En lista om jobb

 

Vad ville du bli när du var liten?

Författare. Och det är väl det enda jag fortfarande är lite inställd på trots beslutsångest och förvirring.

Vad trodde du att du skulle bli när du var tonåring?

Jag var nog lika villrådig då som nu. Jag har liksom aldrig haft ett konkret eller specifikt yrke jag vill utöva. Något med kultur hade jag väl ändå i tankarna.

Vilka var dina bästa / sämsta ämnen i skolan?

Jag hade lätt för det mesta i skolan och favoritämnet varierade lite från år till år. Men historia, engelska, modersmål, religion och filosofi gillade jag. Samhällsläran skulle säkert varit mer spännande om det varit mindre om landets olika organ och mer kritiska studier av samhällsstrukturer etc.

Vad gjorde du efter gymnasiet?

Jag hade sökt in till samhällsvetenskaper vid ÅA och kom in så jag började genast studera fast jag kanske behövt ett mellanår egentligen. Då visste jag knappt vad genusvetenskap innebar och riktade in mig på det först ett år senare.

Vilket var ditt allra första jobb?

Som Folkhälsans lekledare i två veckor när jag var 14 år.

Vad har du haft mer för yrken?

Jag har ju fortfarande inget yrke, men har jobbat som museivakt, lärarvikarie, servitör på både restaurang och café, och nu som sommarskribent på tidning.

Vad går ditt nuvarande jobb ut på?

Att skriva olika grejer för en dagstidning, så det varierar en del från dag till dag.

Vilka är dina starka / svaga sidor på ditt jobb?

Mina svaga sidor är väl att jag alltid är osäker, sällan vågar fråga, tror jag borde kunna och veta allt innan jag ens börjat (gäller allt i mitt liv), är livrädd för att misslyckas, tror att ett misstag är världens undergång och om något går snett är jag alltid bara kritisk mot mig själv och ingen annan.

Mina starka sidor är att jag trots detta har stigit upp och fortsatt kämpa, genom hård ångest och lindrigare depression. Jag gör det jag blir tillsagd att utföra och försöker alltid göra mitt bästa.

Nämn något som du är extra stolt över att ha gjort i ditt jobb?

Att jag provat på en del jobb ändå, fast jag var på en arbetsplats 6 somrar i rad. Jag har verkligen fått möta mig själv i en mörk gränd och upptäcka vad som inte funkat. Till en början var jag oerhört missnöjd med mig själv då jag vantrivdes eller inte tyckte jag var tillräckligt bra. Men egentligen är det ju helt fantastiskt. En behöver inte vara bra eller ens tycka om allt. Men det betyder ju inte heller att det inte finns något en skulle gilla. Just nu är jag stolt över att jag får jobba på en tidning och att jag producerar verkligt material till den.

Vad skulle du vilja jobba med om du inte hade det yrke du har i dagsläget?

Jag har som sagt inget yrke så jag drömmer på hela tiden. Är heller inte säker på att jag vill jobba med enbart en grej, utan liksom vara lite av en mångsysslare. Med det sagt vet jag ändå att jag vill skriva, resa, få vara kreativ och förmedla människors berättelser. Så frilansande fotojournalist skulle säkert kunna vara något.

Vad tror du skulle vara det sämsta jobbet för dig?

Alltså, det som gjort att jag inte trivdes de två senaste åren var ju egentligen mest min egen misstro till mig själv. Annars var ju själva jobben inte så tokiga antar jag. Men kundbetjäning är inte min grej alls, det är otroligt påfrestande.

Vad gör du om fem år?

Kommande läsår är jag på utbyte i Sverige. Efter det kommer jag troligen tillbaka till Åbo och fixar klart min gradu i genusvetenskap eftersom jag vill ha en finländsk magisterexamen. Men jag vet att jag vill studera något utöver det också, vill ha in nåt mer praktiskt och dessutom bygga på mina journaliststudier. Så om min gradu blir klar om 2 ½ år och jag läser något efter det är jag troligen på slutrakan i dom studierna sen, beroende på hur långa dom är.

 

Adrienne Westerback
01.07.2017 kl. 10:59

Vad är manshat?

 

Det finns få ord och fenomen som väcker så mycket ont blod som begreppet ”manshat”. Jag ska vara ärlig, även om jag aldrig personligen haft ett problem med att det finns feminister som hatar män, så har jag ändå kanske inte riktigt känt att jag varit hundra procent säker på vad manshatet egentligen innefattar.

För det första är ju hat ett starkt ord och därför knappast så konstigt att folk rygga tillbaka vid det. Men vad innebär manshat egentligen? Att en hatar alla män? Och vad föder det här hatet då? Jag är fortfarande långt ifrån någon rackare på detta men tänkte ändå försöka bena ut det lite här på bloggen.

 

Vad är manshat?

Manshat betyder, kort och gått, att en hatar de strukturer, maktförhållanden och samhällssystem som är kopplade till varandra och som både producerar och reproducerar vår västerländska patriarkala kultur.

Hatar en alla män då?

Nej, eller ja. Kan inte tala för någon annan, men ofta har ju alla åtminstone några enstaka män i sitt liv som en älskar eller tycker om väldigt mycket. Så att hata alla män är nog väldigt ovanligt men säkert händer det också.

Varför just manshat och inte ”förakt gentemot machokulturen”?

Jag kan vara helt ute och cykla nu, men jag antar att det vanligen är så att män = machokulturen. Naturligtvis finns det undantag, men det är nog få pojkar och män som aldrig någonsin, under hela sin livsstid, skulle komma att falla i patriarkatets fällor. Alla män kommer någon gång att bidra till förtrycket (ofta omedvetet) och därför är det fråga om ett manshat.

Men alla män är ju inte douchbags!

Vad är en douchbag egentligen? Någon som slår eller våldtar? Sexistiska skämt, tafsande, härskartekniker eller det att man inte säger åt en annan man som beter sig illa är nästan minst lika douchigt om ni frågar mig. Akta er för ”trevliga killar”.

Varför behövs ett manshat?

Behövs och behövs, manshatet är ju bara en reaktion på kvinnohatet. Kvinnohatet är det som vi tyst bevittnar dagligen runt omkring oss, när män misshandlar, våldtar, mördar och förtrycker kvinnor även mentalt. Patriarkatet lever på kvinnohatet, också det betydligt mindre brutala men minst lika förödande förtrycket som sker genom skönhetsideal, ojämställt föräldraskap, uppfostran och bemötandet av kvinnor.

 

Några punkter som förhoppningsvis klargjorde saken lite. Manshat är inte alls så hemskt som det låter. Medan kvinnohatet innebär att män bokstavligen söker upp kvinnor så är manshatet långt ifrån våldsamt. Det är kvinnor som, ofta till och med i tysthet, hatar män och väljer att undvika dem så gott det går. Ingen kommer till skada, förutom några manliga egon här och där.

Om ni inte redan lyssnar på podcasten Penntricket med Cissi Wallin och Natashja ”Lady Dahmer” Blomberg så rekommenderar jag den starkt. Katarina Wennstam gästade dem för inte så länge sedan och hon uttryckte det så himla bra: ”Kvinnor som hatar män måste jämt försvara och förklara sitt manshat, medan mäns universella kvinnohat – som är själva orsaken till manshatet överhuvudtaget – aldrig ifrågasätts”.

 

Adrienne Westerback
30.06.2017 kl. 17:10

Midsommaren i bilder

 

 

 

 

Adrienne Westerback
30.06.2017 kl. 13:36

Sommarens bucketlist

 

 

 

 

Halva sommaren har ju snart gått, men i juli ska jag försöka aktivera mig bara jag orkar! Alltid lika trist när midsommaren passerar. Det är ju visserligen flera veckor kvar men ändå inte. Sista dagarna i augusti åker jag redan till Sverige. Ska försöka njuta av ledighet med familj och pojkvän innan dess. Har jag tur får jag en extra vecka ledig också så det inte går så fort. Men här är i alla fall min lista på grejer jag vill hinna göra den här sommaren!

 

Vara utomhus minst en timme per dag

Simma i havet flera gånger

Besöka Åbo slott

Besöka Klosterbacken

Besöka konstmuseet

Åka Föli-Färjan

Gå på Tall Ships Race

Experimentera med hemlagad lunch

Göra minst en roadtrip

Fundera på material till en bok

Skriva lite varje dag

Oklara äventyr i varma sommarnätter

Åka Jakke jokilautta

Cykla till och runt i Ruissalo

 

Adrienne Westerback
26.06.2017 kl. 17:48

En rolig liten lista

 

Har du något konstigt du alltid behöver göra?

Ta mera mat fast jag är mätt om det är jättegott och sedan ändå alltid lämna en smula på tallriken. 

Har du något smeknamn? 

Addi. Det har jag alltid kallats av både familj och folk i min närhet. Hade problem med r-ljudet ganska länge som liten och skämdes kanske också lite över mitt konstiga namn som ingen någonsin kunde uttala rätt, så Addi var ett enkelt sätt att undkomma alla svårigheter. Det var först då jag kom till Åbo som jag började presentera mig som Adrienne, och trivs mycket bättre med det.

Några måsten? 

Att verkligen få vila ut, på riktigt. Har jag haft en intensiv dag eller vecka och det är något evenemang på kvällen eller veckoslutet så står jag ganska ofta över, just för att jag behöver varva ner. Tror det är min känslighet som gör mig överstimulerade av alla intryck och det känns som att hjärnan överhettas ibland. Då är jag nästan fysiskt tvungen att bara få ligga ner och inte socialisera med någon på åtminstone några timmar. 

Några lyxvanor? 

Hud- och hårvård är sällan något jag kompromissar med. Har jag fått för mig att jag behöver en specifik olja för mitt ansikte så köper jag den, fast naturligtvis inte den dyraste sorten ändå. Samma med mat, jag skulle aldrig kunna leva på makaroner och ketchup. Eller jag har väl hittills inte varit tvungen till det så det är väl lätt att säga. 

Vad stör du dig på hos andra?

Folks brist på överseende och ödmjukhet förbluffar mig ibland. Det att alla inte ser det som en lika stor självklarhet att beakta andras känslor som jag själv. Därför har jag alltid haft lite svårt att komma andra människor nära.

Har du något som du ofta säger åt andra att göra men aldrig gör det själv?  

Att agera hållbarare i vardagen. Jag försöker verkligen men ofta glömmer jag tyvärr bort mig.

En plats i världen du besökt som du aldrig vill återvända till? 

Kommer faktiskt inte på någon sådan plats.

Vad sa du senast? 

"Va det int Sune?" då pappa frågade om jag minns vilken sagofigurs docka som hette Skadan. Mina föräldrar läste mycket sagor för min syster och mig som små och Sune var pappas favorit. 

Hur såg ditt liv ut för tio år sedan?

Jag var 13 år och hade sommarlov mellan årskurs 6 och 7. Spännande tider då jag nyligen gått ut lågstadiet och snart skulle börja högstadiet. Minns typ ingenting från den sommaren, men det var faktiskt den sista som jag var helt och hållet ledig. Sommaren därpå var jag lekledare i två veckor och följande år började sommarjobba på ”heltid”. Att jag bara var 13 år för tio år sen påminner mig också om att jag inte alls är så gammal som jag ibland tror jag är. Jag vet ju att 23 inte är någon ålder men ibland får en ju hicka då en upptäcker att en är närmare 25 än 20?

Var växte dina föräldrar upp? 

Mamma i Åbo och pappa på Korpo. Mammas föräldrar var dock från Kimitoön och köpte stuga i Västanfjärd så hon har egentligen bott längre här än i staden.

Har du någon gång ringt polisen? 

Nej aldrig, och tur är väl det? Skulle ju såklart ringa om det blev läge nångång men är glad att jag aldrig behövt ännu.

 

Listan har jag lånat av UnderbaraClara.

 

Adrienne Westerback
25.06.2017 kl. 16:26

Drömmer om en romantisk trädgård

 

 

En såndär lummig trädgård i ett slags organiserat kaos, ni vet? Det är min dröm. Gamla lindar och ekar, buskiga syrener och häggar, och en maaassa ängsblommor! Lummigt och grönt, men också en frid för ögat. 

Det ska liksom inte spraka av granna färger, utan de är lugna och harmoniska, i blått, vitt, lila och rosa. Och så doftar det gott. Fylliga träd och buskar, perenner och rosor som hänger tungt av bladen och blommornas tyngd. Det ska blomma ymnigt och dofta som en dröm. Luften ska dallra av doften från liljor, klängande rosor, schersminer och aromatiska kryddväxter. Blommor som formligen väller in över trädgårdens gångar och sittplatser. Det flödar av tåliga mormorsväxter som fingerborgsblommor, krolliljor riddarsporrar, pioner, blågull och lammöron.

 

Gammeldags rosor som mossrosor, jungfrurosor, centifoliarosor, portlandrosor och midsommarros.

Praktriddarsporre och trädgårdsriddarsporre, Delphinium.

Fingerborgsblomma, Digitalis purpurea, tvåårig men sprider sig.

Orientlilja, Lilium ‘Casa Blanca’, ståtliga blommor och vacker doft på hösten.

Pärlhyacint, Muscari botryoides.

Pingstlilja, Narcissus poeticus.

Bondpion, Paeonia × festiva, och luktpion, Paeonia lactiflora.

Blågull, Polemonium caeruleum.

Syren, Syringa vulgaris, finns i mängder av sorter.

Doftschersmin, Philadelphus coronarius.

Fruktträd med hög stam som äpple, päron, körsbär och bigarråer.

 

Kolla också in mina två tidigare collage med temat hus, hem och inredning - här och här!

 

Adrienne Westerback
25.06.2017 kl. 11:17

Midsommarlistan

 

Bild

 

✿ Det här är planerna för midsommar:

Min pojkvän är på jobb, min syster i Jeppis och själv har jag brist på ordentlig feststämning. Så jag följde med mina föräldrar till några familjebekanta och här har jag hittills haft det bra. Igår bjöds det på en riktig dundermiddag, god dryck, skön musik och härligt sällskap runt bordet ute på terassen. Vi trotsade naturligtvis kylan också: ”På midsommaren sitter man ute — punkt!”

✿Det bästa med midsommaren är:

Jag är faktiskt ganska frälst i midsommaren, mest för att det ju är den vackraste tiden på hela sommaren. Och så är jag ju en lite sucker för klassisk nordisk midsommar med ängsblomster överallt, god mat och en lång ljust natt.

✿ Det sämsta med midsommaren är:

Att det alltid är lite oklart vad en riktigt ska hitta på.

✿ En tradition jag inte bryter:

Midsommarmiddagen. Har firat på nytt vis nästan vartenda år sedan jag fyllde 15 men har alltid ätit en ordentlig midsommarmåltid med familjen på stugan eller hemma innan jag åkt iväg.

✿ Ett måste på midsommarbordet:

Nypotatis med smör, kallrökt lax, något grillat, gräddfilssås, grönsallad, sill (fast jag inte själv äter det) och plockade blommor.

✿ Tre tips för en lyckad kväll:

1. Fira med människor du tycker om och som får dig att må bra, 2. Tillred en riktigt god middag, och 3. Lyssna på bra musik kvällen lång.

✿ Jag firar/firar inte midsommar för att:

Jag firar midsommar för att jag associerar det med så romantiska idéer om sommar.

✿ Ett starkt midsommarminne:

Midsommaren 2013. Vi firade troligen aftonen i Kasnäs, men midsommardagen hade vi en otrolig ångest eftersom vi inte hade någon aning om vad vi skulle hitta på. Klockan 19 bestämde vi oss för att köra till Korpo bara vi fick ett litet större gäng med oss. Klockan 21 startade vi med två bilar och var framme runt midnatt. Det var alldeles impulsivt och konstigt men det var en av dom bästa roadtripparna nånsin och på den tiden älskade vi spontana äventyr. 

 

Listan är snodd av Miilo

 

Adrienne Westerback
24.06.2017 kl. 18:04

Baka bästa midsommartårtan

 

 

Bild

 

Maräng, grädde och färska jordgubbar — behöver jag säga mer? Här kommer receptet på min favorit bland sommartårtorna och jag kan lova att den blir en succé på midsommarfesten! 

Receptet gäller cirka 14 bitar.

 

Du behöver 

100 g smör

1½ dl strösocker

5 ägg

4 msk mjölk

2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

2½ dl strösocker

1 dl grovhackad mandel (kan uteslutas)

 

Fyllning

3 dl vispgrädde

2 tsk vaniljsocker

1 liter färska jordgubbar

 

Gör så här

Sätt ugnen på 150°. Vispa smör och socker poröst. Dela äggen i gulor och vitor. Vispa ner en äggula i taget. Rör i mjölken. Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner det i smeten. 

Vispa vitorna med 1 ½ dl av sockret till ett fast skum. Tillsätt resten av sockret och vispa till en fast marängsmet.

Bred ut smeten till botten i en långpanna med bakplåtspapper ca 30x40 cm. Bred över marängsmeten toppigt. Strö på hackad mandel. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Låt kakan kallna. Dela den på mitten. 

Vispa grädden med vaniljsockret. Lägg ihop bottnarna med vaniljgrädden emellan.

Garnera med färska jordgubbar och citronmeliss eller myntablad om du har. Avnjut i gott sällskap!

 

Adrienne Westerback
24.06.2017 kl. 11:57

När natten är en dag

 

 

 

 

Tiden i juni innan och under midsommar är min bästa såhär års. Juli är jag inte särskilt förtjust i (kanske skulle vara annat om en fick ha semester nångång...) men augusti är sedan riktigt fin. Förutom grönskan, allt som blommar och alla fåglar som kvittrar glatt så är ju ljuset så himla härligt. Vid midnatt är det fortfarande ungefär lika ljust som på dagen. Jag är inte ens irriterad då jag ska sova för jag somnar ofta väldigt bra oavsett. Och med tanke på hur länge vi här i Norden lever i nästan totalt mörker under resten av året så är det ganska fint att vi i alla fall har det här ljuset under sommarmånaderna. Den här tiden när natten är en dag. 

Rubrik

 

Adrienne Westerback
23.06.2017 kl. 20:38

Mellan hägg och syren

 

Jag älskar dofter, blir nästan lätt beroende av dem. Ett moln av en parfym jag använde för flera år sedan kan göra att det på en bråkdels sekund blixtrar förbi bilder och känslor från en särskild period i mitt liv. 

Försommaren är en av mina absoluta favoriter. Veckorna då allting är så intensivt grönt att det nästan sprakar och blomstren börjar slå ut sina knoppar. Dofternas nirvana. Dikena är fyllda med en härlig färgpalett av hundlokor i vitt, smörblommor i gult och lupiner i rosa och violett. Det är så vackert att det gör ont ibland. 

Och så för att inte tala om häggen och syrenen. Träden som blommar i kapp och tävlar om prakten såhär års. Älskar dem både. Nu är det bara midsommarrosen jag saknar. 

 

 

 

 

 

 

 

Adrienne Westerback
23.06.2017 kl. 14:52

Adrienne, 24. 

Studerar genusvetenskap vid ÅA. Bor i Åbo.

Älskar kulturella evenemang och att diskutera feminism. 

Tycker om snälla och intressanta människor, naturlig kroppsvård, att skriva och att lyssna på bra feministiska poddar. 

Välkommen till min blogg!