Världens sötaste campus

 

 

Journalistutbildningen i Sundsvall påstås vara landets bästa. Det är alltså inte jag som sagt det utan det är något jag hört folk som inte ens studerar journalistik här säga. Och efter bara tre veckor kan jag verkligen inte klaga. 

Hittills har i princip varenda en föreläsning inte bara varit intressant utan dessutom relevant, något jag ibland känner att jag saknat i mina tidigare studier. Alltså missförstå mig rätt: jag älskar genusvetenskap och kommer fortsätta med magistern när jag återvänder till Åbo. Men periodvis är det väldigt mycket teori och mer än en gång under studiernas gång har jag ställt mig frågan ”varför gör vi just detta?”.  

 

 

Lärarna här är duktiga och har många år av varierande erfarenhet från branschen vilket gör stoffet intressant och roligt att lyssna på. Den här första kursen som ju är en introduktion känns hittills ganska teoretisk med mycket föreläsningar och läsning men dom kommande kurserna är troligen mer praktiska så jag ser nog ännu mer fram emot dom. 

Journalistutbildningen här är dessutom ganska intensiv. Vi har minst en men ofta två föreläsningar varje dag (eller mer) och därtill pluggar jag i bibban (och försöker ha ett aktivt socialt liv efter det hehe) så jag tillbringar väldigt mycket tid på campus. Tur då att Mittuniversitetets campus i Sundsvall är typ världens gulligaste. 

 

 

Campus är uppbyggt som en liten stad, eftersom stadens gamla centrum var just där tidigare, och husen är visserligen stora men ser ut lite som vanliga egnahemshus. De ligger alldeles invid ån som rinner genom Sundsvall och det växer fina träd omkring. Det känns mysigt, intimt och väldigt nordiskt. Jag lider inte alls av att sitta i en av bibbans soffor och titta ut på dom gulnande lövträden. Jag trivs här. <3

 

Adrienne Westerback
Publicerad igår kl. 14:56

När rutinerna är lagda

 

Det känns lite konstigt att inte ha bloggat under hela september när jag hade en så bra bloggsommar det här året. Men sen har jag ju också haft mycket nytt att ta in dom här senaste veckorna som jag nu bott i Sverige. Var inte rädda, jag trivs faktiskt otroligt bra!

Människorna här är fantastiska, staden är fin, lägenheten är mysig och universitetet är bättre än jag nånsin kunnat hoppats på. Men det har ändå tagit sin tid att fästa rötter här, skapa rutiner och känna att det här verkligen är mitt hem nu. Men nu så, efter nästan tre veckor har jag fått pluggandet på god fot, jag har börjat träna regelbundet och fritiden ägnas främst åt egentid samt häng med fina människor.

Det känns riktigt bra just nu, och därför känns det också bra att plocka upp bloggandet där jag lämnade det innan jag åkte. Jag är riktigt ivrig på att få börja skriva igen också, har ju saknat det! Bloggen är en viktig del av mitt liv, på samma sätt som yogan och studierna, den är en pusselbit i min vardag.

Jag har en del inlägg på lager och är ivrig på att få börja sammanställa dem, så nu kör vi igen! Hoppas er höst börjat bra och njut av dom stunder ni känner er lyckliga. <3

 

Adrienne Westerback
Publicerad 16.09.2017 kl. 21:53

KUI Design — ett inköp

 

 

Skrev nyligen om den lokala butiken KUI Design i Åbo, men nämnde inte att jag också handlade lite smått då jag en gång var där! För varje dag som går blir jag bara mer och mer förälskad i Åbo, gatorna, parkerna, ån och stämningen, och när jag klev in i butiken visste jag genast att något skulle få följa med hem. Så det blev den klassiska tygkassen med trycket ”Varför Paris, vi har ju Åbo” och en handtryckt necessär från KUI designs eget utbud. Känner mig mycket nöjd med inköpen eftersom necessären var nödvändig och tygkassen kommer att påminna mig om mitt hem under min utlandsvistelse. <3

 

 

 

 

 

Älskar både färgerna och mönstret på necessären, den ger mig liksom ro bara av att titta på den. Och så är papperskassen som jag fick allting i också väldigt söt. 

 

 

Adrienne Westerback
Publicerad 28.08.2017 kl. 16:37

Local Shop Åbo

 

Har redan länge haft siktet inställt på den söta lilla butiken Local Shop här i Åbo, men överraskningsvis har det ju heller inte blivit av att titta in i den — förrän nu! Känns lite som att jag passat på att göra en hel del grejer i Åbo som jag ännu inte hunnit med, bara för att jag åker iväg på utbyte snart. Men det är ju inte som att jag aldrig kommer tillbaka, om ett år har jag väl troligen redan varit hemma i nästan tre månader redan. Hur som helst, det känns bra att få sådana här saker gjorda ändå. Jag menar, varför skjuta upp sådant som en verkligen vill göra och som en kan göra här och nu?

 

Älskar att butiken befinner sig i ett gammalt trähus (alldeles bredvid Café Qwensel, med ingång från statshusskvärens parkering), med gammal och mysig inredning.

 

 

 

 

Jag är ju ganska lättimpad visserligen, men det behövs inte så mycket mer än ett gammalt hus, knarriga golv och lokala hantverk från min favoritstad för att jag ska falla pladask.

 

I Local Shop hittar du allt från kläder, väskor, necessärer, handdukar, kuddar, filtar och tavlor. Allt är handgjort och tryckt i Åbo och de flesta motiven är också inspirerade från staden.

 

 

 

Sådanahär små egenföretagarbutiker inspirera mig alldeles otroligt till att öppna upp en egen mysig butik någon gång. Måste bara hitta på vad min nisch skulle vara. 

 

Adrienne Westerback
Publicerad 27.08.2017 kl. 11:54

Detaljer i trädgården

 

Nej, jag får aldrig nog av inrednings- och trädgårdsinspiration verkar det som. De här bilderna är också från Öppna trädgårdar-dagen, men med lite närmare inblick i alla fina detaljer som gjorde helheterna så trevliga. 

 

Ett litet sött trädgårdshus, inrett inte bara med växter utan också med gardiner, tavlor och en mysig soffa som en kan lägga sig i och vila under dagen.

 

Gamla tunnor är ett säkert kort.

 

Älskar kreativa lösningar som tex den här söta gamla skottkärran som fyllts med härliga lila penséer.

 

Dom här fina dekorationerna av hundkojstaket var väldigt inspirerande, så nu tänker mamma och jag göra något liknande på vår sommarstuga nästa år.

 

Stora, halvvilda rosenbuskar i olika nyanser av rosa är nog ett måste i min framtida lilla trädgård.

 

"Under pilen" hette den här fantastiska sittplatsen i Magdalenas trädgård. Man gick in bland högt gräs och hängande grenar bara för att plötsligt befinna sig alldeles under en gammal mossig pil med utsikt över halva trädgården. Sånahär detaljer är ju helt otroliga!

 

I en annan sittplats under några granar hängde en sådan här antik skönhet och vajade lätt i vinden.

 

Och slutligen några bilder på omgivningen kring huset, som inte hör direkt till trädgården men som ändå är med och skapar en verkligt lantlig stämning. Här blommar hundkexet frodigt ännu och kvarnen känns väldigt idyllisk där i bakgrunden.

 

När vägen till hemmet och gården ser ut såhär (ni vet ju om min förkärlek till sandvägar på landsbygden), med växande ogräs och ett gammalt torp vid sidan om, då kan en väl knappast vara annat än lycklig? Ernst Kirchsteiger-varning här.

 

Och så typ mitt drömhus alldeles bredvid. Älskar dom buskiga buskarna framför fönstren och den dubbla gamla dörren som välkomnar en in. 

 

 

Adrienne Westerback
Publicerad 14.08.2017 kl. 09:11

En dag i öppna trädgårdar

 

Min tredje vecka på jobbet gjorde jag ett reportage om Öppna trädgårdar-dagen på Kimitoön och det slår mig först nu att jag totalt glömt bort att göra ett blogginlägg med bilderna jag tog! Min mamma följde med mig och det var verkligen otroligt häftiga trädgårdar vi fick traska runt i. De gav dessutom himla mycket inspiration och idéer för en egen framtida trädgård. Och om ni undrar så ja, vi fikade tre gånger under två timmar. Kändes oartigt att bara understöda en av de tre trädgårdarna vi besökte ju. :) Älskar att bläddra igenom fotona, de tar mig tillbaka till den intensiva grönskan som ännu fanns alldeles i början på juli. <3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Adrienne Westerback
Publicerad 09.08.2017 kl. 21:14

Nytt namn på bloggen!

 

Gick och impulsbytte namn på bloggen, som ni kankse ser då ni ändå svängde in hit. Har länge övervägt om jag borde ändra själva bloggadressen men eftersom det samtidigt skulle innebära att jag måste börja om från början så har jag inte orkat.

Dessutom gillar jag den här bloggen som jag har just nu, har alla minnen här och utseendet på den är fint. Det är mest bara adressen som jag känner att inte längre har samma mening. Men så konstaterade jag att jag ju kan byta namn i headern och på så vis skapa en "ny" vinkling på bloggen. Om namnet funkar och känns rätt i längden så kan de få följa med om jag någongång startar en ny blogg på egen domän tex. Fast det få ju framtiden utvisa såklart. 

Så jag satt på jobbet och hade lite överlopps tid och började fundera på ett nytt namn. Någonting som rimmar på mitt namn kunde jag ju i alla fall glömma direkt, tänkte jag. Eller? Jag googlade vad som rimmar på mitt namn och ett alternativ var "komedienne", vilket betyder kvinnlig komiker. Perfekt egentligen för jag är verkligen inte rolig så det skulle vara lagom ironsikt. Men nja, lite långsökt ändå. Femme Adrienne då? Småkrångligt? Feminista? Femmenista! Där satt det, och med en apostrof på det så blev namnet riktigt bra tycker jag. Nu hoppas jag det känns bra och att det funkar.

Från och med nu är jag the Fémmenista, välkommen hit. <3

 

Adrienne Westerback
Publicerad 05.08.2017 kl. 22:23

Vackra gamla hus

 

Passade på också på att fota alla vackra gamla hus som pryder vägarna genom Högsåra då vi var där med min familj förra helgen. Här kommer bilderna på dem!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Adrienne Westerback
Publicerad 01.08.2017 kl. 22:33

En dag på Högsåra

 

 

Min mamma fyllde år på sjusovardagen, alltså den 27.7, men eftersom varken Alicia eller jag var hemma för att fira henne då beslöt vi oss för att ta med hela familjen på utfärd till Farmors Café istället. Dit bar det alltså av på lördagen och vi hade turligt nog vädret på vår sida.

Högsåra och Farmors Café är ett absolut måste varje sommar och om ni ännu inte besökt det så föreslår jag att ni tar en tur ut dit ännu nångång. I augusti har det säkert lugnat ner sig dessutom så där är extra mysigt. 

 

Vi lämnade bilen på "fastlandet" och tog färjan över, på bilden poserar Alicia och hennes pojkvän Ivar.

 

Gästhamnen.

 

Gamla bryggor är väldigt fina.

 

Den härliga sandvägen genom Högsåra by är lätt rödaktig, här kan ni läsa om min kärlek gentemot sandvägar på landsbygden.

 

Ryggarna av mitt gäng. 

 

Kossorna som står en bit från caféet fascinerade mig som liten.

 

Mamma och Ivar spanar efter bord.

 

Solen gassade på uteserveringen.

 

Farmors Café är ett helt vanligt gammalt trähus som ser ut som ett hem inuti, och inredningen är snudd på fantastisk.

 

Serveringsdisken, älskar de grova linneförklädena som de som jobbar i caféet har på sig!

 

Salladsbordet är upplagt på en gammal spis.

 

Det här är min favoritbild från hela utfärden, så vackert i sin enkelhet.

 

Kolla kakbordet då? Jösses amalia.

 

Inte lätt att välja då allt ser lika gott ut ju (men det blir ändå alltid marängtårtan till höger för mig, hehe).

 

Ljuvligt skåp med massa fina detaljer på. 

 

Fina gamla kavlar.

 

Dricker inte kaffe men gamla kaffekvarnar kunde jag ändå ha hemma bara för att. 

 

I taket hängde bröd och gav stämning.

 

Samma med en strut polkagrisar.

 

Terassen dignade av människor.

 

Hungrigt gäng som väntar på mat.

 

Kall cola satt fint en varm dag som denna.

 

Höll på att smälla av då maten kom. Jag åt lamm med pestopotatis, lök, god sås, vinbär och harsyra på toppen.

 

För att inte tala om då jag hämtat efterrätten, som ni redan såg tidigare idag.

 

Passade på att fota blomlandet medan vi vilade på maten.

 

Och medan vi gick runt och fotade byn lite råkade brudparet med bröllopsfölje som vi hört om tidigare gå förbi så jag passade på att ta en bild. Bruden känner jag till eftersom hon är från Rosala så det var ganska kul att få bevittna.

 

Efter cirka tre och halvtimme på vackra Högsåra var det dags att säga hejdå. Om vi inte tar oss ut mer i år så ses vi nästa sommar igen. <3

 

 

Adrienne Westerback
Publicerad 30.07.2017 kl. 14:48

The Tall Ships Races 2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Adrienne Westerback
Publicerad 24.07.2017 kl. 20:27