Det är socialt accepterat att män tafsar

 

Få har väl missat de senaste dagarnas internet-kaos angående Anders Borg i Sverige och hans fyllestormande? Förmodligen är ni väl alla väl insatta i hela härvan redan men om inte så rekommenderar jag här ett inlägg där ni kan läsa en bra och analytisk text om det som nyligen hänt. Själv tänkte jag skriva om något som tangerar händelsen överlag: nämligen mäns tafsande på kvinnor. 

Skrev för inte så himla länge sedan ett inlägg om manshat och det här ämnet faller ju definitivt inom ramen för det. Eller egentligen är det ju fråga om kvinnohat från början, men kvinnohat oberoende av form föder ju manshat så. För mig blir det strukturella kvinnohatet allt mer tydligt för varje dag som går och finns det något jag blir alldeles knottrig över så är det mäns ständiga tafsande på kvinnor.

Det ska röras och det ska smekas, en hand på låret eller på midjan, en alltför lång kram, en oönskad puss och en klapp på rumpan. Det blir närgånget och tafsigt så fort alkohol är involverat eller alternativt då man umgås ett större gäng. Och det här inte fråga om någon slags märklig sort av män som bor under stenar på dagarna och bara kryper fram vid vissa specifika tillfällen. Nejdå. 

Männen som tafsar är dina vänner och bröder, din farbror och morfar, läraren på skolan och tränaren till fotbollslaget. För att inte tala om landets föredetta finansminister. Det är inte obekanta personer utan det är männen i ditt liv och i din närhet som beter sig olämpligt. Men det här beteendet är också socialt accepterat. Män får tafsa och sedan skämta bort det. De får ge halvobekväma uttalanden om din kropp för det är ju ”bara en komplimang”. Män får kalla kvinnor hora bara för att följande dag försvaras av halva nationen eftersom det ju kan "hända vem som helst". Och det är just där, min kära vänner, som skon klämmer.

För plötsligt menar "alla män" med handen på hjärtat, trots att de tidigare skrikit sig hesa om ”inte alla män!!”, att Anders Borgs beteende ju inte alls är något konstigt. Tvärtom. Sådant händer hela tiden och därför är det också helt okej. "Alla har väl varit där, höhö?" Och jag kan absolut hålla med på den punkten, nämligen att ja, det här är tyvärr inte ovanligt alls. De flesta har garanterat varit där, antingen blivit tafsade på, själva tafsat eller sett någon annan tafsa. Men det är fan i mig inte okej. 

Ansvaret ligger däremot inte hos alla kvinnor eller flickor när det gäller att säga ifrån. För allt vi någonsin lärt oss är ju att gilla att få känna oss uppskattade. Ansvaret ligger hos oss vuxna att lära kommande generationer av barn (läs: pojkar) att det aldrig någonsin är okej att tafsa. Inte utan lov. Aldrig. Och det ska inte få fortsätta vara vardagsmat eller förringande bagateller i vår kultur. 

 

Adrienne Westerback
07.08.2017 kl. 13:04

Sommarkalas

 

Min mamma fyllde år för en dryg vecka sedan och hade en liten bjudning för några bekanta på vår sommarstuga igår. Det blev en liten kakbuffé och trevligt umgänge på terassen. Kalas på sommaren är så mysiga och ett stor plus är ju de färska bären man kan lägga i bakverken!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Adrienne Westerback
06.08.2017 kl. 21:15

Nytt namn på bloggen!

 

Gick och impulsbytte namn på bloggen, som ni kankse ser då ni ändå svängde in hit. Har länge övervägt om jag borde ändra själva bloggadressen men eftersom det samtidigt skulle innebära att jag måste börja om från början så har jag inte orkat.

Dessutom gillar jag den här bloggen som jag har just nu, har alla minnen här och utseendet på den är fint. Det är mest bara adressen som jag känner att inte längre har samma mening. Men så konstaterade jag att jag ju kan byta namn i headern och på så vis skapa en "ny" vinkling på bloggen. Om namnet funkar och känns rätt i längden så kan de få följa med om jag någongång startar en ny blogg på egen domän tex. Fast det få ju framtiden utvisa såklart. 

Så jag satt på jobbet och hade lite överlopps tid och började fundera på ett nytt namn. Någonting som rimmar på mitt namn kunde jag ju i alla fall glömma direkt, tänkte jag. Eller? Jag googlade vad som rimmar på mitt namn och ett alternativ var "komedienne", vilket betyder kvinnlig komiker. Perfekt egentligen för jag är verkligen inte rolig så det skulle vara lagom ironsikt. Men nja, lite långsökt ändå. Femme Adrienne då? Småkrångligt? Feminista? Femmenista! Där satt det, och med en apostrof på det så blev namnet riktigt bra tycker jag. Nu hoppas jag det känns bra och att det funkar.

Från och med nu är jag the Fémmenista, välkommen hit. <3

 

Adrienne Westerback
05.08.2017 kl. 22:23

Världens bästa podd slutar

 

Idag är en sorgens dag. Trodde inte det var sant då jag läste att Penntricket, aka min favoritpodd som jag tipsat om tidigare här på bloggen, läggs på is efter sina 20 första avsnitt. 

”Det finns väl andra poddar” tänker säkert ni då, och jo det finns de. Men få som den här. Natashja ”Lady Dahmer” Blomberg och Cissi Wallin har varit mina kompisar ända sedan deras första avsnitt kom ut den 13 mars på våren. Med dem i öronen har jag cyklat till campus, joggat mina rundor, gått till yogan, kört bil, lagat mat eller bara promenerat in till stan. De har varit med mig så gott som varje vecka i någon form och nu plötsligt tar det ett slut, eller åtminstone en brutal paus.

Det här är inte deras fel, utan efter många diskussioner har de helt enkelt bara kommit fram till att det här är det bästa för dem för tillfället. Hjälper inte hur mycket lyssnarna skulle vilja hjälpa. Och jag kan tycka att det är så otroligt tråkigt att stroppar som Alex och Sigge ska få hålla på med sitt meningslösa tjafs år ut och år in medan två kvinnor i en feministisk podd knappt kan ges möjligheten att köra på i ett år.

Men som sagt, det är inte nödvändigtvis något definitivt slut. Och själv får jag väl bara lov att börja lyssna om från början när de sista avsnittet släppts. Sånt är livet i ett patriarkat. 

 

Här poserar dom härliga, med ytterligare en av mina absoluta favoriter Clara Henry som gästade ett av poddavsnitten nu i somras. <3 Bilden är snodd från LD

 

 

Adrienne Westerback
02.08.2017 kl. 21:34

Vackra gamla hus

 

Passade på också på att fota alla vackra gamla hus som pryder vägarna genom Högsåra då vi var där med min familj förra helgen. Här kommer bilderna på dem!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Adrienne Westerback
01.08.2017 kl. 22:33

31 juli 2017

 

Idag är det J. K. Rowlings och Harry Potters födelsedag. Vissa år har jag uppmärksammat det på något sätt, en gång gjorde vi till och med butterbeer från scratch med en kompis, men inte i år. Men ett inlägg här på bloggen är en av mina favoritförfattare och favoritkaraktärer ändå värda! Så grattis, på 52 och 37 års dagen, till er. <3

 

Adrienne Westerback
31.07.2017 kl. 22:07

Månadssummering

 

Månadens färg: Rosa på klädesplagg och grönt i naturen.

Månadens favorithändelse: Allt stughäng jag haft tid att unna mig den här sommaren.

Månadens dryck: Kolsyrat vatten med hallonsmak.

Månadens detalj: Böjda ögonfransar. Har knappt sminkat mig på hela juli men att böja ögonfransarna gör under.

Månadens klädesplagg: Den långärmade t-skjortan med trycket GRL PWR på, men det är väl nog hela årets plagg.

Månadens middag: Typ grillat eller något random bara. Mina matrutiner är helt åt fanders då jag är i Åbo trots att jag inte ens har hopplösa arbetsturer eller något sådant, men har ätit sämre än på länge under den senaste månaden ändå.

Månadens bästa inköp: Jag har inte riktigt köpt så mycket på senaste tiden.

Månadens bästa beslut: Att övertala pappa att med en vagn då han för över mig till Sverige i augusti så jag får så mycket saker som möjligt.

Månadens upptäckt: Jag klarar av det mesta bara tror mer på mig själv.

Månadens projekt: Att försöka njuta av sommaren så gott jag kan.

Månadens längtan: Veckorna av ledighet innan höstterminen börjar.

Månadens uppfyllda mål: Lära mig nya saker på jobbet.

 

Adrienne Westerback
31.07.2017 kl. 17:49

Självkärlek

 

Du får ha ångest, du får vara ledsen, du får känna leda och brist på livslust.

Du får hata jobbiga livssituationer, du får hata din bristande ork, och du får känna dig dålig ibland.

Hata att det gör ont i hela kroppen, hata att du inte kan sova på nätterna, och hata tårarna som rinner ner för kinden.

Men hata inte dig själv, din personlighet eller din kropp. För du är det bästa du någonsin kommer att ha. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Adrienne Westerback
31.07.2017 kl. 10:11

En dag på Högsåra

 

 

Min mamma fyllde år på sjusovardagen, alltså den 27.7, men eftersom varken Alicia eller jag var hemma för att fira henne då beslöt vi oss för att ta med hela familjen på utfärd till Farmors Café istället. Dit bar det alltså av på lördagen och vi hade turligt nog vädret på vår sida.

Högsåra och Farmors Café är ett absolut måste varje sommar och om ni ännu inte besökt det så föreslår jag att ni tar en tur ut dit ännu nångång. I augusti har det säkert lugnat ner sig dessutom så där är extra mysigt. 

 

Vi lämnade bilen på "fastlandet" och tog färjan över, på bilden poserar Alicia och hennes pojkvän Ivar.

 

Gästhamnen.

 

Gamla bryggor är väldigt fina.

 

Den härliga sandvägen genom Högsåra by är lätt rödaktig, här kan ni läsa om min kärlek gentemot sandvägar på landsbygden.

 

Ryggarna av mitt gäng. 

 

Kossorna som står en bit från caféet fascinerade mig som liten.

 

Mamma och Ivar spanar efter bord.

 

Solen gassade på uteserveringen.

 

Farmors Café är ett helt vanligt gammalt trähus som ser ut som ett hem inuti, och inredningen är snudd på fantastisk.

 

Serveringsdisken, älskar de grova linneförklädena som de som jobbar i caféet har på sig!

 

Salladsbordet är upplagt på en gammal spis.

 

Det här är min favoritbild från hela utfärden, så vackert i sin enkelhet.

 

Kolla kakbordet då? Jösses amalia.

 

Inte lätt att välja då allt ser lika gott ut ju (men det blir ändå alltid marängtårtan till höger för mig, hehe).

 

Ljuvligt skåp med massa fina detaljer på. 

 

Fina gamla kavlar.

 

Dricker inte kaffe men gamla kaffekvarnar kunde jag ändå ha hemma bara för att. 

 

I taket hängde bröd och gav stämning.

 

Samma med en strut polkagrisar.

 

Terassen dignade av människor.

 

Hungrigt gäng som väntar på mat.

 

Kall cola satt fint en varm dag som denna.

 

Höll på att smälla av då maten kom. Jag åt lamm med pestopotatis, lök, god sås, vinbär och harsyra på toppen.

 

För att inte tala om då jag hämtat efterrätten, som ni redan såg tidigare idag.

 

Passade på att fota blomlandet medan vi vilade på maten.

 

Och medan vi gick runt och fotade byn lite råkade brudparet med bröllopsfölje som vi hört om tidigare gå förbi så jag passade på att ta en bild. Bruden känner jag till eftersom hon är från Rosala så det var ganska kul att få bevittna.

 

Efter cirka tre och halvtimme på vackra Högsåra var det dags att säga hejdå. Om vi inte tar oss ut mer i år så ses vi nästa sommar igen. <3

 

 

Adrienne Westerback
30.07.2017 kl. 14:48

Teknikstrul — något snille som kan hjälpa en stackars okunnig?

 

Alltså. Min dator, eller bloggen (?), vägrar för tillfället ladda upp foton hit som jag tagit med min systemkamera. Det här har varit ett problem tidigare också och det är därför jag hållit mig till redigerade telefonbilder i snart två års tid eftersom jag inte orkar krångla. Men plötsligt en dag upptäckte jag att det visst gick att ladda upp bilder som är tagna med kamera igen? Så jag har glatt fortsatt med det hela sommaren, tills nu då. Igår vägrade det att fungera och läget är fortfarande samma idag, "ogiltig fil" står det här i bloggen. Filformatet på fotona är jpeg och de är döpta som IMG. Vad är problemet? Blir alldeles tokig snart. Är alltså väldigt arg men samtidigt så himla trött så orkar liksom inte skrika i versaler här. Snällasnällasnälla HJÄLP mig någon! 

En endaste stckars ynka bild har jag lyckats få upp nu, efter att först ha skickat den till mig själv på Facebook och sedan spara den igen (???). Det är en bild på min enorma tårtbit från Farmors Café så datorn vet vad som ska prioriteras i alla fall. 

 

 

 

Adrienne Westerback
30.07.2017 kl. 11:45

Adrienne, 24. 

Studerar genusvetenskap vid ÅA. Bor i Åbo.

Älskar kulturella evenemang och att diskutera feminism. 

Tycker om snälla och intressanta människor, naturlig kroppsvård, att skriva och att lyssna på bra feministiska poddar. 

Välkommen till min blogg!