Jag har lekt journalist

 

 

På schemat inför onsdagen stod det bara en sak: "Redaktionell övning, mer information senare". Ju närmare dagen kom desto mer spekulerades det i klassen kring detta hemligthetsfulla uppdrag. Vad skulle vi riktigt få göra? Ganska klart var ju att vi antagligen skulle få gå in i rollen och leka journalister på fältet, men exakt hur var oklart. Skulle vi jobba i grupper? Skulle lärarna dela ut olika uppgifter åt oss? Hur skulle vi veta vart vi skulle gå?

På onsdag morgon samlades vi alltså först på campus och jag skulle ljuga om jag sa att jag inte var nervös. Men jag är i och för sig alltid nervös så det säger knappast mycket, hehe. Infon löd: vi skulle alla hitta en "egen" nyhet utanför campus, intervjua minst en person, ha med minst en egentagen bild och skriva grejen som en nyhetsartikel innan klockan fem på eftermiddagen. Tystnaden i klassen sade sitt.

Det här var ju visserligen min vardag på sommarjobbet i år, men det är ändå en skillnad mellan att få uppgifter utdelade åt en och att faktiskt fundera ut en grej helt själv. Nå väl, så här i efter hand är jag faktiskt riktigt stolt över mig själv. Jag behöll lugnet hela dagen igenom, idéeade fram en helt okej grej och slutresultatet var inte helt skit. Tufft var det men det gick bra! Jag kanske lägger ut "artikeln" här lite senare bara jag fått responsen på den först!

 

Adrienne Westerback
21.09.2017 kl. 14:09

Första dagarna i Sundsvall

 

Hej hopp! Jo, jag lever och befinner mig tryggt i vårt västra grannland. Vi anlände tidigt till Stockholm på måndags morgonen och hade sedan en dryga sex timmar lång bilresa framför oss upp till Sundsvall (med pauserna inkluderat). Jag var otroligt spänd hela dagen: nervös inför den nya staden generellt, men också över mina kommande rumskamrater, de andra utbytesstudenterna, stämningen, campuset osv.

Allt gick relativt bra tills måndag kväll, släppte spänningarna sakta och jag började må illa över att min pappa snart skulle lämna mig och jag sedan skulle bli "ensam" i den här främmande staden. Usch, det var en obehaglig känsla. Jag halvgrät hela kvällen, somnade oroligt och grät ännu mer morgonen därpå. Jag visste ju att det inte skulle kunna bli bättre förrän min pappa åkt iväg så det var en väldigt tuff situation, där jag å ena sidan hatade att han åkte men samtidigt visste att ju tidigare desto bättre.

Men efter det har det egentligen bara gått bättre hela tiden. Mina rumskompisar är hur trevliga som helst och samma gäller alla andra utisar här. Campuset är otroligt gulligt och fint, intimt och litet ungefär som hemma! Vi fick ett väldigt varmt mottagande dessutom och määngder av information. Har varit här i knappt tre dagar med det känns som betydligt längre tack vare alla nya intryck. Och gud så mycket intryck det finns, hela tiden, 24/7. Mina hsp-nerver utsätts hela tiden för nya utmaningar, haha.

Men som sagt, dom första överväldigande känslorna börjar sakta sätta sig och nu är det främst studiernas början som jag väntar på. Jag hatar nämligen att vänta på saker. Väntetiden är absolut värst för mig eftersom det bara drar ut på nervositeten ännu mer. För mig gäller det att få undan alla första möten och nya grejer så fort som möjligt, ungefär som med ett plåster - det sticker till en snabb stund men går över fort också. 

Ni får nöja er med några halvdåliga telefonbilder från mitt rum och det lilla jag hunnit fota såhär långt. Längtar ihjäl mig över att få upptäcka stadens centrum och hitta något mysigt café jag kan börja besöka!

 

På söndagen innan avfärd medan pappa och jag höll på att fylla vagnen med alla grejer.

 

Lyckades klämma i mig nästan hela denna goda pizza trots nervös mage, hehe.

 

Trappuppgången till huset där jag bor!

 

Mitt lilla söta rum här <3

 

Familjemedlemmar skrattade då jag släpade med mig allt från bokhylla och soffa till byrå och spegel, men skrattar bäst som skrattar sist! Kolla bara hur mysigt det blev med lite ordentligare inredning.

 

Stadskärnan är vackrare än jag trodde den skulle vara och imponerade verkligen på mig med sina fina hus!

 

Några av oss utisar tog oss in för att kika läget i stan och stannade på kaffe vid ett café.

 

Häftig solnedgång i området jag bor igår kväll, men färgerna gjorde sig inte så bra genom linsen på mina gamla iPhone, suck.

 

Och sist men inte minst hade vi vårt premiärbesök i studentbaren igår, som också den var en riktigt häftig upplevelse! Den påminde mer om en verklig bar än något annat och jag tänkte med sorg på dom sliskiga lönnkrogarna som vi har där hemma. 

 

Adrienne Westerback
31.08.2017 kl. 18:08

Vi hämtade en valp!

 

Vet inte om jag nämnt om det här på bloggen men befinner mig för tillfället i… Vasa! Efter ett skönt men på gränsen till lite för socialt veckoslut på Kimitoön, där jag träffade min kompis Aino som var på besök från Sverige (jättekul! <3<3) och dessutom var på en kräftskiva, åkte jag nu upp med fina Sussu till Vasa för att umgås innan jag reser utomlands.

Varför inte bara hänga på Kimitoön då? Jo för att Sussu har köpt en valp och jag åkte med för att hämta den! *-* Hon har länge pratat om att vilja skaffa en hund trots att hon ännu studerar och lite av en slump råkade det bli av redan nu. Hunden är en söt och fluffig liten Bichon Havanaice och det kommer kännas tufft att lämna dom båda om bara några timmar… Men förhoppningsvis så ses vi senast under jullovet igen!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Adrienne Westerback
16.08.2017 kl. 18:13

31 juli 2017

 

Idag är det J. K. Rowlings och Harry Potters födelsedag. Vissa år har jag uppmärksammat det på något sätt, en gång gjorde vi till och med butterbeer från scratch med en kompis, men inte i år. Men ett inlägg här på bloggen är en av mina favoritförfattare och favoritkaraktärer ändå värda! Så grattis, på 52 och 37 års dagen, till er. <3

 

Adrienne Westerback
31.07.2017 kl. 22:07

Teknikstrul — något snille som kan hjälpa en stackars okunnig?

 

Alltså. Min dator, eller bloggen (?), vägrar för tillfället ladda upp foton hit som jag tagit med min systemkamera. Det här har varit ett problem tidigare också och det är därför jag hållit mig till redigerade telefonbilder i snart två års tid eftersom jag inte orkar krångla. Men plötsligt en dag upptäckte jag att det visst gick att ladda upp bilder som är tagna med kamera igen? Så jag har glatt fortsatt med det hela sommaren, tills nu då. Igår vägrade det att fungera och läget är fortfarande samma idag, "ogiltig fil" står det här i bloggen. Filformatet på fotona är jpeg och de är döpta som IMG. Vad är problemet? Blir alldeles tokig snart. Är alltså väldigt arg men samtidigt så himla trött så orkar liksom inte skrika i versaler här. Snällasnällasnälla HJÄLP mig någon! 

En endaste stckars ynka bild har jag lyckats få upp nu, efter att först ha skickat den till mig själv på Facebook och sedan spara den igen (???). Det är en bild på min enorma tårtbit från Farmors Café så datorn vet vad som ska prioriteras i alla fall. 

 

 

 

Adrienne Westerback
30.07.2017 kl. 11:45

En tur genom Dalsbruk

 

Kimitoön som plats konfunderar ibland folk som inte känner till den så bra. Det händer exempelvis att människor jag möter påstår att jag är från Kimito och ser förvånade ut då jag rättar dem och säger nej, jag är från Kimitoön, men inte Kimito. Så låt mig en gång för alla klargöra några grejer:

- Ön i sin helhet heter Kimitoön

- Fram till år 2009 fanns det tre kommuner: Kimito, Dragsfjärd och Västanfjärd

- För 8 år sedan slogs alla tre ihop till en enda kommun med samma namn som hela ön, vilket kan vara lite confusing

- Dom tre orterna ovan finns fortfarande kvar som byar

- Dalsbruk är lite som Dragsfjärds "huvudstad"

- Är man från Dalsbruk skulle det dock aldrig falla en in att säga att man är från Dragsfjärd eller än mindre Kimitoön, man är bara från Dalsbruk

- Jag gick i lågstadieskola i Björkboda (som inte finns längre), högstadie i Dalsbruk och gymnasie i Kimito

Sådärja, lite onödig fakta, men ack så betydelsefull om man är en sann Kimitoöbo. Jag har delvis mina rötter i Dalsbruk eftersom min moffa är född och uppvuxen där, och så har jag ju gått både dagis och högstadiet där. Men ändå är det inte på något sätt en plats som jag någonsin sett som mitt "hemställe". Det har på något vis känts avlägset och bara ett ställe man besöker. Men visst är där allt bra fin såhär års då allt är grönt och vackert. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Adrienne Westerback
18.07.2017 kl. 16:05

Vaniljglass och jordgubbar

 

Vad är mer somrigt än en skål vaniljglass och färska jordgubbar? Okej det finns ju massor av somriga saker men eftersom jordgubbssäsongen nyligen börjat är en ju extra lyrisk just nu. En av fördelarna med en kall sommar är ju att blommor blommat längre och att jordgubbsskörden skjutits upp så vi får säkert äta fina jordgubbar ända in i augusti i år! Härligt härligt. 

Adrienne Westerback
16.07.2017 kl. 21:33

Raw glass och lummiga parker

 

Igår var det en skön kväll här i Åbo, lite molnig men varm nog så att jag inte behövde någon rock. Jag skulle nog påstå att jag är en höstmänniska men få grejer slår ändå ljusa, ljumma junikvällar. Vi traskade iväg på jakt efter glass och jag fick göra mitt premiärbesök vid Pure Heros container nere vid ån. Och alltså sweet jesus, så gott det var! Tog en chokladboll och jösses vilken otroligt intensiv smak den hade. Bollen kostade 4€ men var verkligen stor och dessutom betydligt mer mättande än vanlig gräddglass som kostar 3,50€, så prismässigt är det så gott som ingen skillnad alls. Dessutom är Pure Heros glass hemgjord, ekologisk, vegansk och raw, så enligt mig kan det knappast bli mycket bättre. Containern får alltså dubbla tummar upp, hit kommer jag nog flera gånger den här sommaren!

När vi ätit upp glassarna promenerade vi upp genom Samppalinnaparken, ner igen, och tog sedan vägen genom min favorit Puolalaparken tillbaka hem. Vi kikade in en sväng i Skärgårdsbaren också där vi spelade kort en stund i mysig stämning som alltid. En riktigt skön lördagkväll med andra ord. Idag har vi varit på promenad längs med ån, tog oss upp till Café Kakola och åkte sedan för att handla grillbart till mat. Imorgon är min första dag av sommarpraktiken på ÅU så jag har väl varit smått spänd också hela dagen. Jag tvivlar inte på att jag kommer trivas men min hjärna har ju ändå en tendens att inte alltid vara så rationell vid sånahär tillfällen. Nåja, bra går det säkert och är ivrig på att få lära mig nytt! Ha en fin måndag imorgon, oberoende om ni är lediga eller jobbar. <3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Adrienne Westerback
11.06.2017 kl. 22:23

Hej juni

Den första sommarmånaden är definitivt en av mina favoriter av alla tolv och jag känner mig alltid lika glad då den anländer. Samtidigt också lite deppad eftersom jag vet att den passerar lika fort varje år. Om en dryg vecka börjar jag på mitt nya jobb, hinner knappt installera mig där innan det är midsommar och poff! Så är vi inne på junimånads sista dagar. Usch så pessimistiskt det blev nu, än hinner en ju njuta!

Just nu sitter jag hur som helst i vår småruggiga sommarstuga och försöker ta vara på dom lediga dagarna. Ute är det på gränsen till storm (blåser så sjutton!) och solen gömmer sig envist bakom molnen så någon solsemester är det inte riktigt fråga om. Älskar att vara utomhus men å andra sidan har jag sällan emot mulet väder heller så jag slipper ha dåligt samvete över att sitta inne och skriva blogg till exempel. Dagarna här går främst ut på häng med familjen, bus med favorithunden och lyssnande på ljudböcker. Nästan alla Katarina Wennstams spänningsromaner och böcker om samhällets syn på våldtäkt finns på Nextory så dem plöjer jag sakta men säkert igenom just nu. Riktigt skön tillvaro. 

Juni är äntligen här med allt liv och härlig grönska. Älskarälskarälskar när träden spricker upp i fylliga kronor och alla diken fylls av intensiva färger och dofter. Få grejer får mig att känna mig så levande som skymmande sommarnätter med ljuslila himmel och småfåglar som kvittrar från björktopparna. Den här sommaren är min första i Åbo, min första på en tidningsredaktion. Få se hur den blir. Tråkigt nog har min inre optimist lämnat mig och jag har redan för något år sedan slutat ha drömska förväntningar på tiden mellan första juni och sista augusti. Men det är ju också vad en gör det till så vem vet, kanske det blir riktigt bra.

 

Adrienne Westerback
02.06.2017 kl. 17:11

Sista Poetry Puben innan sommaren

 

Genusvetenskapens sommaravslutning råkade tajmas perfekt med vårens sista Poetry Pub så det var ganska givet att vi var ett rätt stort gäng härliga människor som möttes upp på Skärgårdsbaren nu i torsdags. Jag var ju så otroligt impad av alla duktiga, roliga, smarta och känslosamma uppträdande förra gången så det fanns inte en chans att jag skulle missa den här kvällen heller. Och poesin i all ära, men att sitta där och lyssna tillsammans med några av de absolut finaste människorna en känner slår ju ändå faktiskt allt. <3 Den här gången gästades puben dessutom av Hannele Mikaela Taivassalo som läste några utdrag ur sin färska bok In transit. #ratatasbloggutmaning

 

Adrienne Westerback
20.05.2017 kl. 20:29

Adrienne, 24. 

Studerar genusvetenskap vid ÅA. Bor i Åbo.

Älskar kulturella evenemang och att diskutera feminism. 

Tycker om snälla och intressanta människor, naturlig kroppsvård, att skriva och att lyssna på bra feministiska poddar. 

Välkommen till min blogg!

Kategorier

Senaste kommentarer