En röd vecka

 

Idag fick jag den här månadens mens. Kan väl inte påstå att jag nånsin riktigt skuttar av glädje när jag det är dags igen, men jag har ändå mycket jag ska vara tacksam över också när det gäller min menstruation.

Bland annat kan jag vara glad över att mens inte anses vara ett tecken på smuts och svaghet där jag bor, vilket det anses vara på många andra ställen runt om i världen. Eller hur är det egentligen med det där? För visst tycker ju dom flesta också här i Norden att mens är lite äckligt ändå? Att det helst inte ska pratas om  i allmänna rum och att kvinnor själva inte behöver dra fram mensskydden framför andra oförberedda stackare? För så tycker i alla fall jag att det faktiskt är. Nej, jag tvingas inte bo i ett särskilt tält under mina mensveckor och ingen har heller våldfört sig på mig så fort jag fick min första blödning. Men mens fortsätter ändå att vara ganska tabubelagt i vårt samhälle.

Underbara Clara körde i höstas en röd vecka på sin blogg, där bland annat mens var ett centralt tema. Nu har jag alltså fått månadens mens och vi närmar oss juletider så jag tänkte sno hennes idé och snacka om rött i mina inlägg nu i några dagar framöver. Hur låter det? Själv är jag otroligt taggad i alla fall! 

 

Adrienne Westerback
16.11.2017 kl. 22:35

Tre inlägg som inspirerar

 

Bland de större skribenterna är det nästan bara Underbara Clara och Lady Dahmer som jag läser på daglig basis för tillfället. Och även dom följer jag främst upp på Instagram. Resten av bloggarna jag kikar in hos finns på Ratata naturligtvis. Här är några av många inlägg som inspirerat mig just nu!

 

Det som lockar mig absolut mest till Underbara Claras blogg är fotona från hennes härliga hem. Sommar, höst, vinter eller vår, rum och ljus är alltid lika vackra. För att inte tala om inredningen som är att dö för. Allt från golv och tapeter, till möbler och dekorationer inspirerar mig varje dag. Särskilt bilderna med vy från vardagsrummet in i matsalen kan jag knappt se mig mätt på. Låt er också inspireras på hennes blogg, bland annat under julkategorin nu i annalkande adventstider!

 

Också Lady Dahmer inspirerar i vart och vartannat inlägg så det är ju självklart svårt att enbart välja ett. Därför rekommenderar jag även här att ni går in och tar del av hennes texter och feministiska aktivism omedelbums. Om underbara Claras blogg är min lugna peace-bubbla i vardagens stress så är Lady Dahmer den där käftsmällen jag behöver för att vakna upp igen och inse fakta. Om jag måste välja ett så är hennes inlägg om offerskap en särskild inspirationskälla just nu.

 

Hur mycket jag än står för feministisk aktivism så är det ändå på Instagram som följer flest feministiska konton ändå. När det kommer till bloggar gillar jag att fyllas av varma bilder kring hem, inredning, bakning och hållbar livsstil. Äkta hem är en sådan blogg och ett av de senaste inspirerande inläggen handlade om hållbart julpaketerande!

 

Vad och vem inspireras ni av?

 

Adrienne Westerback
15.11.2017 kl. 21:55

När jag åkte flygskärm i Åre

För bara några veckor sedan hyrde några vänner och jag en bil för att åka på ett litet äventyr här i norra Sverige. Kompisarna ville väldigt gärna åka flygskärm i Åre och även fast jag inte var särskilt insatt i vad det egentligen innebar så kände jag att det definitivt var en once in a life time- händelse som jag inte ville missa. 

Tidigt en lördag morgon styrde vi alltså nosen västerut och jag var glad över att få göra en roadtrip eftersom jag tycker om att åka runt och se landskap på det viset. Det var inte förrän vi äntligen nådde fram till Skysport (företaget) som det började pirra lite i magen. Än mer började det pirra då vi befann oss i hissliften upp till toppen av berget där flygningen skulle ta sin början. Men efter det kände jag helt enkelt att jag var tvungen att bedöva mina sinnen för att inte drabbas av ren och skär panik.

Att åka flygskärm gör man inte ensam, i alla fall inte som nybörjare, utan var och en av oss hade en trevlig "pilot" med oss som hjälpte till med utrustningen och berättade hur allt skulle gå till. När man åker skärmflyg är väder och vind AO. Det får inte blåsa för mycket men heller absolut inte för lite. Den här dagen sken solen men blåsten var ändå perfekt, så det hade vi verkligen tur med. Sedan var det egentligen bara att vänta på rätt vindläge för att sedan springa sitt allra yttersta ut för bergskanten. Och det var väl när jag insåg just det som min hjärna bara: "ok nu stänger vi av alla katastroftankar etc för annars kommer hon aldrig lyckas".

Jag höll mig alltså lugn men har nog sällan spänt mig så mycket. Tankarna snurrade på i huvudet och jag var helt enkelt tvungen att blockera dom för annars hade det inte gått. Det hör ju till en människas instinkter att fly faror, så jag stred liksom mot vad alla logiska resonemang sade, haha. Och glad är jag för det, för den flyfärden var bland det absolut coolaste jag någonsin gjort. Det var så pass häftigt att jag knappt fattade var jag befann mig, så det är tur att jag fick bilder med från färden.

Adrienne Westerback
12.10.2017 kl. 11:12

Jag är tillbaka!

Hej och hå kära vänner!

Efter en ofrivillig paus från bloggen, där hela härvan kretsat kring en gammal dator som sorgligt nog kastade in handduken, så har jag äntligen tillgång till dator igen! Alltså denna känsla. Ja, naturligtvis hade jag väl kunnat skriva blogginlägg från datorerna på campus men där kände jag väl lite att min gräns gick. Har haft tillräckligt fullt upp med att orka studera, träna och upprätthålla ett någorlunda socialt liv här. Men nu så.

Datorn dog alltså lämpligt inför tentveckan, vilket i sig inte var något större problem. Jag har tagit för vana här i Sundsvall att printa ut all litteratur, så jag kunde läsa till tenten utan svårigheter alls. Men det innebar däremot att jag inte hade någon energi eller tankeförmåga kvar att försöka lösa problemet med datorn särskilt snabbt. Hur som helst, nu är den här och livet har sakta börjat återvända, äntligen.

Missade ju övergången till oktober i och med detta, plus att september var en skral bloggmånad för mig överlag. Så nu tänker jag i första hand se till att bloggen kommer in i lite höststämning! Jag älskar ju som bekant hösten och varje gång vi befinner oss precis i mitten av den så som nu så trivs jag bäst. Vädret blir kyligare, mysig skyming tidigare och tända ljus är ett måste om kvällarna. Men bäst är ändå träden i alla vackra färger. Mer om det blir det dock i en höstlista som dyker upp alldeles strax! Ha det fint tills dess <3

 

Adrienne Westerback
11.10.2017 kl. 18:53

Världens sötaste campus

 

 

Journalistutbildningen i Sundsvall påstås vara landets bästa. Det är alltså inte jag som sagt det utan det är något jag hört folk som inte ens studerar journalistik här säga. Och efter bara tre veckor kan jag verkligen inte klaga. 

Hittills har i princip varenda en föreläsning inte bara varit intressant utan dessutom relevant, något jag ibland känner att jag saknat i mina tidigare studier. Alltså missförstå mig rätt: jag älskar genusvetenskap och kommer fortsätta med magistern när jag återvänder till Åbo. Men periodvis är det väldigt mycket teori och mer än en gång under studiernas gång har jag ställt mig frågan ”varför gör vi just detta?”.  

 

 

Lärarna här är duktiga och har många år av varierande erfarenhet från branschen vilket gör stoffet intressant och roligt att lyssna på. Den här första kursen som ju är en introduktion känns hittills ganska teoretisk med mycket föreläsningar och läsning men dom kommande kurserna är troligen mer praktiska så jag ser nog ännu mer fram emot dom. 

Journalistutbildningen här är dessutom ganska intensiv. Vi har minst en men ofta två föreläsningar varje dag (eller mer) och därtill pluggar jag i bibban (och försöker ha ett aktivt socialt liv efter det hehe) så jag tillbringar väldigt mycket tid på campus. Tur då att Mittuniversitetets campus i Sundsvall är typ världens gulligaste. 

 

 

Campus är uppbyggt som en liten stad, eftersom stadens gamla centrum var just där tidigare, och husen är visserligen stora men ser ut lite som vanliga egnahemshus. De ligger alldeles invid ån som rinner genom Sundsvall och det växer fina träd omkring. Det känns mysigt, intimt och väldigt nordiskt. Jag lider inte alls av att sitta i en av bibbans soffor och titta ut på dom gulnande lövträden. Jag trivs här. <3

 

Adrienne Westerback
20.09.2017 kl. 14:56

När rutinerna är lagda

 

Det känns lite konstigt att inte ha bloggat under hela september när jag hade en så bra bloggsommar det här året. Men sen har jag ju också haft mycket nytt att ta in dom här senaste veckorna som jag nu bott i Sverige. Var inte rädda, jag trivs faktiskt otroligt bra!

Människorna här är fantastiska, staden är fin, lägenheten är mysig och universitetet är bättre än jag nånsin kunnat hoppats på. Men det har ändå tagit sin tid att fästa rötter här, skapa rutiner och känna att det här verkligen är mitt hem nu. Men nu så, efter nästan tre veckor har jag fått pluggandet på god fot, jag har börjat träna regelbundet och fritiden ägnas främst åt egentid samt häng med fina människor.

Det känns riktigt bra just nu, och därför känns det också bra att plocka upp bloggandet där jag lämnade det innan jag åkte. Jag är riktigt ivrig på att få börja skriva igen också, har ju saknat det! Bloggen är en viktig del av mitt liv, på samma sätt som yogan och studierna, den är en pusselbit i min vardag.

Jag har en del inlägg på lager och är ivrig på att få börja sammanställa dem, så nu kör vi igen! Hoppas er höst börjat bra och njut av dom stunder ni känner er lyckliga. <3

 

Adrienne Westerback
16.09.2017 kl. 21:53

KUI Design — ett inköp

 

 

Skrev nyligen om den lokala butiken KUI Design i Åbo, men nämnde inte att jag också handlade lite smått då jag en gång var där! För varje dag som går blir jag bara mer och mer förälskad i Åbo, gatorna, parkerna, ån och stämningen, och när jag klev in i butiken visste jag genast att något skulle få följa med hem. Så det blev den klassiska tygkassen med trycket ”Varför Paris, vi har ju Åbo” och en handtryckt necessär från KUI designs eget utbud. Känner mig mycket nöjd med inköpen eftersom necessären var nödvändig och tygkassen kommer att påminna mig om mitt hem under min utlandsvistelse. <3

 

 

 

 

 

Älskar både färgerna och mönstret på necessären, den ger mig liksom ro bara av att titta på den. Och så är papperskassen som jag fick allting i också väldigt söt. 

 

 

Adrienne Westerback
28.08.2017 kl. 16:37

Local Shop Åbo

 

Har redan länge haft siktet inställt på den söta lilla butiken Local Shop här i Åbo, men överraskningsvis har det ju heller inte blivit av att titta in i den — förrän nu! Känns lite som att jag passat på att göra en hel del grejer i Åbo som jag ännu inte hunnit med, bara för att jag åker iväg på utbyte snart. Men det är ju inte som att jag aldrig kommer tillbaka, om ett år har jag väl troligen redan varit hemma i nästan tre månader redan. Hur som helst, det känns bra att få sådana här saker gjorda ändå. Jag menar, varför skjuta upp sådant som en verkligen vill göra och som en kan göra här och nu?

 

Älskar att butiken befinner sig i ett gammalt trähus (alldeles bredvid Café Qwensel, med ingång från statshusskvärens parkering), med gammal och mysig inredning.

 

 

 

 

Jag är ju ganska lättimpad visserligen, men det behövs inte så mycket mer än ett gammalt hus, knarriga golv och lokala hantverk från min favoritstad för att jag ska falla pladask.

 

I Local Shop hittar du allt från kläder, väskor, necessärer, handdukar, kuddar, filtar och tavlor. Allt är handgjort och tryckt i Åbo och de flesta motiven är också inspirerade från staden.

 

 

 

Sådanahär små egenföretagarbutiker inspirera mig alldeles otroligt till att öppna upp en egen mysig butik någon gång. Måste bara hitta på vad min nisch skulle vara. 

 

Adrienne Westerback
27.08.2017 kl. 11:54

Detaljer i trädgården

 

Nej, jag får aldrig nog av inrednings- och trädgårdsinspiration verkar det som. De här bilderna är också från Öppna trädgårdar-dagen, men med lite närmare inblick i alla fina detaljer som gjorde helheterna så trevliga. 

 

Ett litet sött trädgårdshus, inrett inte bara med växter utan också med gardiner, tavlor och en mysig soffa som en kan lägga sig i och vila under dagen.

 

Gamla tunnor är ett säkert kort.

 

Älskar kreativa lösningar som tex den här söta gamla skottkärran som fyllts med härliga lila penséer.

 

Dom här fina dekorationerna av hundkojstaket var väldigt inspirerande, så nu tänker mamma och jag göra något liknande på vår sommarstuga nästa år.

 

Stora, halvvilda rosenbuskar i olika nyanser av rosa är nog ett måste i min framtida lilla trädgård.

 

"Under pilen" hette den här fantastiska sittplatsen i Magdalenas trädgård. Man gick in bland högt gräs och hängande grenar bara för att plötsligt befinna sig alldeles under en gammal mossig pil med utsikt över halva trädgården. Sånahär detaljer är ju helt otroliga!

 

I en annan sittplats under några granar hängde en sådan här antik skönhet och vajade lätt i vinden.

 

Och slutligen några bilder på omgivningen kring huset, som inte hör direkt till trädgården men som ändå är med och skapar en verkligt lantlig stämning. Här blommar hundkexet frodigt ännu och kvarnen känns väldigt idyllisk där i bakgrunden.

 

När vägen till hemmet och gården ser ut såhär (ni vet ju om min förkärlek till sandvägar på landsbygden), med växande ogräs och ett gammalt torp vid sidan om, då kan en väl knappast vara annat än lycklig? Ernst Kirchsteiger-varning här.

 

Och så typ mitt drömhus alldeles bredvid. Älskar dom buskiga buskarna framför fönstren och den dubbla gamla dörren som välkomnar en in. 

 

 

Adrienne Westerback
14.08.2017 kl. 09:11

En dag i öppna trädgårdar

 

Min tredje vecka på jobbet gjorde jag ett reportage om Öppna trädgårdar-dagen på Kimitoön och det slår mig först nu att jag totalt glömt bort att göra ett blogginlägg med bilderna jag tog! Min mamma följde med mig och det var verkligen otroligt häftiga trädgårdar vi fick traska runt i. De gav dessutom himla mycket inspiration och idéer för en egen framtida trädgård. Och om ni undrar så ja, vi fikade tre gånger under två timmar. Kändes oartigt att bara understöda en av de tre trädgårdarna vi besökte ju. :) Älskar att bläddra igenom fotona, de tar mig tillbaka till den intensiva grönskan som ännu fanns alldeles i början på juli. <3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Adrienne Westerback
09.08.2017 kl. 21:14