Smulpaj med hallon och blåbär

 

 

Gick igenom sommarens bilder på min dator och upptäckte att jag aldrig dokumenterade baket av en bärpaj från typ mitten av juni. Men ingen skada skedd, tycker att det så här i augusti månads sista dagar (herregud kan knappt fatta vart den här månaden tagit vägen, den började ju aldrig ens?) passar bra med lite halvnostalgiska tillbakablickar över sommaren som gått. Den här hallon- och blåbärspajen bakade vi alltså någon gång i juni då allt fortfarande var så där intensivt grönt, hundflokan ännu blommade och sommaren precis hade kommit igång. 

 

Du behöver

Till degen:

100 gram smör

3 deciliter vetemjöl

2 matsked strösocker

Fyllningen:

5-7 deciliter bär

2 matskedar strösocker

Potatismjöl

50 gram smör

2 deciliter havregryn

1-2 matskedar strösocker

Till servering:

Gammaldags vaniljglass, vispad grädde eller vaniljsås

 

Gör såhär

Sätt ugnen på 225°. 

Blanda mjöl och socker i en bunke. Lägg i smöret skuret i bitar och finfördela allt till en grynig massa. Om du använder färska bär: Blanda med socker och 1/2 matsked potatismjöl i en ugnssäker form. Frysta, otinade bär: blandas med sockret och 1 matsked potatismjöl innan de läggs i formen. Nyp ihop havregryn, smör och socker och fördela sedan smeten över fyllningen. Grädda i mitten av ugnen 15-20 min. Avnjut med valfritt gott tillbehör!

 

 

 

 

 

Adrienne Westerback
Publicerad 26.08.2017 kl. 12:33

Sommarkalas

 

Min mamma fyllde år för en dryg vecka sedan och hade en liten bjudning för några bekanta på vår sommarstuga igår. Det blev en liten kakbuffé och trevligt umgänge på terassen. Kalas på sommaren är så mysiga och ett stor plus är ju de färska bären man kan lägga i bakverken!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Adrienne Westerback
Publicerad 06.08.2017 kl. 21:15

Lätt sommarlunch

En tidig fredag eftermiddag kände vi oss plötsliga hungriga här på stugan men kunde inte kocka ihop något större eftersom vi var bjudna på middag till kvällen till min morbror. Mamma grävde i kylen, drog fram både ägg och bacon och föreslog att hon skulle steka upp det. Hon fick genast medhåll av pappa och mig som började rusta ihop rostbröd, tomat och sallad. Med lite smör under och gräslök på toppen blev det väldigt enkla men fantastiskt goda BLT-smörgåsar som vi alla tre glatt mumsade i oss bara 20 minuter senare. Salladen och gräslöken från eget kryddland dessutom. En lätt lunch ute i solen på terassen satt mycket bra för själen. <3

 

Du behöver

Bröd av valfri sort

Smör

Sallad

Ägg

Bacon

Tomat

Gräslök

Salt

Ev. Majonäs

 

Gör såhär

Rosta bröden, stek äggen och baconen enligt preferens (vi gjorde äggröra), skär upp tomat, lassa på allting i valfri ordning och avnjut!

Adrienne Westerback
Publicerad 17.07.2017 kl. 11:38

Baka bästa midsommartårtan

 

 

Bild

 

Maräng, grädde och färska jordgubbar — behöver jag säga mer? Här kommer receptet på min favorit bland sommartårtorna och jag kan lova att den blir en succé på midsommarfesten! 

Receptet gäller cirka 14 bitar.

 

Du behöver 

100 g smör

1½ dl strösocker

5 ägg

4 msk mjölk

2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

2½ dl strösocker

1 dl grovhackad mandel (kan uteslutas)

 

Fyllning

3 dl vispgrädde

2 tsk vaniljsocker

1 liter färska jordgubbar

 

Gör så här

Sätt ugnen på 150°. Vispa smör och socker poröst. Dela äggen i gulor och vitor. Vispa ner en äggula i taget. Rör i mjölken. Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner det i smeten. 

Vispa vitorna med 1 ½ dl av sockret till ett fast skum. Tillsätt resten av sockret och vispa till en fast marängsmet.

Bred ut smeten till botten i en långpanna med bakplåtspapper ca 30x40 cm. Bred över marängsmeten toppigt. Strö på hackad mandel. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Låt kakan kallna. Dela den på mitten. 

Vispa grädden med vaniljsockret. Lägg ihop bottnarna med vaniljgrädden emellan.

Garnera med färska jordgubbar och citronmeliss eller myntablad om du har. Avnjut i gott sällskap!

 

Adrienne Westerback
Publicerad 24.06.2017 kl. 11:57

Kåldolmar på älgfärs och blomkålspuré

Lady Dahmer instagrammade om de gudomliga kåldomarna hon gjort till middag här om dagen och jag blev genast så otroligt sugen. Har inte känt sådan hunger efter en specifik maträtt på länge, och att det skulle vara fråga om just kåldolmar kändes ju lite oväntat, men så var det i alla fall. Så igår sökte jag upp några recept, handlade ingredienserna och tillredde maten! 

 

KÅLDOLMAR

 

Du behöver:

500 gram älgfärs (eller annan valfri färs)

1 vitkålshuvud

3 dl grädde

1 lök

2 ägg

Smör

Salt och peppar

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 250 grader. Börja med att skära av roten på vitkålen. Lägg sedan i en stor kastrull.

Häll på vatten och salta lite lätt. Koka bladen mjuka men låt inte koka för länge så de blir för mjuka.

Skölj vitkålen i kallt vatten när du skalar av bladen så att du inte bränner dig.

Blanda färsen med hackad lök, lite grädde, 2 ägg, salt och vitpeppar. Ta lite färs och rulla till en korv som du sedan rullar in i kålbladet.

Lägg kåldolmarna i en form, klicka på smör och ställ in i ugnen längst ner i 50-60 minuter. Lägg på lite folie mot slutet om kåldolmarna börjar få för mycket färg.

 

BLOMKÅLSPURÈ

 

Du behöver:

Ungefär 1 kg blomkål

1 dl vispgrädde

1 dl mjölk 

50 gram smör

Salt

Vitpeppar

 

Gör så här:

Skär blomkålen i mindre bitar, ta gärna med det mesta även av stammen. 

Mät upp vispgrädde och mjölk i en kastrull. Låt koka upp, under övervakning för när det väl börjar koka så kokar det snabbt över. Ta bort kastrullen från värmen. Lägg i smöret, salt och vitpeppar och rör om tills smöret smält.

Lägg i blomkålen, sätt tillbaka kastrullen på spisen och fortsätt koka på medelhög värme utan att det kokar över i ca 10 minuter.

(Det gör inget att ungefär hälften av blomkålen ligger ovanför vätskenivån. Under tiden det kokar så sjunker blomkålen ihop och mot slutet så ligger nästan allt i vätska.)

Ha gärna locket på glänt om det går utan att det kokar över. Rör gärna om någon gång under tiden så att blomkålen högst upp som ligger ovanför vätskenivån kommer ner i vätskan. 

Mixa ihop till ett jämnt och fint mos med mixer.  Servera med en god grönsallad och avnjut! 

 

Det här receptet blir mycketmycket mat så du har till lunch och middag några dagar framöver också vilket är skönt. Och jo, detta blev så jäkla gott! #ratatasbloggutmaning

 

Adrienne Westerback
Publicerad 23.05.2017 kl. 12:36

Recept: grön vegansk smoothie

Idag steg jag upp klockan halvsju och åkte med min mamma ner till Dalsbruk för att ta 8.15-bussen hem till Åbo. Har alltså ganska nyligen landat i min lägenhet efter att i lugn takt ha promenerat från Domkyrkan och dessutom stannat för att handla lite på vägen. Vädret är ju fantastiskt idag också så bara jag vilat lite går jag nog snart ut igen! Diskuterade lite med min syster igår om hur mycket vi båda uppskattar ledighet. Alltså verkligen suktar efter och är nästan fysiskt beroende av den. Medan alla i vår omgivning verkat förvånade över att vi frivilligt valt att ha ledigt i maj (jag hela månaden och hon två veckor innan jobbet börjar) så njuter vi istället så det sprakar i varje cell i våra trötta kroppar. Jag absolut älskar att det är måndag och att jag inte har något som måste göras. Ingen behöver mig och ingen kan få mig att känna mig manad att göra något heller. Den känslan är nästan ungefär lika behaglig som då någon masserar en med en såndär huvudmasserare, ni vet? Rysningar. Droglik.

Det här betyder förstås inte att jag bara ligger inne under täcket hela dagarna, nejdå. Om det regnar så kanske, men en solig dag som denna sprudlar endorfinerna i kroppen och jag planerar med glädje in några programpunkter. Jag vill träna, laga middag och gärna gå ut på en promenad lite senare. Ska bli riktigt skönt. Om nån är i Åbo och läser detta får den gärna höra av sig, möter gärna upp över nåt drickbart på något café eller en åbåt! Men först ska jag äta min goda gröna smoothie jag nyss mixade ihop. Och jag säger äta för den blev lite tjock och jag orkade inte tunna ut den. Här är i alla fall det superenkla receptet på den:

 

1-2 dl mjölkfri yoghurt

1 banan

1-2 ordentliga nävar spenat

1/2 avokado

1 skvätt vatten

Mixa och avnjut!

 

Personligen föredrar jag då det inte är så sött utan mer fräscht så jag lät smoothien vara såhär, men det är ju helt möjligt att söta med honung eller lönnsirap till exempel. Och nu råkade jag inte heller ha spirulinapulver hemma, som troligen hade gett den en mer intensiv grön färg, men fin blev den ändå. Prova gärna, den här är superbra som mellanmål eller frukost! #ratatasbloggutmaning

 

 

 

 

Adrienne Westerback
Publicerad 22.05.2017 kl. 11:43

Vegansk smoothie på hallon, avocado, spenat och banan

En enkel och supergod smoothie som dessutom är vegansk? Ja tack, och här är ”receptet”!

 

En banan

En näve spenat

En avokado

Frysta hallon

Alpro Soya yoghurt

 

Vad gäller hallonen och yoghurten är det enligt tycke och smak bara. Mixa ordentligt tills smoothien fått en jämn konsistens. Den här blev ganska fast så jag åt den faktiskt med sked, men vill man ha en lösare variant är det bara att tillägga mer vatten eller någon juice. Det blev en ganska rejäl mängd också så jag sparade cirka hälften i kylen och tog med som mellanmål följande dag! På bilden ser ni dessutom att jag toppat med min egengjorda granola och några spenatblad. 

 

Adrienne Westerback
Publicerad 20.03.2017 kl. 13:24

Ett litet mellanmål

Alltså jag bara MÅSTE tillägna ett inlägg enbart åt den här grötportionen ovan! Helt enligt mitt vanliga recept (den här gången uteblev chiafröna eftersom jag inte hade av dem i skafferiet) men jag lade till ett ägg istället och jösses så god! Alldeles perfekt mellanmål om en råkar komma hem lite tidigare på eftermiddagen eller annars som frukost då förstås. Har nyligen varit till gymmet så jag kom hem för att duscha och passar samtidigt nu på att äta lite innan jag går in till stadsbibban för att läsa några timmar. Rekommenderar alltså verkligen detta! Idag har jag toppat med färska blåbär, tranbär, gojibär, riven kokos samt smör i ögat - mums!

 

Adrienne Westerback
Publicerad 15.02.2017 kl. 15:40

Bananplättsfredag

Min favoritdag i veckan är nog fredag. Det finns inget bättre än att vakna upp på morgonen med vetskapen om att du kommer vara ledig efter dagens "måsten", har full tillåtelse att bara vila hela kvällen och sova ut ordentligt morgonen därpå. Idag åkte vi hurtigt iväg till gymmet med Ea, lunchade tillsammans med Victoria och hade slutligen ett seminarium i feministisk teori tillsammans. Den här dagen var dessutom så otroligt skön, solen sken och min hud drog i sig all energi den bara hann. När jag kom hem kände jag för att göra bananplättar som mellanmål och det satt finfint kan jag berätta. Här är mitt recept:

 

1 banan (gärna en mogen)

1 ägg

En nypa kanel

En nypa salt

Kokosolja att steka i

 

Mosa bananen ordentligt med en gaffel tills den är en någorlunda jämn smet. Knäck i ett ägg, smaksätt med salt och kanel och blanda sedan om ordentligt. När plättarna är stekta toppade jag dem med lite yoghurt och min egengjorda granola. Mums!

 

Adrienne Westerback
Publicerad 27.01.2017 kl. 17:06

Bröd med rödbeta och morot

Tänkte tipsa om ett gott bröd jag hittade i butiken redan innan julen men hann glömma bort tills jag snubblade över det här om kvällen igen. Det här brödet är alltså inte något jag bakat själv men jag tycker det är bra ändå och ett bra alternativ för den som inte alltid hinner baka men är trött på vanliga rostbröd. Det är Fazer som producerar brödet som heter ”Juuresleipä” eftersom det består till 34% av rotsaker. Just detta som jag provat på innehåller morot och rödbeta. 

+ Att brödet innehåller rotsaker gör att det känns nyttigare och mer ”äkta”

+ De orangea och röda prickarna gör att brödet ser gott ut

+ Det smakar bra

+ Layouten på påsen är tilltalande

- Det är ganska dyrt 

- Andelen rödbeta och morot ser ändå ut att vara ganska liten

 

Adrienne Westerback
Publicerad 19.01.2017 kl. 09:36