När rutinerna är lagda

 

Det känns lite konstigt att inte ha bloggat under hela september när jag hade en så bra bloggsommar det här året. Men sen har jag ju också haft mycket nytt att ta in dom här senaste veckorna som jag nu bott i Sverige. Var inte rädda, jag trivs faktiskt otroligt bra!

Människorna här är fantastiska, staden är fin, lägenheten är mysig och universitetet är bättre än jag nånsin kunnat hoppats på. Men det har ändå tagit sin tid att fästa rötter här, skapa rutiner och känna att det här verkligen är mitt hem nu. Men nu så, efter nästan tre veckor har jag fått pluggandet på god fot, jag har börjat träna regelbundet och fritiden ägnas främst åt egentid samt häng med fina människor.

Det känns riktigt bra just nu, och därför känns det också bra att plocka upp bloggandet där jag lämnade det innan jag åkte. Jag är riktigt ivrig på att få börja skriva igen också, har ju saknat det! Bloggen är en viktig del av mitt liv, på samma sätt som yogan och studierna, den är en pusselbit i min vardag.

Jag har en del inlägg på lager och är ivrig på att få börja sammanställa dem, så nu kör vi igen! Hoppas er höst börjat bra och njut av dom stunder ni känner er lyckliga. <3

 

Adrienne Westerback
16.09.2017 kl. 21:53

Första dagarna i Sundsvall

 

Hej hopp! Jo, jag lever och befinner mig tryggt i vårt västra grannland. Vi anlände tidigt till Stockholm på måndags morgonen och hade sedan en dryga sex timmar lång bilresa framför oss upp till Sundsvall (med pauserna inkluderat). Jag var otroligt spänd hela dagen: nervös inför den nya staden generellt, men också över mina kommande rumskamrater, de andra utbytesstudenterna, stämningen, campuset osv.

Allt gick relativt bra tills måndag kväll, släppte spänningarna sakta och jag började må illa över att min pappa snart skulle lämna mig och jag sedan skulle bli "ensam" i den här främmande staden. Usch, det var en obehaglig känsla. Jag halvgrät hela kvällen, somnade oroligt och grät ännu mer morgonen därpå. Jag visste ju att det inte skulle kunna bli bättre förrän min pappa åkt iväg så det var en väldigt tuff situation, där jag å ena sidan hatade att han åkte men samtidigt visste att ju tidigare desto bättre.

Men efter det har det egentligen bara gått bättre hela tiden. Mina rumskompisar är hur trevliga som helst och samma gäller alla andra utisar här. Campuset är otroligt gulligt och fint, intimt och litet ungefär som hemma! Vi fick ett väldigt varmt mottagande dessutom och määngder av information. Har varit här i knappt tre dagar med det känns som betydligt längre tack vare alla nya intryck. Och gud så mycket intryck det finns, hela tiden, 24/7. Mina hsp-nerver utsätts hela tiden för nya utmaningar, haha.

Men som sagt, dom första överväldigande känslorna börjar sakta sätta sig och nu är det främst studiernas början som jag väntar på. Jag hatar nämligen att vänta på saker. Väntetiden är absolut värst för mig eftersom det bara drar ut på nervositeten ännu mer. För mig gäller det att få undan alla första möten och nya grejer så fort som möjligt, ungefär som med ett plåster - det sticker till en snabb stund men går över fort också. 

Ni får nöja er med några halvdåliga telefonbilder från mitt rum och det lilla jag hunnit fota såhär långt. Längtar ihjäl mig över att få upptäcka stadens centrum och hitta något mysigt café jag kan börja besöka!

 

På söndagen innan avfärd medan pappa och jag höll på att fylla vagnen med alla grejer.

 

Lyckades klämma i mig nästan hela denna goda pizza trots nervös mage, hehe.

 

Trappuppgången till huset där jag bor!

 

Mitt lilla söta rum här <3

 

Familjemedlemmar skrattade då jag släpade med mig allt från bokhylla och soffa till byrå och spegel, men skrattar bäst som skrattar sist! Kolla bara hur mysigt det blev med lite ordentligare inredning.

 

Stadskärnan är vackrare än jag trodde den skulle vara och imponerade verkligen på mig med sina fina hus!

 

Några av oss utisar tog oss in för att kika läget i stan och stannade på kaffe vid ett café.

 

Häftig solnedgång i området jag bor igår kväll, men färgerna gjorde sig inte så bra genom linsen på mina gamla iPhone, suck.

 

Och sist men inte minst hade vi vårt premiärbesök i studentbaren igår, som också den var en riktigt häftig upplevelse! Den påminde mer om en verklig bar än något annat och jag tänkte med sorg på dom sliskiga lönnkrogarna som vi har där hemma. 

 

Adrienne Westerback
31.08.2017 kl. 18:08

KUI Design — ett inköp

 

 

Skrev nyligen om den lokala butiken KUI Design i Åbo, men nämnde inte att jag också handlade lite smått då jag en gång var där! För varje dag som går blir jag bara mer och mer förälskad i Åbo, gatorna, parkerna, ån och stämningen, och när jag klev in i butiken visste jag genast att något skulle få följa med hem. Så det blev den klassiska tygkassen med trycket ”Varför Paris, vi har ju Åbo” och en handtryckt necessär från KUI designs eget utbud. Känner mig mycket nöjd med inköpen eftersom necessären var nödvändig och tygkassen kommer att påminna mig om mitt hem under min utlandsvistelse. <3

 

 

 

 

 

Älskar både färgerna och mönstret på necessären, den ger mig liksom ro bara av att titta på den. Och så är papperskassen som jag fick allting i också väldigt söt. 

 

 

Adrienne Westerback
28.08.2017 kl. 16:37

Världens godaste gröna te

 

Tänkte passa på att tipsa er om mitt hittills absoluta favoritte! Kan vara att jag redan nämnt det i något skede, tex i mitt inlägg om tesorterna i min hylla, men har inte skrivit specifikt om just det här tror jag. Det är av märket Demmers Teehaus och just det här teet heter Fresh Green, vilket det också är. Smaken är inte alls sådär klassiskt halmig eller gräsig, utan riktigt fräsch, lätt och på riktigt god! Det är en grön teblandning smaksatt med vindruva, tranbär, vinbär, hallon och jordgubbsbitar. Det största pluset är alltså inte bara den rena smaken utan att det finns torkade bär och små vackra blå kronblad bland allt det gröna som ger det en äkta känsla. Det enda minuset med den här tesorten är att det tyvärr inte är ekologiskt. Men det är så himla gott så jag kommer nog att fortsätta dricka det tills jag eventuellt hittar något annat (ekologiskt!) som är bättre. 

 

 

 

 

 

Adrienne Westerback
28.08.2017 kl. 11:35

Jag är på väg!

 

Herregud, nu sker det. Efter nästan ett års funderande, övervägande, planerande. Ett val som togs omkring julen förra året och en ansökningsprocess som höll på ända in i april den här våren. Ett faktum som stått klart redan länge men som ändå skrämmer mig så jag får kalla kårar och som dessutom inte ens riktigt sjunkit in ännu. Båten avgår klockan 21 och imorgon när jag vaknar är vi i landet som kommer vara mitt hem i 9 månader framöver. Det är nu det gäller, och jag ska visa mig själv att jag kan.

 

Adrienne Westerback
27.08.2017 kl. 20:27

I Slottsparken

 

Jag lämnade bort några bilder från inlägget om Åbo slott eftersom de inte var tagna inifrån slottet, men tyckte dom ändå var trevliga så dom får ett eget inlägg istället. 

 

 

 

 

 

 

 

Jepp, det är jag som "doftar" på blommor där i bakgrunden som en annan liten Hemul. Mikael skulle fota mig och jag skulle låtsas bli plåtad in action. Gick ju si sådär kan jag ju tycka, såhär med facit på hand, haha.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Adrienne Westerback
27.08.2017 kl. 17:17

Local Shop Åbo

 

Har redan länge haft siktet inställt på den söta lilla butiken Local Shop här i Åbo, men överraskningsvis har det ju heller inte blivit av att titta in i den — förrän nu! Känns lite som att jag passat på att göra en hel del grejer i Åbo som jag ännu inte hunnit med, bara för att jag åker iväg på utbyte snart. Men det är ju inte som att jag aldrig kommer tillbaka, om ett år har jag väl troligen redan varit hemma i nästan tre månader redan. Hur som helst, det känns bra att få sådana här saker gjorda ändå. Jag menar, varför skjuta upp sådant som en verkligen vill göra och som en kan göra här och nu?

 

Älskar att butiken befinner sig i ett gammalt trähus (alldeles bredvid Café Qwensel, med ingång från statshusskvärens parkering), med gammal och mysig inredning.

 

 

 

 

Jag är ju ganska lättimpad visserligen, men det behövs inte så mycket mer än ett gammalt hus, knarriga golv och lokala hantverk från min favoritstad för att jag ska falla pladask.

 

I Local Shop hittar du allt från kläder, väskor, necessärer, handdukar, kuddar, filtar och tavlor. Allt är handgjort och tryckt i Åbo och de flesta motiven är också inspirerade från staden.

 

 

 

Sådanahär små egenföretagarbutiker inspirera mig alldeles otroligt till att öppna upp en egen mysig butik någon gång. Måste bara hitta på vad min nisch skulle vara. 

 

Adrienne Westerback
27.08.2017 kl. 11:54

En tur på Åbo Slott

 

På tisdagen var Mikael och jag äntligen till Åbo slott. Jag har ju velat besöka slottet länge men det har som vanligt bara inte blivit av. Så i somras då jag skrev min bucket list bestämde jag mig för att nu, nu tame sjutton måste jag få in det innan jag åker iväg till Sverige! Mikael åkte på jobb på torsdag morgon så det var ju lite på håret men vi hann! 

Förälskade mig totalt i slottet. Har ju besökt en del borgar, fästningar, kyrkor etc under mina dagar med mitt historiemonster till mamma, men hade liksom inte fattat vilken pärla som hela tiden funnits bakom knuten här hemma. Besökte visserligen slottet när jag gick i ettan eller tvåan men minns inte alls att det skulle varit såhär pass häftigt, för nu var jag verkligen såld. Vi traskade runt i åtminstone två timmar innan vi började känna oss nöjda och fötterna värkte. Har bestämt att det inte ska dröja femton år innan jag besöker slottet igen, och nästa gång kanske under julen?

 

Det maffiga slottet från innergården.

 

 

 

Sådanahär fina djupa sittplatser invid fönstren fanns det gått om.

 

 

 

Älskade dom här trånga, skumma små gångarna och passagerna som slottet var fyllt av.

 

Skulle vara beredd på att offra ganska mycket för att få sådanthär grovt trägolv och gamla dörröppningar i mitt framtida hem.

 

 

 

 

 

 

 

Fina slottsminiatyrer.

 

 

 

 

 

Den här salen var så häftig! Påminner inte alls om något typiskt finländskt tycker jag?

 

Fanns en hel del stora bastanta skåp i den här stilen också.

 

Väldigt fint att dom låtit inreda en del av rummen i gammal historisk stil.

 

 

 

Den här köksinredningen får mig att tänka på Harry Potter-världen på något sätt, typ köket i Grimmaldiplan 12 eller salen i Läckande Kitteln.

 

 

 

Girl Power eller Töntpower, that is the question.

 

 

 

Vet inte hur många smala trappor vi gick och ner i det här slottet, men jäkligt många var det!

 

 

 

Skåp! Igen!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rekommenderar verkligen ett besök hit, nu, pronto!

 

Adrienne Westerback
26.08.2017 kl. 14:34

Smulpaj med hallon och blåbär

 

 

Gick igenom sommarens bilder på min dator och upptäckte att jag aldrig dokumenterade baket av en bärpaj från typ mitten av juni. Men ingen skada skedd, tycker att det så här i augusti månads sista dagar (herregud kan knappt fatta vart den här månaden tagit vägen, den började ju aldrig ens?) passar bra med lite halvnostalgiska tillbakablickar över sommaren som gått. Den här hallon- och blåbärspajen bakade vi alltså någon gång i juni då allt fortfarande var så där intensivt grönt, hundflokan ännu blommade och sommaren precis hade kommit igång. 

 

Du behöver

Till degen:

100 gram smör

3 deciliter vetemjöl

2 matsked strösocker

Fyllningen:

5-7 deciliter bär

2 matskedar strösocker

Potatismjöl

50 gram smör

2 deciliter havregryn

1-2 matskedar strösocker

Till servering:

Gammaldags vaniljglass, vispad grädde eller vaniljsås

 

Gör såhär

Sätt ugnen på 225°. 

Blanda mjöl och socker i en bunke. Lägg i smöret skuret i bitar och finfördela allt till en grynig massa. Om du använder färska bär: Blanda med socker och 1/2 matsked potatismjöl i en ugnssäker form. Frysta, otinade bär: blandas med sockret och 1 matsked potatismjöl innan de läggs i formen. Nyp ihop havregryn, smör och socker och fördela sedan smeten över fyllningen. Grädda i mitten av ugnen 15-20 min. Avnjut med valfritt gott tillbehör!

 

 

 

 

 

Adrienne Westerback
26.08.2017 kl. 12:33

Sommarens bucketlist — vad jag hann och inte

 

Jag gjorde en bucktlist ungefär i mitten av juni över grejer jag tänkte att jag kunde sysselsätta mig med så att inte tiden skulle bli lång. Det kan jag ju lite lätt hånskratta åt nu såhär i efterhand med tanke på att den här sommaren har gått absolut fortast av alla hittills (jag vet så säger en ju varje år men det har verkligen varit extremt i år!) och jag kan tycka att jag inte haft någon tid över alls. Men samtidigt har det här varit den bästa sommaren på flera år.

Såhär har det gått gällande min lista:

 

Vara utomhus minst en timme per dag

Det har jag nog lyckats med! Låter ju kanske som en piece of cake men inte nödvändigtvis för en lat liten soffpotatis som jag. Men om jag inte har gått till och från jobbet så har jag varit på länk eller annars bara vistats utomhus på stugan.

 

 

Simma i havet flera gånger

Flera och flera, men kanske fyra eller fem? Låter jättemesigt, det medger jag, men sommaren har ju varit så jäkla kall. Första doppet tog jag 16 juli och det har inte varit fråga om några långa simturer direkt, men inget slår känsla av att få simma i havet vid sommarstugan. Hoppas nästa sommar bjuder på bättre simväder.

Besöka Åbo slott

Jadå! Vi var faktiskt dit med Mikael idag haha. Och som jag älskade det! Var dit senast på ettan eller tvåan i lågstadiet men minns inte alls att det skulle varit sådär häftigt som jag nu tyckte att det var. Vi spenderade drygt två timmar i slottet och det blir definitivt en tur dit inom en någorlunda snar framtid igen.

Besöka Klosterbacken

Nej tyvärr. Vet inte vart den här sommaren tagit vägen alls men den lediga tiden har jag till största delen lagt på stugliv.

 

 

Besöka konstmuseet

Nope, men det är jag inte alls besviken över för jag besökte ju ändå konstmuseet i vintras. Däremot tänker jag besöka Apoteksmuseet och gården Qwensel imorgon!

Åka Föli-Färjan

Det hade faktiskt varit kul, men inget jag heller tog mig tiden att göra.

Gå på Tall Ships Race

Jaasss! Jobbade som webbare under TSR-lördagen och fick njuta av en riktigt rolig folkfest nere vi ån. På kvällen gick vi dessutom för att titta på fyrverkerishowen som var riktigt fin.

 

 

Experimentera med hemlagad lunch

Alltså den här punkten kan jag verkligen inte skryta med. Mina måltidsrutiner har varit ganska nära botten hela sommaren, speciellt under vardagarna när jag jobbat. Jo jag har lyckats äta frukost, lunch och någon form av middag varje dag men ändå känner jag att det sällan varit ordentligt hemlagat eller planerat med passion. Massa onyttigheter dessutom. Längtar verkligen till hösten så jag kan få ordning på det jag får i mig. Vill köpa nyttiga råvaror, tillreda varierande mat och planera veckans måltider ordentligt på förhand. Hoppas jag lyckas med det också.

Göra minst en roadtrip

Det har jag faktiskt! Först gjorde Mikael och jag en roadtrip till min syster i Jeppis (visserligen i slutet av maj men för mig var det redan sommarlov då så), sedan en tur till S:t Mickel och slutligen åkte jag upp till Vasa med Sussu förra veckan.

 

 

Fundera på material till en bok

Har jag inte ägnat en tanke alls.

Skriva lite varje dag

Har nog lyckats med det, mycket tack vare jobbet förstås, men är också väldigt stolt över mitt riktigt aktiva bloggande den här sommaren!

Oklara äventyr i varma sommarnätter

Kan nog inte påstå att den här sommaren varit särskilt äventyrlig, alls. Men som jag tidigare konstaterat har det inte riktigt funnits behov av sådan heller.

 

 

Åka Jakke jokilautta

Nej nej och åter nej. Däremot har jag varit till Aussie bar hela en gång! Håller jag på att bli gammal och borde det oroa mig?

Cykla till och runt i Ruissalo

HAHA. Jonej. Men jag körde dit och sprang en 45 minuters joggingtur i dom härliga skogarna. <3

 

Så det har blivit en hel del lyckade punkter på min lista ändå, och det känns ju bra. Förutom dom här grejerna har jag ju dessutom jobbat två månader på en tidningsredaktion, firat midsommar med min familj, tillbringat mycket tid med min moster och morbror som jag annars träffar ganska sällan under året (de bor utomlands), varit på Baltic jazz, varit på min första parkyoga, besökt Högsåra och Farmors Café, gått på Raseborgs sommarteaters uppsättning av Footloose, åkt till Korpo och hälsat på min fammo och varit mycketmycket på sommarstugan med min familj. Så det har nog varit en riktigt fin och bra sommar när all utkommer omkring. <3

 

Adrienne Westerback
23.08.2017 kl. 22:35

Adrienne, 24. 

Studerar genusvetenskap vid ÅA. Bor i Åbo.

Älskar kulturella evenemang och att diskutera feminism. 

Tycker om snälla och intressanta människor, naturlig kroppsvård, att skriva och att lyssna på bra feministiska poddar. 

Välkommen till min blogg!