Lätt sommarlunch

En tidig fredag eftermiddag kände vi oss plötsliga hungriga här på stugan men kunde inte kocka ihop något större eftersom vi var bjudna på middag till kvällen till min morbror. Mamma grävde i kylen, drog fram både ägg och bacon och föreslog att hon skulle steka upp det. Hon fick genast medhåll av pappa och mig som började rusta ihop rostbröd, tomat och sallad. Med lite smör under och gräslök på toppen blev det väldigt enkla men fantastiskt goda BLT-smörgåsar som vi alla tre glatt mumsade i oss bara 20 minuter senare. Salladen och gräslöken från eget kryddland dessutom. En lätt lunch ute i solen på terassen satt mycket bra för själen. <3

 

Du behöver

Bröd av valfri sort

Smör

Sallad

Ägg

Bacon

Tomat

Gräslök

Salt

Ev. Majonäs

 

Gör såhär

Rosta bröden, stek äggen och baconen enligt preferens (vi gjorde äggröra), skär upp tomat, lassa på allting i valfri ordning och avnjut!

Adrienne Westerback
Publicerad 17.07.2017 kl. 11:38

Vaniljglass och jordgubbar

 

Vad är mer somrigt än en skål vaniljglass och färska jordgubbar? Okej det finns ju massor av somriga saker men eftersom jordgubbssäsongen nyligen börjat är en ju extra lyrisk just nu. En av fördelarna med en kall sommar är ju att blommor blommat längre och att jordgubbsskörden skjutits upp så vi får säkert äta fina jordgubbar ända in i augusti i år! Härligt härligt. 

Adrienne Westerback
Publicerad 16.07.2017 kl. 21:33

20 ganska roliga frågor

 

Om du hade fått en dotter nu, vad hade du döpt henne till?

Ffion Eden Signe Ileana. Jag älskar att sitta och fundera på namn, inte kanske just till eventuella framtida barn, utan för att namn fascinerar mig och är så himla spännande. Sedan är det alltid bra att ha på lager till en potentiell roman. :)

Sex utan kärlek eller kärlek utan sex?

How about fantastisk kärlek med bra sex?

Har du bra självförtroende?

Nae, eller jag vet inte. Folk menar ju att det är skillnad på självförtroende och självkänsla men jag vet inte vad som skiljer dem riktigt. Självkänslan är åtminstone den jag kämpat med under större delen av mitt liv och som äntligen börjar gå uppåt lite. Självförtroendet är kanske det som är bättre, för jag har alltid varit envis och trots massa tvekande gör jag ändå allt på mitt eget sätt.

Nämn tre saker på din att-göra-lista?

Vardagliga saker:

1. Börja förbereda min flytt till Sverige och allt vad den innebär.

2. Hjälpa mamma måla panelen i köket på stugan.

3. Börja skriva på mina sommarfrilansprojekt.

Livet generellt:

1. Ta min magister vid ÅA.

2. Läsa en masterexamen i specialiserad journalistik.

3. Resa genom kontinenten Afrika.

Beskriv ditt drömutseende.

Tro det eller ej men jag är jävligt snygg som jag är.

Någon du har kysst?

Mikael.

Har du kvar klädesplagg från då du var liten?

Min mamma har några någonstans tror jag.

Är du nöjd med din profilbild på Facebook?

Jepp, det för övrigt samma som här på bloggen.

Vad väljer du, godis eller chips?

Chips, för jag gillar inte godis alls. 

Hur uppvaktar man dig?

Överraskningar med tanke och kärlek bakom! Kidnappa mig ut på ett äventyr, en resa, en middag, en picknick, en promenad i regnet — vad som helst. Jag känner mig mest älskad då någon gör något med enbart min lycka i åtanke.

Har du rykten efter dig?

Är uppvuxen på Kimitoön (liten ort, alla känner alla etcetc) så vem vet? Men på den här orten är jag nog så pass ointressant att det inte kan vara fråga om några större hemskheter, haha.

Din absolut sämsta egenskap?

Jag ältar precis allting. Hela tiden.

Din bästa egenskap?

Min högkänslighet.

Kan man vara vän med sitt ex?

Jodå det finns det många bevis på. Men alla fall är väl unika och olika.

Har du kysst en kompis?

Flera stycken.

Hade du kunnat ha distansförhållande?

Absolut, är kärleken stark är det nog inga problem. Fast problem får det ju också finnas förstås.

Hur lång är du?

173 cm senast jag mätte. 

En vacker person?

Min mamma.

Ett boktips?

Elin Bengtssons ungdomsroman Ormbunkslandet.

Bäst just nu?

Livet på sommarstugan.

 

Listan lånad av Sandra Beijer

 

Adrienne Westerback
Publicerad 13.07.2017 kl. 22:04

Bromsar tankarna i julimogna kvällar

Imorgon är min sista jobbdag för den här veckan och sedan följer tre dagars ledighet. Som jag ser fram emot det alltså. Inget fel på jobbet alls men sommaren tar snart slut och jag ljuger inte när jag säger att jag inte hunnit göra något riktigt vettigt ännu. Lade ju upp en bucket list här på bloggen men har nog inte fått en enda grej gjord. Kan knappt fatta att jag redan varit fem veckor på jobb också? Vart tog tiden vägen? Och då började jag dessutom en vecka senare än alla andra. Jösses amalia. Nå väl, det gäller att ta ut den ledighet som ännu finns och njuta skiten ur den. 

För egentligen tar jag ingen större stress över att jag inte hinner besöka ställen eller vara så aktiv. Det viktigaste för mig är stuglivet just nu. Att få äta långsamma frukostar, borsta tänderna ute på terassen i solen, höra båtarna på sundet, se vattnet glittra och känna dofterna av sommaren som sakta tunnas ut. Att få se på filmer med mamma, skoja med pappa, gå kvällspromenader genom julimogna åkrar och bara göra ingenting. Men än hinner jag. Om mindre än en månad är jag helt ledig och får vila ut före jag åker iväg till Sverige. Och sedan är det bara att invänta hösten. Men försöker bromsa upp tankarna lite och hållas här en stund till. 

 

Adrienne Westerback
Publicerad 12.07.2017 kl. 19:44

Min dator pajade

 

Förra veckoslutet blev skärmen till min dator mörk och vägrade lysas upp och jag tänkte att "happ, nu är dagen jag väntat på i flera år slutligen här". MEN! Trots att till och med gubben i Apple-butiken menade att situationen såg ganska mörk ut (no pun intended) så gick den att rädda! Trodde knappt det var sant för sådan tur har jag då aldrig. Men här sitter jag nu, med min gamla trogna dator och den funkar igen. Vem vet hur länge, men för hoppningsvis tillräckligt länge för att det inte ska bli ett bekymmer på ett tag. Har jag mer än en sak att tänka på åt gången blir jag alldeles vimsig och det slår kortslutning i huvudet. Och just nu är det rätt så mycket trams på gång så det känns skönt att datorn i alla fall inte är en del av det längre. 

Så när jag åkte tillbaka till Åbo på måndagen hade jag min mammas dator med mig till låns. Men det slutade med att jag varje dag efter jobbet åkte till min moster och umgicks där istället så jag behövde den egentligen inte alls. Hade väl tänkt att jag åtminstone skulle åstadkomma några blogginlägg men tydligen inte. Idag och imorgon ska jag leka lite reporter på Baltic Jazzen i Dalsbruk, så försöker planera lite inför det just nu. Söndagen är ledig och sedan blir det en fyra dagars arbetsvecka innan ett förlängt veckoslut. Kämpar på och trivs riktigt bra. Ha en skön helg. <3

 

Adrienne Westerback
Publicerad 07.07.2017 kl. 09:14

Även om det skiter sig, så löser det sig

Var på morgonyoga på torsdagen via jobbet, men eftersom det var på en plats jag yogat tidigare somrar och mamma var med också den här gången så kändes det egentligen inte som jobbjobb.

Yogan var skön som vanligt. Läraren rogivande. Hon talade mycket om nuet och om att acceptera sig själv som det är nu. Att känna ordentligt och inte putta undan ens dom negativa tankarna, utan låta dom segla in men också ut igen. Efter yogan åt vi frukost på min förra arbetsplats och sedan åkte vi ut till stugan där vi var resten av veckoslutet.

Himla skönt hade vi det också. Kollade filmer, chillade, gosade med favorithunden, grejade ute på gården och badade bastu. Idag var vi på Öppna trädgårdars dag men det tänkte jag berätta mer om i ett annat inlägg. Just nu försöker jag bara samla tankarna, varva ner och låta mig vara som jag är just nu. För även om det skiter sig, så löser det sig i slutändan.

 

Adrienne Westerback
Publicerad 02.07.2017 kl. 21:37

En lista om jobb

 

Vad ville du bli när du var liten?

Författare. Och det är väl det enda jag fortfarande är lite inställd på trots beslutsångest och förvirring.

Vad trodde du att du skulle bli när du var tonåring?

Jag var nog lika villrådig då som nu. Jag har liksom aldrig haft ett konkret eller specifikt yrke jag vill utöva. Något med kultur hade jag väl ändå i tankarna.

Vilka var dina bästa / sämsta ämnen i skolan?

Jag hade lätt för det mesta i skolan och favoritämnet varierade lite från år till år. Men historia, engelska, modersmål, religion och filosofi gillade jag. Samhällsläran skulle säkert varit mer spännande om det varit mindre om landets olika organ och mer kritiska studier av samhällsstrukturer etc.

Vad gjorde du efter gymnasiet?

Jag hade sökt in till samhällsvetenskaper vid ÅA och kom in så jag började genast studera fast jag kanske behövt ett mellanår egentligen. Då visste jag knappt vad genusvetenskap innebar och riktade in mig på det först ett år senare.

Vilket var ditt allra första jobb?

Som Folkhälsans lekledare i två veckor när jag var 14 år.

Vad har du haft mer för yrken?

Jag har ju fortfarande inget yrke, men har jobbat som museivakt, lärarvikarie, servitör på både restaurang och café, och nu som sommarskribent på tidning.

Vad går ditt nuvarande jobb ut på?

Att skriva olika grejer för en dagstidning, så det varierar en del från dag till dag.

Vilka är dina starka / svaga sidor på ditt jobb?

Mina svaga sidor är väl att jag alltid är osäker, sällan vågar fråga, tror jag borde kunna och veta allt innan jag ens börjat (gäller allt i mitt liv), är livrädd för att misslyckas, tror att ett misstag är världens undergång och om något går snett är jag alltid bara kritisk mot mig själv och ingen annan.

Mina starka sidor är att jag trots detta har stigit upp och fortsatt kämpa, genom hård ångest och lindrigare depression. Jag gör det jag blir tillsagd att utföra och försöker alltid göra mitt bästa.

Nämn något som du är extra stolt över att ha gjort i ditt jobb?

Att jag provat på en del jobb ändå, fast jag var på en arbetsplats 6 somrar i rad. Jag har verkligen fått möta mig själv i en mörk gränd och upptäcka vad som inte funkat. Till en början var jag oerhört missnöjd med mig själv då jag vantrivdes eller inte tyckte jag var tillräckligt bra. Men egentligen är det ju helt fantastiskt. En behöver inte vara bra eller ens tycka om allt. Men det betyder ju inte heller att det inte finns något en skulle gilla. Just nu är jag stolt över att jag får jobba på en tidning och att jag producerar verkligt material till den.

Vad skulle du vilja jobba med om du inte hade det yrke du har i dagsläget?

Jag har som sagt inget yrke så jag drömmer på hela tiden. Är heller inte säker på att jag vill jobba med enbart en grej, utan liksom vara lite av en mångsysslare. Med det sagt vet jag ändå att jag vill skriva, resa, få vara kreativ och förmedla människors berättelser. Så frilansande fotojournalist skulle säkert kunna vara något.

Vad tror du skulle vara det sämsta jobbet för dig?

Alltså, det som gjort att jag inte trivdes de två senaste åren var ju egentligen mest min egen misstro till mig själv. Annars var ju själva jobben inte så tokiga antar jag. Men kundbetjäning är inte min grej alls, det är otroligt påfrestande.

Vad gör du om fem år?

Kommande läsår är jag på utbyte i Sverige. Efter det kommer jag troligen tillbaka till Åbo och fixar klart min gradu i genusvetenskap eftersom jag vill ha en finländsk magisterexamen. Men jag vet att jag vill studera något utöver det också, vill ha in nåt mer praktiskt och dessutom bygga på mina journaliststudier. Så om min gradu blir klar om 2 ½ år och jag läser något efter det är jag troligen på slutrakan i dom studierna sen, beroende på hur långa dom är.

 

Adrienne Westerback
Publicerad 01.07.2017 kl. 10:59

Vad är manshat?

 

Det finns få ord och fenomen som väcker så mycket ont blod som begreppet ”manshat”. Jag ska vara ärlig, även om jag aldrig personligen haft ett problem med att det finns feminister som hatar män, så har jag ändå kanske inte riktigt känt att jag varit hundra procent säker på vad manshatet egentligen innefattar.

För det första är ju hat ett starkt ord och därför knappast så konstigt att folk rygga tillbaka vid det. Men vad innebär manshat egentligen? Att en hatar alla män? Och vad föder det här hatet då? Jag är fortfarande långt ifrån någon rackare på detta men tänkte ändå försöka bena ut det lite här på bloggen.

 

Vad är manshat?

Manshat betyder, kort och gått, att en hatar de strukturer, maktförhållanden och samhällssystem som är kopplade till varandra och som både producerar och reproducerar vår västerländska patriarkala kultur.

Hatar en alla män då?

Nej, eller ja. Kan inte tala för någon annan, men ofta har ju alla åtminstone några enstaka män i sitt liv som en älskar eller tycker om väldigt mycket. Så att hata alla män är nog väldigt ovanligt men säkert händer det också.

Varför just manshat och inte ”förakt gentemot machokulturen”?

Jag kan vara helt ute och cykla nu, men jag antar att det vanligen är så att män = machokulturen. Naturligtvis finns det undantag, men det är nog få pojkar och män som aldrig någonsin, under hela sin livsstid, skulle komma att falla i patriarkatets fällor. Alla män kommer någon gång att bidra till förtrycket (ofta omedvetet) och därför är det fråga om ett manshat.

Men alla män är ju inte douchbags!

Vad är en douchbag egentligen? Någon som slår eller våldtar? Sexistiska skämt, tafsande, härskartekniker eller det att man inte säger åt en annan man som beter sig illa är nästan minst lika douchigt om ni frågar mig. Akta er för ”trevliga killar”.

Varför behövs ett manshat?

Behövs och behövs, manshatet är ju bara en reaktion på kvinnohatet. Kvinnohatet är det som vi tyst bevittnar dagligen runt omkring oss, när män misshandlar, våldtar, mördar och förtrycker kvinnor även mentalt. Patriarkatet lever på kvinnohatet, också det betydligt mindre brutala men minst lika förödande förtrycket som sker genom skönhetsideal, ojämställt föräldraskap, uppfostran och bemötandet av kvinnor.

 

Några punkter som förhoppningsvis klargjorde saken lite. Manshat är inte alls så hemskt som det låter. Medan kvinnohatet innebär att män bokstavligen söker upp kvinnor så är manshatet långt ifrån våldsamt. Det är kvinnor som, ofta till och med i tysthet, hatar män och väljer att undvika dem så gott det går. Ingen kommer till skada, förutom några manliga egon här och där.

Om ni inte redan lyssnar på podcasten Penntricket med Cissi Wallin och Natashja ”Lady Dahmer” Blomberg så rekommenderar jag den starkt. Katarina Wennstam gästade dem för inte så länge sedan och hon uttryckte det så himla bra: ”Kvinnor som hatar män måste jämt försvara och förklara sitt manshat, medan mäns universella kvinnohat – som är själva orsaken till manshatet överhuvudtaget – aldrig ifrågasätts”.

 

Adrienne Westerback
Publicerad 30.06.2017 kl. 17:10

Midsommaren i bilder

 

 

 

 

Adrienne Westerback
Publicerad 30.06.2017 kl. 13:36

Sommarens bucketlist

 

 

 

 

Halva sommaren har ju snart gått, men i juli ska jag försöka aktivera mig bara jag orkar! Alltid lika trist när midsommaren passerar. Det är ju visserligen flera veckor kvar men ändå inte. Sista dagarna i augusti åker jag redan till Sverige. Ska försöka njuta av ledighet med familj och pojkvän innan dess. Har jag tur får jag en extra vecka ledig också så det inte går så fort. Men här är i alla fall min lista på grejer jag vill hinna göra den här sommaren!

 

Vara utomhus minst en timme per dag

Simma i havet flera gånger

Besöka Åbo slott

Besöka Klosterbacken

Besöka konstmuseet

Åka Föli-Färjan

Gå på Tall Ships Race

Experimentera med hemlagad lunch

Göra minst en roadtrip

Fundera på material till en bok

Skriva lite varje dag

Oklara äventyr i varma sommarnätter

Åka Jakke jokilautta

Cykla till och runt i Ruissalo

 

Adrienne Westerback
Publicerad 26.06.2017 kl. 17:48

Adrienne, 23. 

Studerar genusvetenskap vid ÅA, men är just nu på utbyte i Sverige och läser journalistik vid Mittuniversitetet i Sundsvall.

Tycker om snälla människor, naturlig kroppsvård, stt skriva och att ligga i timmar framför Netflix. 

Välkommen till min blogg!