DIY-tapet av boksidor

Mina föräldrar har låtit renovera vår sommarstuga sedan i fjol somras och nu under våren görs de sista finslipningarna. En av min mammas drömmar har bland annat länge varit att klä en vägg med boksidor ur någon av hennes favoritböcker och nu äntligen kunde vi verkställa det projektet! Redan förra året inhandlade jag Sagan om ringen-trilogin i pocket på engelska i ett antikvariat i Åbo och nu under veckoslutet fixade vi ihop väggen. Det blev så himla snyggt alltså! Och det var inte det minsta svårt heller, så detta lilla DIY-pyssel rekommenderar jag alla bokälskare eller inredningssugna som vill tillföra något lite mer eget till sitt hem. 

 

Du behöver:

En tom vägg

En eller flera böcker, gärna någon du själv gillar

Tapetklister (vårt var i rosa färg för att se var man klistrat, men det är inte nödvändigt)

En pensel

Tidningspapper eller dylikt att ha som skydd på golvet

En stege

 

 

 

 

Vi är mycket nöjda med resultatet och rummet fick genast en egen karaktär. Otroligt mysigt att gå nära väggen också och studera de olika sidorna, dikterna och kartorna vi klistrade upp. #ratatasbloggutmaning

 

 

Adrienne Westerback
21.05.2017 kl. 22:31

Gör din egen ekologiska deodorant!

Det har gått flera månader sedan att jag lovade dela med mig av ett bra recept på en ekologisk och helt naturlig deodorant som en enkelt kan göra själv hemma, men nu så! Det här receptet har jag snott av min favorit ekobutik med naturliga produkter på nätet, Organic Makers, och med undantag av några små ändringar har jag följt det eftersom jag litar på deras kunskap och hantering av sina produkter. 

 

Det du behöver är:

50 g Sheasmör Paradoxa

25 g vegetabilisk olja (jag använde mig av kokosolja, samt några små rester av aprikos- och mandelolja som jag hade kvar i skåpet)

25 g bikarbonat

15 g ekologisk stärkelse (jag använde potatismjöl och den jag hade i skåpet var tyvärr inte ekologisk)

Ev. 0,5 ml eterisk olja

Ev. 0,5 ml valfri doft eller doftblandning av eteriska oljor

Köksvåg (men har du inte det så kan du omvandla vikt till volym på Organic Makers smarta omvanlingskalkylator)

Gör så här:

Smält ihop sheasmöret och oljan över ett vattenbad. Sheasmöret smälter vid 35-40 grader, så varmare än så behöver det inte bli. Rör till allt har löst sig ordentligt.

Blanda bikarbonat och stärkelse. Tillsätt den smälta oljeblandningen under omrörning tills allt har löst sig. Rör om då och då medan smeten svalnar, så får du en riktigt krämig deo. När blandningen har svalnat en stund tillsätter du eteriska oljor och rör om. Låt deokrämen svalna helt innan du skopar upp den i burk eller dosa. Av någon anledning stelnade inte min blandning på flera timmar så jag blandade i mer stärkelse, minst 25 g, och lät den stå i kylen över natten. Då stelnade den! 

Det här receptet räcker precis till en st 100 ml aluminiumdosa, och det blir deodorant som räcker länge.

Hållbarhet: Innehållet av stabila oljor kombinerat med bikarbonatet, är en mycket hållbar blandning där bakterier inte kan frodas. Deodoranten håller därför länge, minst ett halvår.

 

 

 

 

Har provat deon nu och den är alldeles underbar, härligt krämig och känns inte alls obehaglig eller något sånt. Så här skriver de på Organic Makers:

”Bikarbonat är ett salt (natriumvätekarbonat) som neutraliserar lukt. I stora doser kan bikarbonatet verka irriterande för huden, det är därför viktigt att inte överdosera bikarbonatet i din deo. Vi använder inte mer än ca 25% bikarbonat i vårt recept, och det funkar utmärkt. Stärkelse är till för att absorbera fukten från huden. Vi föredrar stärkelse i form av ekologisk majsstärkelse, men annan stärkelse går också att använda. Det här blir en bra deo som verkligen funkar! Sheasmöret och oljan håller huden mjuk, bikarbonaten neutraliserar dålig lukt och stärkelsen absorberar fukt. Perfekt! Vill man ha en ännu bättre deo, eller man kanske inte upplever att den här räcker hela vägen, tillsätter man även några droppar av en antibakteriell eterisk olja som Tea Tree-, lavendel-, eukalyptus- eller rosmarinolja. Man kan också tillsätta ytterligare eteriska oljor för att få en bra doft på deon (som neutral är helt doftlös).”

Jag rekommenderar alltså verkligen det här receptet, snälla prova genast! Jag skopade upp resterna som inte rymdes i den större burken in i en mindre burk som jag kan bära med mig i handväskan ifall jag känner att jag behöver använda mer under dagens lopp. Perfekt asså, känner mig himla nöjd och glad med denna. <3 #ratatasbloggutmaning

Adrienne Westerback
06.05.2017 kl. 12:17

Klipp dig ekologiskt

 

För cirka två veckor sedan nappade jag på ett erbjudande hos frisersalongen Greenlips Beauty här i Åbo, och tog mig alltså äntligen tiden att dels klippa mig, dels låta klippet ske i en ekologisk salong. Jag har ju velat testa på detta i över ett år men eftersom jag senast lät klippa mig i somras och då bodde på Kimitoön så blev det inte av. Men nu så! Jag var otroligt spänd och genast jag klev innanför dörren var jag såld. Ekologiska produkter så långt ögat kunde nå, och för att inte tala om inredningen! Så otroligt mysigt och hemtrevligt dom fått till det där, ojojoj en svagis som jag smalt genast. Blev vänligt emottagen, och försågs med goda kex, mörkchoklad samt grönt te medan jag väntade (jag var naturligtvis alldeles för tidig). 

Klippet i sig var ju inget märkvärdigt, men frisören var trevlig och gjorde ett supersnyggt jobb. Jag hade suktat efter att klippa av ordentligt med längd eftersom jag blivit väldigt mycket into kortare hår unde de senaste åren och dessutom var trött på min torra toppar. Det rök nästan ännu lite mer än jag först tänkt men jag är väldigt nöjd över det! Så himla skönt att äntligen ha en frisyr som är snygg utan att jag egentligen alls behöver anstränga mig. Slutsatsen av beösöket hos salongen då? Långt över förväntningarna, de lyckades verkligen få mig såld med sin yperliga kundbetjäning och mysiga tillvaro. Så är det något jag rekommenderar er alla, är det att låta er klippas ekologiskt. Hälsosammare för miljön och definitivt hälsosammare för er själva också. 

 

Adrienne Westerback
21.03.2017 kl. 13:57

Åtta sätt jag använder kokosolja på

 

 

Om det fanns en produkt jag inte skulle klara mig utan så tror jag att det skulle vara kokosolja. Jag använder den här oljan till i princip allting när det gäller min kropp, från topp till tå, och till och med i matlagning! Det är dock viktigt att den är kallpressade och ekologisk. Den kallpressade kokosoljan behåller essentiella fettsyror som exempelvis laurinsyra och värmekänsliga vitaminer effektivare än någon annan. Kemikaliefri, helande för hyn och fullkomligt naturligt, kan de bli mycket bättre?

 

Tandkräm

Det är knappast obekant att också tandkrämen som går att köpa i affären vanligen innehåller skadliga kemikalier och allt fluor som åker ner i avloppen är dessutom väldigt miljöovänligt. Att göra sin egen ekologiska och totalt ofarliga tandkräm är dock väldigt enkelt! Den här tandkrämen är hälsosam, mjuk för munnen och antibakteriell. Vill man ha mer smak är det bara att droppa i någon eterisk olja enligt eget tycke!

Oil pulling method

Kokosoljan fungerar också alldeles utmärkt som alternativ till de starka och kemikalieproppade munsköljena i butikerna. Själv börjar jag vanligen morgonen med att skölja runt ungefär en matsked av kokosoljan i munnen i tjugo minuter, spottar ut den i roskisen (obs! inte i lavoaren) och borstar sedan tänderna, allt detta innan jag äter eller dricker något. I början känns det lite märkligt men personligen har jag blivit riktigt beroende av den här rutinen och att äta något innan jag åtminstone borstat tänderna känns bara konstigt nu för tiden. Att skölja munnen med kokosolja avlägsnar alla bakterier och förhindrar dem från att sväljas ner med mat eller dryck. 

Kroppsskrubb

Kokosolja + socker = voilà! Du har en härlig, naturlig och ekologisk peeling för hela kroppen!

Återfuktande

Kokosoljan är en förmånlig olja och det är alltid den jag smörjer in mig i efter duschen. Min hud blir torr väldigt snabbt men det räcker med bara ett lager av kokosoljan för att hyn balanserar sig tills nästa gång jag duschat eller simmat igen. 

Deodorant

På den här punkten är jag bestämd: ingen oekologisk deo kommer någonsin i närheten av mina underarmar igen. Aluminiumsulfatet, som de flesta butiksköpta deodoranter innehåller, är det som ”låser” porerna och gör att vi inte svettas lika mycket, men detta är samtidigt väldigt ohälsosamt och rent av giftigt för kroppen. Jag rekommenderar därför en ekologisk variant eller att ni helt enkelt gör er egen deo!

Hårmask

Kokosoljan är ypperlig också för att reparera brustna toppar eller som hårmask i torrt hår. Det behövs inte så mycket, använd på känsla alltså, och låt dra in i minst två timmar men gärna över natten innan du sedan går i duschen i vanlig ordning. 

Oil cleansing method

Jag tvättar mitt ansikte dagligen med enbart kokosolja nuförtiden, åtminstone varje morgon. Gnider in lite av oljan i ansiktet och passar vanligen på att massera samtidigt, hettar sedan upp en liten frottéhandduk under vatten kranen som jag vrider ur och placerar över ansiktet. Jag håller handduken där så länge som den är varm innan jag slutligen putsar över hela ansiktet med den - och sedan är det klart! Super enkelt och man slipper stå böjd över lavoaren och skölja vilket sparar lite vatten också. 

Sminkborttagning

Kokosoljan är en absolut vinnare när det kommer till att ta av sig sminket också. Helt enligt min vanliga ansiktstvättrutin gnider jag in oljan tills allt smink är upplöst, kör över med en ansiktsborste och torkar slutligen av allt med en varm handduk. 

 

Adrienne Westerback
12.01.2017 kl. 14:46

I mitt badrumsskåp

Äntligen lyckas jag publicera ett inlägg jag planerat skriva hela hösten! Bättre sent än aldrig antar jag. 

Det senaste året har något av det viktigaste för mig varit att sakta men säkert byta ut alla mina hud- och hårvårdsprodukter till ekologiska och mer miljövänliga sådana. På bilden ser ni hur långt jag har kommit hittills, och jag måste säga att jag är väldigt nöjd med så gott som varenda en av dessa produkter. Här visar jag dock bara upp burkarna och flaskorna lite ytligt eftersom jag tänkt tillägna övriga inlägg till att mer ingående förklara hur jag använder dem alla och recensera lite vad jag tycker om dem. 

Det som alltså finns i mitt badrumsskåp och som ingår i min nästan dagliga personliga hygien- rutin är (från höger) :

bambutandborste
kropps cleanser
hårmask
deodorant
bikarbonat
kokosolja
rosvatten
arganoljor
jojobaolja
återanvändbara bomullspads

Stay tuned för mer ingående presentationer!

 

Adrienne Westerback
06.01.2017 kl. 15:50

Adrienne, 24. 

Studerar genusvetenskap vid ÅA. Bor i Åbo.

Älskar kulturella evenemang och att diskutera feminism. 

Tycker om snälla och intressanta människor, naturlig kroppsvård, att skriva och att lyssna på bra feministiska poddar. 

Välkommen till min blogg!