En rolig liten lista

 

Har du något konstigt du alltid behöver göra?

Ta mera mat fast jag är mätt om det är jättegott och sedan ändå alltid lämna en smula på tallriken. 

Har du något smeknamn? 

Addi. Det har jag alltid kallats av både familj och folk i min närhet. Hade problem med r-ljudet ganska länge som liten och skämdes kanske också lite över mitt konstiga namn som ingen någonsin kunde uttala rätt, så Addi var ett enkelt sätt att undkomma alla svårigheter. Det var först då jag kom till Åbo som jag började presentera mig som Adrienne, och trivs mycket bättre med det.

Några måsten? 

Att verkligen få vila ut, på riktigt. Har jag haft en intensiv dag eller vecka och det är något evenemang på kvällen eller veckoslutet så står jag ganska ofta över, just för att jag behöver varva ner. Tror det är min känslighet som gör mig överstimulerade av alla intryck och det känns som att hjärnan överhettas ibland. Då är jag nästan fysiskt tvungen att bara få ligga ner och inte socialisera med någon på åtminstone några timmar. 

Några lyxvanor? 

Hud- och hårvård är sällan något jag kompromissar med. Har jag fått för mig att jag behöver en specifik olja för mitt ansikte så köper jag den, fast naturligtvis inte den dyraste sorten ändå. Samma med mat, jag skulle aldrig kunna leva på makaroner och ketchup. Eller jag har väl hittills inte varit tvungen till det så det är väl lätt att säga. 

Vad stör du dig på hos andra?

Folks brist på överseende och ödmjukhet förbluffar mig ibland. Det att alla inte ser det som en lika stor självklarhet att beakta andras känslor som jag själv. Därför har jag alltid haft lite svårt att komma andra människor nära.

Har du något som du ofta säger åt andra att göra men aldrig gör det själv?  

Att agera hållbarare i vardagen. Jag försöker verkligen men ofta glömmer jag tyvärr bort mig.

En plats i världen du besökt som du aldrig vill återvända till? 

Kommer faktiskt inte på någon sådan plats.

Vad sa du senast? 

"Va det int Sune?" då pappa frågade om jag minns vilken sagofigurs docka som hette Skadan. Mina föräldrar läste mycket sagor för min syster och mig som små och Sune var pappas favorit. 

Hur såg ditt liv ut för tio år sedan?

Jag var 13 år och hade sommarlov mellan årskurs 6 och 7. Spännande tider då jag nyligen gått ut lågstadiet och snart skulle börja högstadiet. Minns typ ingenting från den sommaren, men det var faktiskt den sista som jag var helt och hållet ledig. Sommaren därpå var jag lekledare i två veckor och följande år började sommarjobba på ”heltid”. Att jag bara var 13 år för tio år sen påminner mig också om att jag inte alls är så gammal som jag ibland tror jag är. Jag vet ju att 23 inte är någon ålder men ibland får en ju hicka då en upptäcker att en är närmare 25 än 20?

Var växte dina föräldrar upp? 

Mamma i Åbo och pappa på Korpo. Mammas föräldrar var dock från Kimitoön och köpte stuga i Västanfjärd så hon har egentligen bott längre här än i staden.

Har du någon gång ringt polisen? 

Nej aldrig, och tur är väl det? Skulle ju såklart ringa om det blev läge nångång men är glad att jag aldrig behövt ännu.

 

Listan har jag lånat av UnderbaraClara.

 

Adrienne Westerback
Publicerad 25.06.2017 kl. 16:26

Drömmer om en romantisk trädgård

 

 

En såndär lummig trädgård i ett slags organiserat kaos, ni vet? Det är min dröm. Gamla lindar och ekar, buskiga syrener och häggar, och en maaassa ängsblommor! Lummigt och grönt, men också en frid för ögat. 

Det ska liksom inte spraka av granna färger, utan de är lugna och harmoniska, i blått, vitt, lila och rosa. Och så doftar det gott. Fylliga träd och buskar, perenner och rosor som hänger tungt av bladen och blommornas tyngd. Det ska blomma ymnigt och dofta som en dröm. Luften ska dallra av doften från liljor, klängande rosor, schersminer och aromatiska kryddväxter. Blommor som formligen väller in över trädgårdens gångar och sittplatser. Det flödar av tåliga mormorsväxter som fingerborgsblommor, krolliljor riddarsporrar, pioner, blågull och lammöron.

 

Gammeldags rosor som mossrosor, jungfrurosor, centifoliarosor, portlandrosor och midsommarros.

Praktriddarsporre och trädgårdsriddarsporre, Delphinium.

Fingerborgsblomma, Digitalis purpurea, tvåårig men sprider sig.

Orientlilja, Lilium ‘Casa Blanca’, ståtliga blommor och vacker doft på hösten.

Pärlhyacint, Muscari botryoides.

Pingstlilja, Narcissus poeticus.

Bondpion, Paeonia × festiva, och luktpion, Paeonia lactiflora.

Blågull, Polemonium caeruleum.

Syren, Syringa vulgaris, finns i mängder av sorter.

Doftschersmin, Philadelphus coronarius.

Fruktträd med hög stam som äpple, päron, körsbär och bigarråer.

 

Kolla också in mina två tidigare collage med temat hus, hem och inredning - här och här!

 

Adrienne Westerback
Publicerad 25.06.2017 kl. 11:17

Midsommarlistan

 

Bild

 

✿ Det här är planerna för midsommar:

Min pojkvän är på jobb, min syster i Jeppis och själv har jag brist på ordentlig feststämning. Så jag följde med mina föräldrar till några familjebekanta och här har jag hittills haft det bra. Igår bjöds det på en riktig dundermiddag, god dryck, skön musik och härligt sällskap runt bordet ute på terassen. Vi trotsade naturligtvis kylan också: ”På midsommaren sitter man ute — punkt!”

✿Det bästa med midsommaren är:

Jag är faktiskt ganska frälst i midsommaren, mest för att det ju är den vackraste tiden på hela sommaren. Och så är jag ju en lite sucker för klassisk nordisk midsommar med ängsblomster överallt, god mat och en lång ljust natt.

✿ Det sämsta med midsommaren är:

Att det alltid är lite oklart vad en riktigt ska hitta på.

✿ En tradition jag inte bryter:

Midsommarmiddagen. Har firat på nytt vis nästan vartenda år sedan jag fyllde 15 men har alltid ätit en ordentlig midsommarmåltid med familjen på stugan eller hemma innan jag åkt iväg.

✿ Ett måste på midsommarbordet:

Nypotatis med smör, kallrökt lax, något grillat, gräddfilssås, grönsallad, sill (fast jag inte själv äter det) och plockade blommor.

✿ Tre tips för en lyckad kväll:

1. Fira med människor du tycker om och som får dig att må bra, 2. Tillred en riktigt god middag, och 3. Lyssna på bra musik kvällen lång.

✿ Jag firar/firar inte midsommar för att:

Jag firar midsommar för att jag associerar det med så romantiska idéer om sommar.

✿ Ett starkt midsommarminne:

Midsommaren 2013. Vi firade troligen aftonen i Kasnäs, men midsommardagen hade vi en otrolig ångest eftersom vi inte hade någon aning om vad vi skulle hitta på. Klockan 19 bestämde vi oss för att köra till Korpo bara vi fick ett litet större gäng med oss. Klockan 21 startade vi med två bilar och var framme runt midnatt. Det var alldeles impulsivt och konstigt men det var en av dom bästa roadtripparna nånsin och på den tiden älskade vi spontana äventyr. 

 

Listan är snodd av Miilo

 

Adrienne Westerback
Publicerad 24.06.2017 kl. 18:04

Baka bästa midsommartårtan

 

 

Bild

 

Maräng, grädde och färska jordgubbar — behöver jag säga mer? Här kommer receptet på min favorit bland sommartårtorna och jag kan lova att den blir en succé på midsommarfesten! 

Receptet gäller cirka 14 bitar.

 

Du behöver 

100 g smör

1½ dl strösocker

5 ägg

4 msk mjölk

2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

2½ dl strösocker

1 dl grovhackad mandel (kan uteslutas)

 

Fyllning

3 dl vispgrädde

2 tsk vaniljsocker

1 liter färska jordgubbar

 

Gör så här

Sätt ugnen på 150°. Vispa smör och socker poröst. Dela äggen i gulor och vitor. Vispa ner en äggula i taget. Rör i mjölken. Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner det i smeten. 

Vispa vitorna med 1 ½ dl av sockret till ett fast skum. Tillsätt resten av sockret och vispa till en fast marängsmet.

Bred ut smeten till botten i en långpanna med bakplåtspapper ca 30x40 cm. Bred över marängsmeten toppigt. Strö på hackad mandel. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Låt kakan kallna. Dela den på mitten. 

Vispa grädden med vaniljsockret. Lägg ihop bottnarna med vaniljgrädden emellan.

Garnera med färska jordgubbar och citronmeliss eller myntablad om du har. Avnjut i gott sällskap!

 

Adrienne Westerback
Publicerad 24.06.2017 kl. 11:57

När natten är en dag

 

 

 

 

Tiden i juni innan och under midsommar är min bästa såhär års. Juli är jag inte särskilt förtjust i (kanske skulle vara annat om en fick ha semester nångång...) men augusti är sedan riktigt fin. Förutom grönskan, allt som blommar och alla fåglar som kvittrar glatt så är ju ljuset så himla härligt. Vid midnatt är det fortfarande ungefär lika ljust som på dagen. Jag är inte ens irriterad då jag ska sova för jag somnar ofta väldigt bra oavsett. Och med tanke på hur länge vi här i Norden lever i nästan totalt mörker under resten av året så är det ganska fint att vi i alla fall har det här ljuset under sommarmånaderna. Den här tiden när natten är en dag. 

Rubrik

 

Adrienne Westerback
Publicerad 23.06.2017 kl. 20:38

Mellan hägg och syren

 

Jag älskar dofter, blir nästan lätt beroende av dem. Ett moln av en parfym jag använde för flera år sedan kan göra att det på en bråkdels sekund blixtrar förbi bilder och känslor från en särskild period i mitt liv. 

Försommaren är en av mina absoluta favoriter. Veckorna då allting är så intensivt grönt att det nästan sprakar och blomstren börjar slå ut sina knoppar. Dofternas nirvana. Dikena är fyllda med en härlig färgpalett av hundlokor i vitt, smörblommor i gult och lupiner i rosa och violett. Det är så vackert att det gör ont ibland. 

Och så för att inte tala om häggen och syrenen. Träden som blommar i kapp och tävlar om prakten såhär års. Älskar dem både. Nu är det bara midsommarrosen jag saknar. 

 

 

 

 

 

 

 

Adrienne Westerback
Publicerad 23.06.2017 kl. 14:52

Jag accepterar mig själv

 

Eller det är i alla fall mantrat jag upprepar några gånger varje morgon och kväll just nu. Har haft några tuffar dagar invertes den här veckan och försöker tappert kämpa med min uppenbart bristfälliga självkänsla. Hur blev jag så här? 

Det undrade mamma också då jag satt och oroade mig över jobbet här en dag. "Vad är du så nervös för? Det har ju gått så bra!" Tycker du ja, hade jag lust att säga. Jag har en förmåga att vara väldigt blind gentemot det jag åstadkommer. Tror att allt jag gör bara blir halvdant och inbillar mig att om jag misslyckas på något minsta lilla sätt (enbart definierat av mig själv förstås) så går hela världen under. Fullständigt befängda tankar, som kanske inte ens märks på mig utifrån, men dom skjuter igenom mitt huvud säkert hundra gånger per dag. Jag måste prestera.

Till skillnad från tidigare år lyckas jag ändå hitta luckor i katastroftänket nu. Några stunder i en rogivande oas där jag hinner resonera någorlunda rationellt med mig själv och njuta av naturen och familjen. Påminner mig själv om att jag visst är tillräcklig. Att jag ju gör mitt bästa och att livet är till för att göra misstag som en sedan kan lära sig av. Att situationer bara är vad jag gör dem till. Kämpar vidare. För att acceptera mig själv. 

 

 

Adrienne Westerback
Publicerad 23.06.2017 kl. 10:17

Veckoslutsplaner för själen

 

 

 

 

Det blev plötsligt varmt väder och idag är faktiskt första dagen som jag på allvar känner i både kropp och själ att det är sommar. Hittills har jag liksom lite glömt bort det, varit orolig att sommarkänslan kanske inte alls kommer infinna sig den här sommaren. Men nu så. 

Jag blev på Kimitoön väldigt spontant igår kväll. Umgicks med Sussu och stötte på gamla kompisar jag ser så sällan. Hade inget alarm i morse och lät kroppen vakna upp av sig själv. Äter frukost i lugnt takt i mamma och pappas kaffeveranda. Ringde moster och blev bjuden på mat och bastu. Ikväll åker jag säkert ner till Bruke igen. Umgås lite, njuter av ledigheten och ljusa kvällar som bara sommaren kan bjuda på. Bokade in mig på indisk huvudmassage i Rosala Handelsbod imorgon, mitt ömma nackparti längtar. 

Har dörren ut mot gården öppen här i verandan, men det är så ljummet att vindarna inte ens känns av. Livet, som det är just nu, i den här stunden är inte alls så pjåkigt. Det är länge sedan jag upplevt en sådan här, om än kanske tillfällig, sinnesro. Jag är tillräcklig. Kanske det blir en bra sommar ändå? 

 

Adrienne Westerback
Publicerad 17.06.2017 kl. 11:46

Inredningsiver

 

Jag älskar att dagdrömma. Låta mitt huvud segla iväg till potentiella framtidsutsikter. En absolut favorit bland de här förhoppningarna är ett eget hem. Ett gammalt trähus med grova träplankor, bjälkar i taket och knarrande golv. Lite lagom bohemiskt men smakfullt och vackert. Ett typsikt nordiskt torp i lite större skala, med en gammal vedspis, antika möbler från loppis och så en punchveranda förstås! Åhh, längtar ihjäl mig. Vill gärna bo nära vattnet fast det är inte ett måste. Bara det finns gamla knotiga lövträd på gården och en äng med sommarblommor bredvid är jag nöjd. Så länge det är vackert året runt skulle jag vara lycklig. Mitt eget lilla hus. Där jag äntligen skulle få lyssna på mitt hjärta och bara göra det som jag vill. <3

 

 

Bilderna är från mitt nygamla beroendefenomen Pinterest.

 

 

Adrienne Westerback
Publicerad 16.06.2017 kl. 18:38

Ögonblick utan filter

 

Det är vyer, platser, stunder och bilder som dessa som gör att jag kommer ihåg hur underbart livet faktiskt kan vara. Att det kanske inte är så pjåkigt att bråttas med vardagen ändå. Och mitt hjärta sprängfylls av blixtrande känslor.

 

 

 

 

Adrienne Westerback
Publicerad 15.06.2017 kl. 22:08

Adrienne, 23. 

Studerar genusvetenskap vid ÅA, men är just nu på utbyte i Sverige och läser journalistik vid Mittuniversitetet i Sundsvall.

Tycker om snälla människor, naturlig kroppsvård, stt skriva och att ligga i timmar framför Netflix. 

Välkommen till min blogg!