Tips på grejer att göra under jullovet

Då mellandagarna passerat och en redan ätit julmat så magen hållit på att spricka så kan tiden ibland börja dra sig lite lång, speciellt då hela familjen är samlad under samma tak. Själv älskar och värderar jag egen och ledig tid väldigt mycket, men det betyder ju inte att en aldrig skulle bli lite rastlös för det. Så jag satte mig ner för att fundera vad allt jag kunde hitta på under de resterande två veckorna av min ledighet och tänkte att jag ju kan dela med mig av min lista här också!

 

Utforska dina julklappar ordentligt. Läs boken, tassa runt i tofflorna, drick glögg ur den nya muggen, gör en sminkning med de nya produkterna eller smörj in dig i den hemgjorda krämen.

Ta långa promenader med en fin person.

Passa på att möta upp gamla vänner du annars inte ser så mycket av under året.

Ge den ännu otittade serien på Netflix en chans.

Baka pepparkakor, julstjärnor eller en vanlig tårta.

Titta på tv4:as avsnitt av Jul med Ernst!

Bada bastu.

Ta dig tiden att meditera några minuter.

Lek lite med husdjuren, finns ingen bättre terapi än det <3

Fotografera lite varje dag. 

Spela sällskapsspel!

Välj ut en mysig film att titta på antingen helt själv eller sedan med hela familjen.

Prova ett nytt recept och bjud någon trevlig filur på middag.

Sitt ner, blunda, dra lugna andetag och bara njut av nuet. 

 

Adrienne Westerback
27.12.2016 kl. 12:24

En fridfull julhelg

 

Det har varit ena riktigt lata mellandagar i det här hushållet, som ju sig brukar. I helt vanlig ordning firades julaftonen med mysig frukost, The Snowman och julfreden från Åbo på tv, ankomsten av släktingar, utfärd till kyrkogården för att tända ljus, matlagning, julmiddag, matkoma, julklappsöppning, Benjamin Syrsas jul och slutligen efterrätt och glögg innan alla så småningom börjar gå och knyta sig. I år låter jag de senaste dagarna tala för sig i följande bilder:

 

Adrienne Westerback
26.12.2016 kl. 21:57

Dan' före dan'

 

 

Idag steg jag upp efter klockan tio och gjorde min morgonyoga för första gången på hela veckan. Det var så otroligt skönt, trots att jag var stel som en pinne, och varje cell i hela min kropp tackade mig. Har inte riktigt haft tid att unna mig de där extra femton minuterna innan jag åker iväg till campus den här sista veckan på grund av alla deadlines. Men nu så. 

Älskade Sussu dök upp med en burk hallonmarmelad eftersom vi bestämt oss för att baka några julstjärnor medan vi bytte julklappar. Mycket mysigt! Så småningom erbjöd jag mig att dammsuga igenom huset och piffa till lite. Min syster och pappa åkte iväg för att julhandla det sista i matväg medan mamma och jag fixade skinkan i ugnen och ordnade med julbastu. Rena, fräscha och på gott humör var det äntliga dags för kvällens huvudnummer: pyntandet av julgranen. För mig är granen en av de absolut viktigaste karaktärerna i huset på julen och att pynta den kvällen innan julafton har varit en tradition hos oss så längan jag kan minnas, och det är då som det blir ”påriktigt”. 

Nu börjar lugnet äntligen infinna sig. Det är imorgon det gäller hörni. Sov gott, om ni kan! 

 

Adrienne Westerback
23.12.2016 kl. 22:40

Böcker jag önskar mig i julklapp

 

 

Jag älskar att få upptäcka nya böcker, leta efter dem i bokhandlar och sukta efter dem tills jag slutligen lyckas komma över dem på något sätt. I år är de här tre några säkra önskemål men eftersom jag egentligen inte hunit tipsa någon familjemedlem om dem så är det högst osannolikt att de ligger under julgranen, haha. Turligt nog är jag en av dem vars födelsedag ligger i närheten av julafton så förhoppningsvis är de  snart mina alla tre ändå! Kunde ju knappt tro mina ögon då jag bara för någon dag sedan fick veta att en av mina absoluta favoritfeminister, skribenten och serietecknaren Liv Strömquist, publicerat sin pinfärska Uppgång och fall - det var som ett tecken från ovan!

 

Adrienne Westerback
20.12.2016 kl. 21:36

Favoriter i jultider

 

 

 

Jag tror det var första året i lågstadiet då julen närmade sig som min klasslärare frågade oss småttingar vad vi ansåg att det bästa med julen var? Någon ropade maten, en annan toppade julklapparna, och en tredje gillade snön. Men jag minns allra bäst min lärares svar: hon menade nämligen att det bästa med julen för henne inte var julafton i sig, utan egentligen stämningen och julväntan innan höjdpunkten som hon gillade mest. Det där fastnade jag för och har aldrig kunnat släppa sedan dess, för jag förstod henne alldeles precis. Visst var ju vårt julpysslande i skolan minst lika kul som att få klappar: vi hade ju gjort jultomtar av flörtkulor och domherrar av garnbollar som små galningar i flera veckor, jagat varandra med  limpistolen i högsta hugg och få saker var så kul som att sprinkla glitter över nyutklippta pappersstjärnor. 

Jag minns inte riktigt vad jag själv tyckte var bäst med julen då för femton år sedan, och har därför listat några grejer som är viktiga för mig vid jultider just nu:


Alla ljus som symboliserar jul; adventsstakar, ljusslingor osv

Julbak av lussbullar och pepparkakor

Frost och nyfallen snö

Julmusiken som spelar precis överallt

Doften av nytända ljus

Glögg

Julgatan och utsmyckningar runt om på stan

Julkyrkor med vacker körsång

Luciatågen

Doften av julhyacinter

Alla julfester och allt julmys med vänner

När familj och vänner samlas för att fira tillsammans

Doften av julgranen som just kommit in

Att pynta julgranen innan julafton

Julmaten

Den goda stämningen kring säsongen överlag


Vad är din favorit med julen?

 

Adrienne Westerback
16.12.2016 kl. 20:27

Adventshelger är till för gnistrande och glimmande stunder

 

 

Adrienne Westerback
11.12.2016 kl. 15:10

Tips på sköna jullåtar

 

Jag lyssnar nästan dagligen på någon av mina listor på Spotify, antagligen mest för att jag är ensam hemma hela tiden och fullständigt hatar tystnaden, men också för att jag är en såndär person vars hela sinnesstämning är totalt beroende av melodier. Det vill säga min anding, min tankegång, min hjärtrytmn, hela min existens från kropp till själ är betydligt lugnare då jag får lyssna på musik som gör mig glad, känslosam, nostalgisk och så vidare. Jag vet inte exakt varför det är på det här viset men eventuellt kan min högkänslighet ha något med saken att göra. 

Hur som helst, listorna varierar lite beroende på säsong men till julen är det alltid samma jullista som snurrar på oberoende av vad jag gör: morgonyogar, äter frukost eller cyklar till campus. Här är dock några tips och exempel på låtar som kanske inte är de traditionella klassikerna vi alla är vana att höra på radio eller då vi shoppar julklappar i köpcentret. De här julsångerna är faktiskt mina personliga favoriter för tillfället och ger en liten skön variation och twist till de andra. De är antingen för mig helt nya överhuvudtaget eller sedan är de covers på gamla - enjoy!

P.S. För fler alternativa julsånger rekommenderar jag listan Acoustic Christmas på Spotify. :)

 

 

Adrienne Westerback
08.12.2016 kl. 20:32

Kärlek och Krig och Snö

 

Bild

 

Rubriken är titeln på mitt nästa avsnitt av Gilmore Girls, och jag tog mig friheten att stjäla (och översätta) den eftersom jag tyckte att den lustigt nog passade min söndag riktigt bra. Här är varför:

Kärlek:

Jag är väldigt kär just nu, och i mycket. Inte bara i min partner alltså, utan även i mörka kvällar, frostiga morgnar, skrumpna torra löv på marken, min nya vinterrock, Aura Å, teaterbrons vackra julskrud, känslan av att vara riktigt effektiv och sitta på campus en hel dag och bara jobba, alla underbart fina instagramkonton som jag följer och på vilka julstämning börjar spridas allt mer, och så vidare. 

Krig:

Men det känns också som att jag inte riktigt hinner leva ut alla dessa trevliga känslor som bubblar omkring inom mig på grund av studiestress och what not. Jag vaknar innan åtta, äter frukost, cyklar till bibloteket, pluggar, lunchar med vänner, pluggar ännu mer, yogar, går i terapi, cyklar hem, äter, ser på tv, lägger mig, and repeat. Kul att vara effektiv som sagt, men jag glömmer liksom lite bort att leva just nu tror jag. Och detta brottas jag med dagligen.

och så till sist, Snö:

Imorse då jag kikade ut genom fönstret hade vintern nämligen återvänt. Hurra! Jag älskar snö och blir löjligt lycklig över att se vita flingor dala ner på frusen mark. Jag unnade mig därför en trevlig preomand till butiken för att hinna njuta av det fina vädret. Snart är det ju jul! Kan knappt fatta? 

Hoppas ni har en skön söndagkväll <3

 

Adrienne Westerback
27.11.2016 kl. 16:26

Det kallas kvalitetstid

Jag är inte helt säker nu, men jag tror att jag alltid ”firat” Lilla jul hemma hos mina föräldrar, också fast jag bott på annan ort i nästan tre år snart. Det här året bryts dock den traditionen. Eftersom min syster bor i Jeppis och min mamma är på kurs det här veckoslutet beslöt min pappa sig för att han kunde ta sig en sväng in till Åbo för att ”tillbringa lite kvalitetstid med sin äldsta dotter” som han uttryckte det. Han erbjöd sig att bjuda på mat och tyckte att vi sedan kunde ta oss en lov genom julmarknaden. Inte mig emot! 

Sagt och gjort, idag möttes vi upp hemma hos mig och traskade nöjt in mot centrum till restaurang Harald. Maten var fantastisk, kan jag berätta. Och vilken trevlig personal de hade där, rekommenderar alltså varmt! Trots en smärre matkoma kände vi att frisk luft och en promenad inte alls skulle skada så vi promenerade vidare mot Gamla Stortorget. Älskar den platsen och julmarknaden där, det är alltid lika stämningsfullt och kul att se vilka fina hantverk som tillverkas runt om i Finland. Lyckades till och med fynda ett sött litet hjärta i trä som jag nu har hängt upp på vår ytterdörr, så det var ju ett definitivt plus! Så småningom tog vi oss sedan en snabb sväng i centrum och slutligen var det dags att gå hem igen. 

För tillfället har jag gjort allt för att skapa lite Lilla julsstämning här hemma också (och genom det förhoppningsvis inte känna mig så ensam ikväll): tända ljus fladdrar mjukt lite överallt i rummen, julmusik spelar ur högtalaren och snart ska jag välja en julfilm att titta på. En riktigt lyckad dag har det med andra ord varit. Hoppas ni också får ett skönt och mysigt Lilla julsveckoslut! 

 

Adrienne Westerback
26.11.2016 kl. 16:49

Adrienne, 24. 

Studerar genusvetenskap vid ÅA. Bor i Åbo.

Älskar kulturella evenemang och att diskutera feminism. 

Tycker om snälla och intressanta människor, naturlig kroppsvård, att skriva och att lyssna på bra feministiska poddar. 

Välkommen till min blogg!