klassiker är kanske ändå då hon fått nys om att någon har en ny partner och hon skamlöst frågat ”Ser han ut någo för världen då?”, vilket löst översatt är en undran om personen utseendemässigt är något att hurra över . 

Bästa komplimangen: När folk sagt att jag är snäll eller smart. Det värmer djupt.

Sämsta komplimangen: ”Du som är en plugghäst” Jag vet inte varför men det skaver fortfarande, själva uttrycket alltså, inte faktumet. Jag har alltid varit väldigt duktig och jag läste mycket i lågstadiet, men också nu faktiskt. Främst för att jag tycker det är ganska roligt. Tror ordet stör mig eftersom jag vet att det ursprungligen har en ”negativ” bemärkelse. 

Sånt jag sagt och minns: När min syster och jag pratade om filmen The Hobbit efter att ha sett den på bio med några vänner och jag konstaterade ”Men du var väl inte med?” Det har jag fått äta upp i snart fem år nu.

Sånt jag sagt och inte minns: Massor av roliga fraser som min familj påminner mig om att jag sagt som liten. På den tiden var jag betydligt mer modig, frispråkig och mindre brydd av vad andra tyckte om mig. Nu för tiden varken orkar eller vågar jag uttrycka min åsikt enbart för att jag är för trött och rädd för att starta bråk, inte för att jag inte har saker att säga. 

Sak jag ofta säger: ”Jag bryr mig inte så mycket om vitsordet/slutresultatet bara jag får det gjort”. Stämmer egentligen inte alls eftersom jag ofta vill lyckas jättebra men det hjälper faktiskt att hålla nerverna i schack i alla fall, 

Känt säg som aldrig skulle komma ur min mun”Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge” Blir så nervös på det säget. Stämmer väl kanske i grunden men fy så irriterande det är när man faktiskt är den som väntar och tiden aldrig gått så segt som i den stunden.

 

Den här listan har jag lånat av Underbara Clara

 

Adrienne Westerback
15.11.2017 kl. 11:41

Höstlistan 2017

 

Visa en bra höstbild från ditt arkiv.

Beskriv din kommande höst i tre ord.

Intensiv, lärorik, oförglömlig.

Vilka är dina bästa minnen från sommaren 2017?

Midsommaren, Baltic Jazz, Farmors Café och sista veckornas ledighet.

Vad är det bästa/sämsta med hösten?

Bästa är att allt blir så mycket bättre. Molnigt väder kanske gör mig lite trött men annars har jag inget emot det alls. Lövträden blir vackrare än någonsin. Tända ljus är mysigast just nu. Städerna är trevligare. Vet inte om det ens finns något sämsta.

Hur höstmyser du?

Med mammas stickade yllesockor på fötterna, tända ljus på fönsterblecket och med en kopp te i famnen under täcket medan jag tittar på serie på Netflix. 

Vilka böcker har du planerat att läsa i höst?

Har egentligen inte planerat någon läselista, men bland de oläst böckerna på hyllan finns bland annat Flickan och skammen (Katarina Wennstam), Fågeln som vrider upp världen (Haruki Murakami) och Laudatur (Peter Sandström). 

Dina 3 bästa hösttips – alla kategorier? 

Köp en färgglad regnrock eller gummistövlar, trotsa vädret och gå ut på en promenad för att beundra höstfärgerna, umgås med vänner så mycket du orkar för de tillför massa värme och glädje som det annars kanske känns snålt med i den grå vardagen.

 

 

 

 

Hur ser din höstoutfit ut?

Jeans, någon skjorta eller varm tröja, Doctor Martens på fötterna, och vinterrocken utan foder.

Har skol/jobbstarten fört med sig några insikter?

Att journalistyrket definitivt är något för mig, men i vilken form känns ännu lite oklar. Någonstans mellan grävande, avslöjande, hjälpande och reportage skulle vara kul.

Vad har du på TO-DO listan just nu?

Idag: föreläsningar 10-17, eventuellt gym eller yoga efter det, självstudier någonstans där emellan och så att ringa både mamma och Sussu. Och sådär ser i princip alla dagar ut.

Några tips på hur man botar höstdeppigheten?

För det första är det okej att vara deppig, så deppa av dig ordentligt istället för att hålla känslorna inne. Men för att det inte ska gå över styr, hjälper det att skapa stunder för sig själv. Ta en promenad, lyssna på en bra podd, lyssna på musik, se en film eller serie, meditera. Tillåt dig vara ensam och att slappna av ordentligt någon timme per dag, så kanske du orkar bättre med allt annat sedan.

Bästa musiken för regniga dagar?

Alltså musiken på min plugglista är ganska skön, finns på Spotify under namnet Chillhop Study Beats. Annars funkar Adele och Florence + The Machine för mig.

Vad är två nya grejer du vill lära dig i höst?

Använda min systemkamera mer korrekt och hur man ska tänka som journalist i praktiken.

Vilka serier rekommenderar du att följa? Eller kanske någon sevärd film?

Orphan Black, Game of Thrones, Gilmore Girls och Call the Midwife är några riktigt bra serier i totalt olika genrer. 

Vilka bloggar frossar du i för tillfället?

Samma som förut: Underbara Clara och Lady Dahmer. Men inte ens dem har jag läst särskilt aktivt på länge nu, prioriterar min tid annorlunda tydligen.

 

 

 

 

Topp tre favoritdrycker i höst?

Grönt te, mjölk, vatten.

Vad är den höstigaste maträtten?

Batatfranskisar i ugn tillsammans med vitlök, lök och citron, som serveras till gräddfilssås. 

Var hänger du helst under helgen?

Ungefär varannan helg hemma så att jag bara kan återhämta mig och vila ut, och varannan/var tredje helg gör jag gärna någon liten utfärd eller liknande med kompisarna.

 

 

 

 

Har du någon inplanerad resa för den närmaste framtiden?

Jadå, åtminstone en. Till Stockholm det andra veckoslutet i november, ser verkligen fram emot det!

Hur förbereder du dig för vintern?

Jag förbereder mig inte för vintern. Istället investerar jag i hösten och jultiden. Men vintern får gärna vara mer snöig och mindre töig i år.

 

Adrienne Westerback
12.10.2017 kl. 15:28

Sommarens bucketlist — vad jag hann och inte

 

Jag gjorde en bucktlist ungefär i mitten av juni över grejer jag tänkte att jag kunde sysselsätta mig med så att inte tiden skulle bli lång. Det kan jag ju lite lätt hånskratta åt nu såhär i efterhand med tanke på att den här sommaren har gått absolut fortast av alla hittills (jag vet så säger en ju varje år men det har verkligen varit extremt i år!) och jag kan tycka att jag inte haft någon tid över alls. Men samtidigt har det här varit den bästa sommaren på flera år.

Såhär har det gått gällande min lista:

 

Vara utomhus minst en timme per dag

Det har jag nog lyckats med! Låter ju kanske som en piece of cake men inte nödvändigtvis för en lat liten soffpotatis som jag. Men om jag inte har gått till och från jobbet så har jag varit på länk eller annars bara vistats utomhus på stugan.

 

 

Simma i havet flera gånger

Flera och flera, men kanske fyra eller fem? Låter jättemesigt, det medger jag, men sommaren har ju varit så jäkla kall. Första doppet tog jag 16 juli och det har inte varit fråga om några långa simturer direkt, men inget slår känsla av att få simma i havet vid sommarstugan. Hoppas nästa sommar bjuder på bättre simväder.

Besöka Åbo slott

Jadå! Vi var faktiskt dit med Mikael idag haha. Och som jag älskade det! Var dit senast på ettan eller tvåan i lågstadiet men minns inte alls att det skulle varit sådär häftigt som jag nu tyckte att det var. Vi spenderade drygt två timmar i slottet och det blir definitivt en tur dit inom en någorlunda snar framtid igen.

Besöka Klosterbacken

Nej tyvärr. Vet inte vart den här sommaren tagit vägen alls men den lediga tiden har jag till största delen lagt på stugliv.

 

 

Besöka konstmuseet

Nope, men det är jag inte alls besviken över för jag besökte ju ändå konstmuseet i vintras. Däremot tänker jag besöka Apoteksmuseet och gården Qwensel imorgon!

Åka Föli-Färjan

Det hade faktiskt varit kul, men inget jag heller tog mig tiden att göra.

Gå på Tall Ships Race

Jaasss! Jobbade som webbare under TSR-lördagen och fick njuta av en riktigt rolig folkfest nere vi ån. På kvällen gick vi dessutom för att titta på fyrverkerishowen som var riktigt fin.

 

 

Experimentera med hemlagad lunch

Alltså den här punkten kan jag verkligen inte skryta med. Mina måltidsrutiner har varit ganska nära botten hela sommaren, speciellt under vardagarna när jag jobbat. Jo jag har lyckats äta frukost, lunch och någon form av middag varje dag men ändå känner jag att det sällan varit ordentligt hemlagat eller planerat med passion. Massa onyttigheter dessutom. Längtar verkligen till hösten så jag kan få ordning på det jag får i mig. Vill köpa nyttiga råvaror, tillreda varierande mat och planera veckans måltider ordentligt på förhand. Hoppas jag lyckas med det också.

Göra minst en roadtrip

Det har jag faktiskt! Först gjorde Mikael och jag en roadtrip till min syster i Jeppis (visserligen i slutet av maj men för mig var det redan sommarlov då så), sedan en tur till S:t Mickel och slutligen åkte jag upp till Vasa med Sussu förra veckan.

 

 

Fundera på material till en bok

Har jag inte ägnat en tanke alls.

Skriva lite varje dag

Har nog lyckats med det, mycket tack vare jobbet förstås, men är också väldigt stolt över mitt riktigt aktiva bloggande den här sommaren!

Oklara äventyr i varma sommarnätter

Kan nog inte påstå att den här sommaren varit särskilt äventyrlig, alls. Men som jag tidigare konstaterat har det inte riktigt funnits behov av sådan heller.

 

 

Åka Jakke jokilautta

Nej nej och åter nej. Däremot har jag varit till Aussie bar hela en gång! Håller jag på att bli gammal och borde det oroa mig?

Cykla till och runt i Ruissalo

HAHA. Jonej. Men jag körde dit och sprang en 45 minuters joggingtur i dom härliga skogarna. <3

 

Så det har blivit en hel del lyckade punkter på min lista ändå, och det känns ju bra. Förutom dom här grejerna har jag ju dessutom jobbat två månader på en tidningsredaktion, firat midsommar med min familj, tillbringat mycket tid med min moster och morbror som jag annars träffar ganska sällan under året (de bor utomlands), varit på Baltic jazz, varit på min första parkyoga, besökt Högsåra och Farmors Café, gått på Raseborgs sommarteaters uppsättning av Footloose, åkt till Korpo och hälsat på min fammo och varit mycketmycket på sommarstugan med min familj. Så det har nog varit en riktigt fin och bra sommar när all utkommer omkring. <3

 

Adrienne Westerback
23.08.2017 kl. 22:35

Det vackraste just nu

 

Gjorde ett sådant här spontant inlägg för cirka ett och ett halvt år sedan, där jag räknade upp några grejer jag tyckte var vackrast i stunden. Klockan har passerat midnatt och min pojkvän spelar tv-spel så jag tänkte passa på att köra med en uppdaterad form av listan nu.

 

Systerskap

Flickor, kvinnor, tanter och icke-binära som förenas genom inget annat än ovillkorlig och ofattbart stark kärlek gentemot varandra och sig själva. Som inser att man inte alls behöver tycka lika hela tiden och definitivt inte behöver vara lika heller för att hålla sina systrar ryggen, stötta dom fina kvinnorna i sin omgivning och stå upp mot all skit och allt förtryck vi alla gemensamt måste utstå vareviga stackars dag.

Naturlig skönhetsvård och kosmetika

Och med det menar jag inte att man måste sminka sig med en ”naturlig look” eller att man måste värna om sitt utseende alls för att vara vacker, utan att produkterna som i så fall används är av naturliga råvaror och förstås då också helst ekologiska. Få saker får mig att brinna av iver som min egengjorda tandkräm, mina kallpressade oljor eller då jag själv får tillverka mina kosmetikaprodukter hemma — älskart!

 

Pridefestivalerna

Har ännu inte deltagit i en Prideparad och även i år ser det ut som att det inte blir av. Kommer att åka till Sverige dagen efter Åbo Prides huvudevenemang och vill av personliga (läs: högkänsliga) skäl tillbringa min sista dag där jag trivs bäst, nämligen hemma på sommarstugan med mina föräldrar. Pride får hur som helst mitt hjärta att dunka och kinder att blossa så jag ska definitivt delta i förhoppningsvis flera festivaler ännu!

 

 

 

 

Landsbygden

Alltså kalla mig naiv eller blind eller vad som helst men det var först typ i fjol och kanske ännu mer det här året som jag verkligen fick upp ögonen för landsbygden. Eller nej, jag har alltid haft en dragning gentemot naturen, lugnet och den nästan överdrivna skönheten på landet, men har aldrig riktigt kopplat ihop allt det med min egen hemort förut. Kimitoön är seriöst en av de absolut vackraste platserna på jorden. Sedan har ön sina brister på en hel del andra sätt, men fint är det där och jag är glad att jag har ett sådant ställe att dra mig tillbaka till ibland, särskilt under sommarmånaderna. 

 

Norden

Lite samma som ovan, och med en risk för att låta obehagligt patriotisk, så har jag sakta men säkert förälskat mig i det lite småkyliga och mysiga som vi har här i norr. Allt från natur och kultur, till mat och stämning. Finns massor att jobba på förstås på många olika plan men just nu gillar jag det skandinaviska.

 

 

 

 

Min syn på mig själv

Älskar att mitt förhållningssätt till livet, min omgivning, människor och framför allt till mig själv formas till det bättre hela tiden. Jag är långt ifrån färdig, vilket jag knappast heller någonsin kommer att bli, men jag kämpar på och blir allt mer till freds med utmaningarna och gränserna. Tänjer sakta men säkert på mig själv, kollar var smärtpunkterna ligger, gräver lite extra, vägrar ge upp alltför lätt och tror mera på min egen förmåga hela tiden. Det går framåt och det är skönt. 

 

Adrienne Westerback
23.08.2017 kl. 00:37

Tv-serier jag följer i höst

 

Girls

Är redan på fjärde säsongen så jag misstänker att det främst är fråga om typ sjätte säsongen när hösten är här. Girls är definitivt en av dom mest speciella, intima, ärliga, knäppa och roliga serier jag någonsin sett. Hade länge sett fram emot att få se den men tyckte till en början att den inte riktigt var som jag hade tänkt mig. Jag blev hur som helst ganska snabbt bekväm med den och det är intressant hur otorligt starkt den får mig att känna. Det är tex väldigt få karaktärer som jag på riktigt gillar, vilket känns ganska konstigt, men samtidigt kan jag sympatisera och känna tusen känslor på en gång för dem alla. Dessutom är den fortfarande, efter fyra säsonger, himla oförutsägbar, och det gör den också väldigt tilltalande.

Bild

 

Master of None

Har inte kollat alls ännu men haft på min lista länge. Har hur som helst fått en känsla någonstans ifrån att den utmanar normer? Såhär skriver i alla fall Kim Veerabuthoroo Nordberg: "Ämnen som sexism, åldersdiskriminering och rasism behandlas med en varm humor och en tålmodig radikalitet som aldrig låter det sista ordet bli sagt." Så bring it on Master of None. Källa

Bild

 

Outlander

Min mamma hittade den här serien lite i misstag för några år sedan och blev genast fast. Nu har hon böckerna i två upplagor, har läst dom tjocka tegelstenarna om igen, rest till Skottland tre gånger och till och med besökt Cullodens slagfält (googla). Jag gillar också serien väldigt mycket och ser fram emot säsong tre som kommer i slutet av september.

Bild

 

Black Sails

Har börjat kolla den här serien enbart för att den rekommenderades åt mig av en ganska pålitlig person (det vill säga någon jag kan tro på när den säger att något är bra), men har inte helt fastnat än. Däremot har jag inte sett mer än något avsnitt och tänker ge den en ny chans bara hösten kommer. Lär ska bli vädligt bra och queer i säsongerna 2 och 3.

Bild

 

Orange is the New Black

Var ju tusen år efter alla andra igen när jag började kolla OITNB först på våren i år. Fördelarna med det är dock att man inte behöver vänta på nya säsonger i flera år utan kan se allting i ett sträck. Fastnade snabbt i den här och gillade den skarpt ungefär fram tills den senaste säsongen. Vet inte om jag tröttnade på alltihop eller om handlingen bara har blivit så utdragen nu? Kommer ändå att se den klart och rekommenderar nog att börja kolla.

Bild

 

Game of Thrones

Igen en serie som aaalla mina vänner sett på sedan den började utom jag, som först efter att ha bojkottat det första avsnittet typ två gånger äntligen fastnade. Och jag fastnade hårt, holy shit. Sträckkollade dom fem första säsongerna på typ en vecka och var väldigt hypad i typ tre av dem. Sedan började jag bli trött på det faktum att trots att serien är fantasy och det existerar diverse overkliga figurer så råder det västerländska patriarkatet ändå stenhårt också i den världen. Männen bestämmer, männen krigar och männen får ha vulgära fasoner och humor, medan kvinnorna kallas horor (och är horor), går runt nakna eller våldtas till höger och vänster. Ja serien är rå, men att allt det där måste hända för att upprättahålla någonslags "trovärdighetsfaktor" är bara bullshit. Hur som helst är serien den absolut mest spännande och välgjorda jag någonsin sett och det finns också väldigt bra kvinnliga karaktärer. 

Bild

 

Versailles

Har lite av ett misstag börjat prenumerera på C More och där såg jag den här franska serien och lade den på minnet. Har ingen aning om ifall jag kommer gilla den men det är länge sedan jag kollade på något historiskt så ska ge den en chans.

Bild 

 

Gåsmamman

Jag har cravat svenska/nordiska krimserier såå länge nu så listan blev ganska lång på den fronten, hehe. Serien är en dramathriller och handlingen kretsar kring trebarnsmamman Sonja, spelad av Alexandra Rappaport, som mot sin vilja dras in i en kriminell värld för att rädda sin familj. "Vi har "Breaking Bad" som en referens, fast vi håller ett högre tempo. Det handlar om den vardagliga människan som möter det omöjliga. Det finns också en slags absurd humor som jag gillar", säger hon. Källa

Bild

 

Rebecka Martinsson

Fyra av Åsa Larssons deckare om advokaten Rebecka Martinsson (”Det blod som spillts”, ”Svart stig”, ”Till dess din vrede upphör” och ”Till offer åt Molok”) har blivit åtta avsnitt välgjort kriminaldrama, tjusigt regisserat av Fredrik Edfeldt. Ida Engvoll gör titelrollen som Rebecka Martinsson. En advokat som har försökt lägga sin traumatiska uppväxt bakom sig och bor och jobbar i Stockholm, men nu återvänder till sitt barndomshem utanför Kiruna för att närvara vid en nära väns begravning. Källa.

Bild

 

Saknad

Igen en svensk noir serie, men dom brukar vara väldgt bra och passar perfekt till hösten med lite spänning. Maja Silver, numera polis vid polisens nationella operativa avdelning i Stockholm, återvänder till sin hemort någonstans i det svenska bibelbältet. Hon hinner precis träffa bygdens polischef, tillika sin gamla mentor, innan denne faller ihop död i en hjärtinfarkt. Silver ombeds av någon anledning ta över fallet med en nyss hittad död flicka. Källa.

Bild

 

Vad kommer ni att kolla på den här hösten?

 

 

Adrienne Westerback
21.08.2017 kl. 11:01

Den sura listan

 

Obehagligaste jag vet:

Personer som trycker ner och missbrukar sin makt. Särskilt gubbar, men nog också medelålders män, som är nedlåtande, kilar förbi i köer och tillrättavisar (unga) kvinnor i sin omgivning/på arbetsplatsen etc har börjat irritera mig något alldeles förskräckligt. Bygger fortfarande upp min sensor gentemot den här typen av personer och en vacker dag hoppas jag kunna sätta något obehagligt mansglin på plats. 

Absolut inte min killtyp: 

Försmädlig, arrogant, skrytsam, icke-ödmjuk, allvetande, självcentrerad, men också en viss typ av osäkerhet och tillbakadragenhet är tråkigt. Utseendet spelar också roll såklart men det är väldigt varierande ändå och beroende av personligheten.

Äckligaste mat jag vet:

Egentligen äter jag ändå det mesta så länge produkterna är färska och hälsosamma och maten är vällagad. Men jag gillar absolut inte ättiks- och saltgurka, rå paprika, senap, ansjovis, kalles kaviar, ananas och koriander.

Blir arg på:

Samhällets strukturer och system. Sånt som är normaliserat och ”rätt”. Ibland blir jag frustrerad över att vissa bagateller som etikettsregler är så himla viktiga när folk förtrycks och drabbas av krig i världen. Blir så så arg på hur blinda, ignoranta och dumma människor här i Norden och i Väst överlag också är. Jag är arg på väldigt vådligt mycket, men istället för att låta ilskan förlama mig försöker jag få utlopp för den på ett bra sätt som kanske kunde vara till nytta. 

Sämsta bok jag läst:

Någon tråkig som min lärare tilldelade mig i gymnasiet men som jag aldrig läste ut och som jag inte ens minns namnet på.

Något som får mig att byta radiokanal:

Dåligt och innehållslöst snack, dåliga skämt, och ett sätt att prata som gör mig knottrig. Och dålig musik förstås.

Sist jag ville ta till knytnävarna:

När en äldre manlig journalist från en annan arbetsplats irriterat bad mig att ”ta den där bilden nu så vi kan spela in sen”. Tydligen var det störande att jag (en ung nybörjare) tog plats och glatt samtalade med intervjuobjektet och störde hans tempo. Fy fan så arg jag blev men var ju tvungen att bita ihop. 

Sämsta serien jag nyligen sett:

Finns nog massa hopplösa fall på Netflix, men de som jag bara gav några minuter var bland annat: Free Rein, Chewing Gum, Salem, Black Mirror, Sniffaren, för att nämna några.

Fulaste plagg jag vet:

Leopardmönstrat, oberoende av plagg. Och såndär gråa mjukisbyxor av valfritt sportmärke.

Äckligaste drycken:

Tequila.

Sämsta karaktär i film eller TV-serie:

Alltså kanske inte sämsta karaktären så för han gav mycket spänning till serien och så, men alltså Jeoffrey Baratheon njöt jag faktiskt av att se dö. Så pass mycket att min pojkvän blev lite orolig då jag nyligen frågade om vi inte kunde se just det avsnittet på nytt eftersom det är en så tillfredställande scen.

Det skriker jag när jag blir arg: 

”Men voi v***u!” ”Helvete!” ”Aj s***n!”

 

Listan har jag lånat av Underbara Clara.

 

Adrienne Westerback
12.08.2017 kl. 13:28

Månadssummering

 

Månadens färg: Rosa på klädesplagg och grönt i naturen.

Månadens favorithändelse: Allt stughäng jag haft tid att unna mig den här sommaren.

Månadens dryck: Kolsyrat vatten med hallonsmak.

Månadens detalj: Böjda ögonfransar. Har knappt sminkat mig på hela juli men att böja ögonfransarna gör under.

Månadens klädesplagg: Den långärmade t-skjortan med trycket GRL PWR på, men det är väl nog hela årets plagg.

Månadens middag: Typ grillat eller något random bara. Mina matrutiner är helt åt fanders då jag är i Åbo trots att jag inte ens har hopplösa arbetsturer eller något sådant, men har ätit sämre än på länge under den senaste månaden ändå.

Månadens bästa inköp: Jag har inte riktigt köpt så mycket på senaste tiden.

Månadens bästa beslut: Att övertala pappa att med en vagn då han för över mig till Sverige i augusti så jag får så mycket saker som möjligt.

Månadens upptäckt: Jag klarar av det mesta bara tror mer på mig själv.

Månadens projekt: Att försöka njuta av sommaren så gott jag kan.

Månadens längtan: Veckorna av ledighet innan höstterminen börjar.

Månadens uppfyllda mål: Lära mig nya saker på jobbet.

 

Adrienne Westerback
31.07.2017 kl. 17:49

Adrienne, 24. 

Studerar genusvetenskap vid ÅA. Bor i Åbo.

Älskar kulturella evenemang och att diskutera feminism. 

Tycker om snälla och intressanta människor, naturlig kroppsvård, att skriva och att lyssna på bra feministiska poddar. 

Välkommen till min blogg!