När jag åkte flygskärm i Åre

För bara några veckor sedan hyrde några vänner och jag en bil för att åka på ett litet äventyr här i norra Sverige. Kompisarna ville väldigt gärna åka flygskärm i Åre och även fast jag inte var särskilt insatt i vad det egentligen innebar så kände jag att det definitivt var en once in a life time- händelse som jag inte ville missa. 

Tidigt en lördag morgon styrde vi alltså nosen västerut och jag var glad över att få göra en roadtrip eftersom jag tycker om att åka runt och se landskap på det viset. Det var inte förrän vi äntligen nådde fram till Skysport (företaget) som det började pirra lite i magen. Än mer började det pirra då vi befann oss i hissliften upp till toppen av berget där flygningen skulle ta sin början. Men efter det kände jag helt enkelt att jag var tvungen att bedöva mina sinnen för att inte drabbas av ren och skär panik.

Att åka flygskärm gör man inte ensam, i alla fall inte som nybörjare, utan var och en av oss hade en trevlig "pilot" med oss som hjälpte till med utrustningen och berättade hur allt skulle gå till. När man åker skärmflyg är väder och vind AO. Det får inte blåsa för mycket men heller absolut inte för lite. Den här dagen sken solen men blåsten var ändå perfekt, så det hade vi verkligen tur med. Sedan var det egentligen bara att vänta på rätt vindläge för att sedan springa sitt allra yttersta ut för bergskanten. Och det var väl när jag insåg just det som min hjärna bara: "ok nu stänger vi av alla katastroftankar etc för annars kommer hon aldrig lyckas".

Jag höll mig alltså lugn men har nog sällan spänt mig så mycket. Tankarna snurrade på i huvudet och jag var helt enkelt tvungen att blockera dom för annars hade det inte gått. Det hör ju till en människas instinkter att fly faror, så jag stred liksom mot vad alla logiska resonemang sade, haha. Och glad är jag för det, för den flyfärden var bland det absolut coolaste jag någonsin gjort. Det var så pass häftigt att jag knappt fattade var jag befann mig, så det är tur att jag fick bilder med från färden.

Adrienne Westerback
Publicerad 12.10.2017 kl. 11:12

Jag är tillbaka!

Hej och hå kära vänner!

Efter en ofrivillig paus från bloggen, där hela härvan kretsat kring en gammal dator som sorgligt nog kastade in handduken, så har jag äntligen tillgång till dator igen! Alltså denna känsla. Ja, naturligtvis hade jag väl kunnat skriva blogginlägg från datorerna på campus men där kände jag väl lite att min gräns gick. Har haft tillräckligt fullt upp med att orka studera, träna och upprätthålla ett någorlunda socialt liv här. Men nu så.

Datorn dog alltså lämpligt inför tentveckan, vilket i sig inte var något större problem. Jag har tagit för vana här i Sundsvall att printa ut all litteratur, så jag kunde läsa till tenten utan svårigheter alls. Men det innebar däremot att jag inte hade någon energi eller tankeförmåga kvar att försöka lösa problemet med datorn särskilt snabbt. Hur som helst, nu är den här och livet har sakta börjat återvända, äntligen.

Missade ju övergången till oktober i och med detta, plus att september var en skral bloggmånad för mig överlag. Så nu tänker jag i första hand se till att bloggen kommer in i lite höststämning! Jag älskar ju som bekant hösten och varje gång vi befinner oss precis i mitten av den så som nu så trivs jag bäst. Vädret blir kyligare, mysig skyming tidigare och tända ljus är ett måste om kvällarna. Men bäst är ändå träden i alla vackra färger. Mer om det blir det dock i en höstlista som dyker upp alldeles strax! Ha det fint tills dess <3

 

Adrienne Westerback
Publicerad 11.10.2017 kl. 18:53

Jag har lekt journalist

 

 

På schemat inför onsdagen stod det bara en sak: "Redaktionell övning, mer information senare". Ju närmare dagen kom desto mer spekulerades det i klassen kring detta hemligthetsfulla uppdrag. Vad skulle vi riktigt få göra? Ganska klart var ju att vi antagligen skulle få gå in i rollen och leka journalister på fältet, men exakt hur var oklart. Skulle vi jobba i grupper? Skulle lärarna dela ut olika uppgifter åt oss? Hur skulle vi veta vart vi skulle gå?

På onsdag morgon samlades vi alltså först på campus och jag skulle ljuga om jag sa att jag inte var nervös. Men jag är i och för sig alltid nervös så det säger knappast mycket, hehe. Infon löd: vi skulle alla hitta en "egen" nyhet utanför campus, intervjua minst en person, ha med minst en egentagen bild och skriva grejen som en nyhetsartikel innan klockan fem på eftermiddagen. Tystnaden i klassen sade sitt.

Det här var ju visserligen min vardag på sommarjobbet i år, men det är ändå en skillnad mellan att få uppgifter utdelade åt en och att faktiskt fundera ut en grej helt själv. Nå väl, så här i efter hand är jag faktiskt riktigt stolt över mig själv. Jag behöll lugnet hela dagen igenom, idéeade fram en helt okej grej och slutresultatet var inte helt skit. Tufft var det men det gick bra! Jag kanske lägger ut "artikeln" här lite senare bara jag fått responsen på den först!

 

Adrienne Westerback
Publicerad 21.09.2017 kl. 14:09

Utflykten till Norra Berget

 

 

I det här inlägget får bilderna ganska långt tala för sig själva. Hade ingen aning om vad Norra Berget innan jag begav mig iväg upp dit i veckoslutet och blev tagen alldeles med storm. Det som jag trodde "bara" skulle vara ett utsiktstorn med vy över Sundsvall visade sig vara ett helt kulturcentrum med massa gamla hus och sevärdheter som erbjöd en kombination av natur, kulturhistoria, serveringar, butiker, lekparker och grillplatser. Kan knappt vänta på att få besöka julmarknaden här uppe i december!

 

Vägen upp var ganska varm och svettig för en orutinerad latmask som jag, men vi var glada ändå.

 

Bildbevis på att jag verkligen tog mig ändå upp i tornet och kunde njuta av den härliga utsikten! Vi hade sån otrolig tur med vädret den här dagen.

 

Efter den bestigningen kände vi oss värda en fika i det mysiga caféet innan vi gjorde något annat.

 

Caféet var så mysigt så jag bara vill skrika högt. Klassiska bakverk i en stuga som påminde om ett gammalt hembygsmuseum som typ Sagalund på Kimitoön.

 

 

 

Gissa tre gånger vad jag beställde?

 

Dom hade till och med pellargoner i fönstren för att sätta stämningen. Asså.

 

När vi var redo att traska vidare kikade vi in i någa hantverksbutiker.

 

 

 

Just när vi trott att vi hade sett allt får jag syn på fåren!

 

Och en hel oas av härliga hus och trädgårdar öppnade upp sig bakom hörnet!

 

 

 

 

 

 

 

Hönorna traskade fritt omkring, fantastiskt var det här. Så nu vet ni nivån. Och jag rekommenderar alla att besöka Norra Berget om ni mot förmodan skulle ta er till Sundsvall nångång i ert liv.

 

Adrienne Westerback
Publicerad 20.09.2017 kl. 19:03

Världens sötaste campus

 

 

Journalistutbildningen i Sundsvall påstås vara landets bästa. Det är alltså inte jag som sagt det utan det är något jag hört folk som inte ens studerar journalistik här säga. Och efter bara tre veckor kan jag verkligen inte klaga. 

Hittills har i princip varenda en föreläsning inte bara varit intressant utan dessutom relevant, något jag ibland känner att jag saknat i mina tidigare studier. Alltså missförstå mig rätt: jag älskar genusvetenskap och kommer fortsätta med magistern när jag återvänder till Åbo. Men periodvis är det väldigt mycket teori och mer än en gång under studiernas gång har jag ställt mig frågan ”varför gör vi just detta?”.  

 

 

Lärarna här är duktiga och har många år av varierande erfarenhet från branschen vilket gör stoffet intressant och roligt att lyssna på. Den här första kursen som ju är en introduktion känns hittills ganska teoretisk med mycket föreläsningar och läsning men dom kommande kurserna är troligen mer praktiska så jag ser nog ännu mer fram emot dom. 

Journalistutbildningen här är dessutom ganska intensiv. Vi har minst en men ofta två föreläsningar varje dag (eller mer) och därtill pluggar jag i bibban (och försöker ha ett aktivt socialt liv efter det hehe) så jag tillbringar väldigt mycket tid på campus. Tur då att Mittuniversitetets campus i Sundsvall är typ världens gulligaste. 

 

 

Campus är uppbyggt som en liten stad, eftersom stadens gamla centrum var just där tidigare, och husen är visserligen stora men ser ut lite som vanliga egnahemshus. De ligger alldeles invid ån som rinner genom Sundsvall och det växer fina träd omkring. Det känns mysigt, intimt och väldigt nordiskt. Jag lider inte alls av att sitta i en av bibbans soffor och titta ut på dom gulnande lövträden. Jag trivs här. <3

 

Adrienne Westerback
Publicerad 20.09.2017 kl. 14:56

Det här kommer jag göra i höst

För en månad sedan hade vi år lilla kräftskiva med familjen hemma på sommarstugan, och bara en vecka senare var det dags för mig att åka till Sundsvall. Kan inte riktigt fatta att det tex redan är min fjärde vecka här? Alltså det har gått väldigt fort men samtidigt känns det som att jag varit här i flera månader, haha. Men jag antar väl att det är ett gott tecken!

Eftersom jag bara kommer vara här i ett år så vill jag försöka få ut så mycket som möjligt av den tiden, så här kommer en lista på grejer jag skrivit upp att jag vill pricka av redan nu på hösten!

 

Skärmflygning

Alltså ok, det här var verkligen inte mitt egen idé utan några vänner som är otroligt taggade på detta. Har väl inget emot det men det har faktiskt inte heller varit något jag åtminstone hittills känt att jag verkligen måste göra. Men det ser roligt ut i alla fall så jag ser fram emot det!

Veckoslut i Stockholm

Redan planerat och bokat! Möter upp Manda, Fejo och Aino i huvudstaden om drygt två veckor och spenderar sen ett veckoslut där med dom. Blir säkert en del shopping och goda drinkar men framför allt kvalitetstid med fina vänner. <3

Vandring upp till Södra Berget

Är väl inte direkt någon hiking människa när det kommer till uthållighet och takt, hehe. Men jag tycker väldigt mycket om att promenera i naturen och utsikter från höga ställen, så en tur upp dit ska jag nog hinna med.

Kajak/kanottur

Ända sedan jag valde kanotturen framom cykelutfärden på klassresan i Lappland i årskurs åtta har jag gillat den här aktivitetsformen. En tur runt vattnen i Sundsvall en frisk höstdag i oktober kommer därför knappast att sitta fel.

Roadtrip

Något ställe inte alltför långt bort dit man kan ti sig på några timmar och spendera en dag eller två bara för att se landet lite mer.

 

Utöver dessa så tänker jag ta höstens "se och göra" lite som det kommer. Jag är tex minst lika ivrig av att gå på bio, mysa på något café, ta en kvällsöl på en pub, gå på marknad osv. Hittills har det varit väldigt bra och jag hoppas det fortsätter så. 

 

Adrienne Westerback
Publicerad 19.09.2017 kl. 20:32

När rutinerna är lagda

 

Det känns lite konstigt att inte ha bloggat under hela september när jag hade en så bra bloggsommar det här året. Men sen har jag ju också haft mycket nytt att ta in dom här senaste veckorna som jag nu bott i Sverige. Var inte rädda, jag trivs faktiskt otroligt bra!

Människorna här är fantastiska, staden är fin, lägenheten är mysig och universitetet är bättre än jag nånsin kunnat hoppats på. Men det har ändå tagit sin tid att fästa rötter här, skapa rutiner och känna att det här verkligen är mitt hem nu. Men nu så, efter nästan tre veckor har jag fått pluggandet på god fot, jag har börjat träna regelbundet och fritiden ägnas främst åt egentid samt häng med fina människor.

Det känns riktigt bra just nu, och därför känns det också bra att plocka upp bloggandet där jag lämnade det innan jag åkte. Jag är riktigt ivrig på att få börja skriva igen också, har ju saknat det! Bloggen är en viktig del av mitt liv, på samma sätt som yogan och studierna, den är en pusselbit i min vardag.

Jag har en del inlägg på lager och är ivrig på att få börja sammanställa dem, så nu kör vi igen! Hoppas er höst börjat bra och njut av dom stunder ni känner er lyckliga. <3

 

Adrienne Westerback
Publicerad 16.09.2017 kl. 21:53

Första dagarna i Sundsvall

 

Hej hopp! Jo, jag lever och befinner mig tryggt i vårt västra grannland. Vi anlände tidigt till Stockholm på måndags morgonen och hade sedan en dryga sex timmar lång bilresa framför oss upp till Sundsvall (med pauserna inkluderat). Jag var otroligt spänd hela dagen: nervös inför den nya staden generellt, men också över mina kommande rumskamrater, de andra utbytesstudenterna, stämningen, campuset osv.

Allt gick relativt bra tills måndag kväll, släppte spänningarna sakta och jag började må illa över att min pappa snart skulle lämna mig och jag sedan skulle bli "ensam" i den här främmande staden. Usch, det var en obehaglig känsla. Jag halvgrät hela kvällen, somnade oroligt och grät ännu mer morgonen därpå. Jag visste ju att det inte skulle kunna bli bättre förrän min pappa åkt iväg så det var en väldigt tuff situation, där jag å ena sidan hatade att han åkte men samtidigt visste att ju tidigare desto bättre.

Men efter det har det egentligen bara gått bättre hela tiden. Mina rumskompisar är hur trevliga som helst och samma gäller alla andra utisar här. Campuset är otroligt gulligt och fint, intimt och litet ungefär som hemma! Vi fick ett väldigt varmt mottagande dessutom och määngder av information. Har varit här i knappt tre dagar med det känns som betydligt längre tack vare alla nya intryck. Och gud så mycket intryck det finns, hela tiden, 24/7. Mina hsp-nerver utsätts hela tiden för nya utmaningar, haha.

Men som sagt, dom första överväldigande känslorna börjar sakta sätta sig och nu är det främst studiernas början som jag väntar på. Jag hatar nämligen att vänta på saker. Väntetiden är absolut värst för mig eftersom det bara drar ut på nervositeten ännu mer. För mig gäller det att få undan alla första möten och nya grejer så fort som möjligt, ungefär som med ett plåster - det sticker till en snabb stund men går över fort också. 

Ni får nöja er med några halvdåliga telefonbilder från mitt rum och det lilla jag hunnit fota såhär långt. Längtar ihjäl mig över att få upptäcka stadens centrum och hitta något mysigt café jag kan börja besöka!

 

På söndagen innan avfärd medan pappa och jag höll på att fylla vagnen med alla grejer.

 

Lyckades klämma i mig nästan hela denna goda pizza trots nervös mage, hehe.

 

Trappuppgången till huset där jag bor!

 

Mitt lilla söta rum här <3

 

Familjemedlemmar skrattade då jag släpade med mig allt från bokhylla och soffa till byrå och spegel, men skrattar bäst som skrattar sist! Kolla bara hur mysigt det blev med lite ordentligare inredning.

 

Stadskärnan är vackrare än jag trodde den skulle vara och imponerade verkligen på mig med sina fina hus!

 

Några av oss utisar tog oss in för att kika läget i stan och stannade på kaffe vid ett café.

 

Häftig solnedgång i området jag bor igår kväll, men färgerna gjorde sig inte så bra genom linsen på mina gamla iPhone, suck.

 

Och sist men inte minst hade vi vårt premiärbesök i studentbaren igår, som också den var en riktigt häftig upplevelse! Den påminde mer om en verklig bar än något annat och jag tänkte med sorg på dom sliskiga lönnkrogarna som vi har där hemma. 

 

Adrienne Westerback
Publicerad 31.08.2017 kl. 18:08

KUI Design — ett inköp

 

 

Skrev nyligen om den lokala butiken KUI Design i Åbo, men nämnde inte att jag också handlade lite smått då jag en gång var där! För varje dag som går blir jag bara mer och mer förälskad i Åbo, gatorna, parkerna, ån och stämningen, och när jag klev in i butiken visste jag genast att något skulle få följa med hem. Så det blev den klassiska tygkassen med trycket ”Varför Paris, vi har ju Åbo” och en handtryckt necessär från KUI designs eget utbud. Känner mig mycket nöjd med inköpen eftersom necessären var nödvändig och tygkassen kommer att påminna mig om mitt hem under min utlandsvistelse. <3

 

 

 

 

 

Älskar både färgerna och mönstret på necessären, den ger mig liksom ro bara av att titta på den. Och så är papperskassen som jag fick allting i också väldigt söt. 

 

 

Adrienne Westerback
Publicerad 28.08.2017 kl. 16:37

Världens godaste gröna te

 

Tänkte passa på att tipsa er om mitt hittills absoluta favoritte! Kan vara att jag redan nämnt det i något skede, tex i mitt inlägg om tesorterna i min hylla, men har inte skrivit specifikt om just det här tror jag. Det är av märket Demmers Teehaus och just det här teet heter Fresh Green, vilket det också är. Smaken är inte alls sådär klassiskt halmig eller gräsig, utan riktigt fräsch, lätt och på riktigt god! Det är en grön teblandning smaksatt med vindruva, tranbär, vinbär, hallon och jordgubbsbitar. Det största pluset är alltså inte bara den rena smaken utan att det finns torkade bär och små vackra blå kronblad bland allt det gröna som ger det en äkta känsla. Det enda minuset med den här tesorten är att det tyvärr inte är ekologiskt. Men det är så himla gott så jag kommer nog att fortsätta dricka det tills jag eventuellt hittar något annat (ekologiskt!) som är bättre. 

 

 

 

 

 

Adrienne Westerback
Publicerad 28.08.2017 kl. 11:35

Adrienne, 23. 

Studerar genusvetenskap vid ÅA, men är just nu på utbyte i Sverige och läser journalistik vid Mittuniversitetet i Sundsvall.

Tycker om snälla människor, naturlig kroppsvård, stt skriva och att ligga i timmar framför Netflix. 

Välkommen till min blogg!