Jag just nu

 

Bild

 

Jag älskar…

dofterna av allt som börjat blomma nu!

Jag saknar…

att ha ordentliga sommarlov.

Jag önskar…

att jag skulle lära mig att gå och lägga mig i tid.

Jag brukar…

lyssna på ljudböcker så fort jag får chansen.

Jag behöver…

meditera mera.

Jag fick…

hem min nya favvotröja från Enligtmathilda med trycket GRL PWR på här om dagen och kunde inte vara mer nöjd!

Jag blir glad…

då jag känner att jag lyckas med något.

Jag mår bäst…

dom stunder som min självkänsla har en uppsving.

Jag längtar…

efter inget speciellt. Försöker istället njuta av nuet och mitt liv som det är just nu.

 

Adrienne Westerback
Publicerad 13.06.2017 kl. 23:10

Raw glass och lummiga parker

 

Igår var det en skön kväll här i Åbo, lite molnig men varm nog så att jag inte behövde någon rock. Jag skulle nog påstå att jag är en höstmänniska men få grejer slår ändå ljusa, ljumma junikvällar. Vi traskade iväg på jakt efter glass och jag fick göra mitt premiärbesök vid Pure Heros container nere vid ån. Och alltså sweet jesus, så gott det var! Tog en chokladboll och jösses vilken otroligt intensiv smak den hade. Bollen kostade 4€ men var verkligen stor och dessutom betydligt mer mättande än vanlig gräddglass som kostar 3,50€, så prismässigt är det så gott som ingen skillnad alls. Dessutom är Pure Heros glass hemgjord, ekologisk, vegansk och raw, så enligt mig kan det knappast bli mycket bättre. Containern får alltså dubbla tummar upp, hit kommer jag nog flera gånger den här sommaren!

När vi ätit upp glassarna promenerade vi upp genom Samppalinnaparken, ner igen, och tog sedan vägen genom min favorit Puolalaparken tillbaka hem. Vi kikade in en sväng i Skärgårdsbaren också där vi spelade kort en stund i mysig stämning som alltid. En riktigt skön lördagkväll med andra ord. Idag har vi varit på promenad längs med ån, tog oss upp till Café Kakola och åkte sedan för att handla grillbart till mat. Imorgon är min första dag av sommarpraktiken på ÅU så jag har väl varit smått spänd också hela dagen. Jag tvivlar inte på att jag kommer trivas men min hjärna har ju ändå en tendens att inte alltid vara så rationell vid sånahär tillfällen. Nåja, bra går det säkert och är ivrig på att få lära mig nytt! Ha en fin måndag imorgon, oberoende om ni är lediga eller jobbar. <3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Adrienne Westerback
Publicerad 11.06.2017 kl. 22:23

5 nej tack

 

Klädesplagg: 

Munkjackor

Blusar med puffärmar

Plagg i läder

Leopardmönstrat

Obehagliga tyger som klistrar sig fast vid huden, får rysningar av blotta tanken

 

I matväg:

Saltgurka

Senap

Paprika

Sill

Lever

 

Drycker:

Surmjölk

Funlight

Kaffe

Svart te

Alkoholdrycker med mjölk i 

 

Inredning:

70-tal med allt sitt plast och orange

Ultramodernt sterilt 

För mycket vitt

Nya grejer som är menade att se gamla ut

Objekt med carpe diem-liknande citat på

 

Personlighetsdrag:

Besserwisser

Nedlåtande

Inte kunna lyssna

Aldrig erkänna sig ha fel

Medvetet fräck

 

Adrienne Westerback
Publicerad 09.06.2017 kl. 10:44

Ratata-listan

 

Därför valde jag Ratata

Jag visste egentligen inte något om Ratata när jag började, vilket community det faktiskt är tex, men valde att blogga här eftersom det kändes så jordnära och lokalt, och så kände jag till några andra bloggar på den här plattformen.

Det bästa med Ratata

Jag gillar designen och tycker att utformningen på bloggen är fin, men det absolut bästa är nog första sidan där en kan följa med dom senaste inläggen, mest lästa bloggarna och annat smått och gott! Gillar stämningen överlag, här är alla välkomna. 

Mitt bästa Ratata-minne

Första gången ett av mina inlägg lyftes upp på första sidan, det kändes väldigt roligt och bra. 

Min favoritblogg på Ratata

Nej jag nog gillar flera stycken!

Mitt favoritinlägg som jag själv skrivit på Ratata

Är nöjd med ganska många skulle jag vilja påstå men eftersom jag inte orkar söka igenom tre års blogghistorik väljer en av mina senaste mer betydande texter om psykisk ohälsa

Vad jag önskar av Ratata

Fortsatt fin behandling så länge som jag som jag bloggar här.

Mitt mål med min blogg på Ratata

Det började som en hobby/terapi/avskrivingsyta, men ju mer jag bloggat desto mer inspirerades jag av andra och målet har därför också sakta format sig. Jag vill utmana och utveckla både mig själv och mitt skrivande. Bloggen är min plattform för lekande med idéer och kreativitet. Jag drömmer om att en dag frilansa som skribent, jobba med ett journalistiskt entreprenörskap och köra samarbetsprojekt med andra kreativa företagare, så för mig är bloggen en potentiell utgångspunkt för just det. 

 

Adrienne Westerback
Publicerad 05.06.2017 kl. 16:13

Gröna skogspromenader

 

Tillbaka i ett regnigt Åbo. Synd med ruggigt väder då jag är ledig förstås, men det är också något visst med sommarregn. Jag riktigt njuter då himlen avtecknar sig ljusgrå men träden ändå är intensivt gröna. Konstaterade att jag alltid har gillat sommarregn och att mina käraste minnen från somrar är stunder och ögonblick då miljön utomhus sett ut just som den gör nu. Det var hur som helst ganska skönt att det inte regnade medan vi var på stugan så vi också kunde vistas ute en smula. Alicia och jag tog oss till exempel en skön promenad med Kiira i skogarna runt om tomten och blev påminda om alla lekar vi haft just här som små. Jag blir alltid så himla nostalgisk, hur ska jag klara av att bli riktigt gammal? Kommer ju bryta ihop av sentimentalitet hela tiden, haha. Det fina med stuglivet är att här får Kiira springa löst och det var en riktigt mysig grön skogspromenad vi hade. <3

 

 

Adrienne Westerback
Publicerad 05.06.2017 kl. 12:06

Hej juni

Den första sommarmånaden är definitivt en av mina favoriter av alla tolv och jag känner mig alltid lika glad då den anländer. Samtidigt också lite deppad eftersom jag vet att den passerar lika fort varje år. Om en dryg vecka börjar jag på mitt nya jobb, hinner knappt installera mig där innan det är midsommar och poff! Så är vi inne på junimånads sista dagar. Usch så pessimistiskt det blev nu, än hinner en ju njuta!

Just nu sitter jag hur som helst i vår småruggiga sommarstuga och försöker ta vara på dom lediga dagarna. Ute är det på gränsen till storm (blåser så sjutton!) och solen gömmer sig envist bakom molnen så någon solsemester är det inte riktigt fråga om. Älskar att vara utomhus men å andra sidan har jag sällan emot mulet väder heller så jag slipper ha dåligt samvete över att sitta inne och skriva blogg till exempel. Dagarna här går främst ut på häng med familjen, bus med favorithunden och lyssnande på ljudböcker. Nästan alla Katarina Wennstams spänningsromaner och böcker om samhällets syn på våldtäkt finns på Nextory så dem plöjer jag sakta men säkert igenom just nu. Riktigt skön tillvaro. 

Juni är äntligen här med allt liv och härlig grönska. Älskarälskarälskar när träden spricker upp i fylliga kronor och alla diken fylls av intensiva färger och dofter. Få grejer får mig att känna mig så levande som skymmande sommarnätter med ljuslila himmel och småfåglar som kvittrar från björktopparna. Den här sommaren är min första i Åbo, min första på en tidningsredaktion. Få se hur den blir. Tråkigt nog har min inre optimist lämnat mig och jag har redan för något år sedan slutat ha drömska förväntningar på tiden mellan första juni och sista augusti. Men det är ju också vad en gör det till så vem vet, kanske det blir riktigt bra.

 

Adrienne Westerback
Publicerad 02.06.2017 kl. 17:11

Så här var min vår

 

Har våren varit som du tänkt dig?

Egentligen inte. Förra året var jag så överraskad över den positiva effekt våren hade på mig, jag kände mig lättare och mer inspirerad än tidigare. I år kände jag inte riktigt likadant. Det har inte varit en dålig vår alls men inte lika bra på något sätt. Mars och april försvann utan att jag ens hann märka att de kom och hittills är det bara maj som varit riktigt skön, särskilt nu då det börjat grönska.

Hur såg ditt liv ut förra våren?

Som sagt så kände jag mig lite mer ivrig, men däremot hände det mycket mindre. Jag var ganska ledsen faktiskt och hade liksom inget syfte med livet, tyckte jag. I år har våren visserligen gått snabbt men jag har hela tiden haft mängder av mål, evenemang och en massa roliga kvällar att se tillbaka på med värme i hjärtat.

Hur hoppas du ditt liv kommer se ut nästa vår?

Ojoj vad svårt! Kommer ju (förhoppningsvis) ännu vara i Sundsvall på mitt utbyte nästa vår så det kommer ju vara mycket nytt bara det. Vår i en ny stad, ny lägenhet, med nya studier, nya vänner och nya upplevelser. Spännande att se vad det riktigt blir. 

Vad är ditt vårplagg nummer ett?

Min garderob är jämt i behov av en uppdatering och rensning som tyvärr sällan blir av, men mitt tydligaste vårplagg är ändå alltid vårrocken.

Har du haft några särskilda vårprojekt på gång?

Kandidatavhandlingen!

Vårens favorithändelse?

Ganska många ändå: ÅsNas silliz, wappen med fina vänner, Prosas årsfest, Poetry pubarna, dagen då jag fick mitt betyg och förra helgen då vi besökte min syster i Jeppis!

Vårens upptäckt?

Att det mesta går med lite ork, god rutin, hårt arbete och tro på sig själv.

Din vårförälskelse?

All grönska! Särskilt alla gamla träd och äppelblommen. <3

Har du några sommarplaner?

Det blir praktikplats som sommarskribent på ÅU fram till början av augusti men utöver det har jag inget planerat egentligen. Förhoppningsvis har jag en del helger lediga i alla fall och då kommer jag njuta av lugnet på stugan, kanske någon dag på Ruisrock och promenera längs med ån under Tall Ships Race. Det brukar dyka upp happenings lite vart efter så jag har egentligen ingen stress alls.

 

Adrienne Westerback
Publicerad 01.06.2017 kl. 17:48

Virkad konst vid Aura å

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Adrienne Westerback
Publicerad 29.05.2017 kl. 21:12

Humkand 2017

Igår, den 24 maj 2017, fick jag äntligen mitt kandidatexamensbetyg. Det känns skönt och lite konstigt (vart har dom här åren gått??) men mest ändå bara väldigt rätt. Det är det här jag har jobbat för dom tre senaste åren. Det har varit tungt, jobbigt och stundvis mycket ångestfyllt, men det har också alltid varit värt det. Jag har haft ett klart mål hela tiden, och trots att jag såhär i efterhand kan konstatera att jag några gånger för ofta glömt att leva i nuet och kanske pressat mig själv för mycket, så är det hit jag velat komma och är himla stolt att jag klarade allting så bra ändå.

Jag minns våren 2013. En blivande nybakad student som njöt av ledigheten under majmånad, längtade efter den vita mössan och livet efter gymnasiet. Jag var på inträdesprov den 21 maj det året, det var en varm dag och jag minns att jag stannade till på Biskopsgatan (som jag inte alls var bekant med då ännu och troligen inte ens visste att den hette så) efter provet, under ett vackert träd i full vit blom. Jag älskar ju som bekant blommande träd. Jag tog mängder av bilder och en lade jag till och med upp på instagram. Kanske hade jag en känsla av att det skulle vara viktigt att minnas.

Jag har i alla fall tänkt på den där stunden och det där trädet flera gånger sedan dess, då jag traskat där förbi på min väg till Arken. Jag har tänkt att jag någongång ska ta en bild till på samma ställe, kanske försöka känna av allt jag varit med om och vad som förändrats i mitt liv under de här fyra åren. Igår hände det. Jag hade hämtat ut mitt betyg och kände mig ovanligt lätt om fötterna. Jag stannade under trädet vid korsningen av Biskopsgatan och Agricolagatan. Jag är en nostalgisk och emotionell person som lever på känslor och minnen av särskilda platser. Det där trädet är en sån plats den här tiden på året, och cirkeln känns sluten. Åtminstone för en tid framöver. #ratatasbloggutmaning

 

 

 

 

 

 

 

 

Adrienne Westerback
Publicerad 25.05.2017 kl. 16:53

Kåldolmar på älgfärs och blomkålspuré

Lady Dahmer instagrammade om de gudomliga kåldomarna hon gjort till middag här om dagen och jag blev genast så otroligt sugen. Har inte känt sådan hunger efter en specifik maträtt på länge, och att det skulle vara fråga om just kåldolmar kändes ju lite oväntat, men så var det i alla fall. Så igår sökte jag upp några recept, handlade ingredienserna och tillredde maten! 

 

KÅLDOLMAR

 

Du behöver:

500 gram älgfärs (eller annan valfri färs)

1 vitkålshuvud

3 dl grädde

1 lök

2 ägg

Smör

Salt och peppar

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 250 grader. Börja med att skära av roten på vitkålen. Lägg sedan i en stor kastrull.

Häll på vatten och salta lite lätt. Koka bladen mjuka men låt inte koka för länge så de blir för mjuka.

Skölj vitkålen i kallt vatten när du skalar av bladen så att du inte bränner dig.

Blanda färsen med hackad lök, lite grädde, 2 ägg, salt och vitpeppar. Ta lite färs och rulla till en korv som du sedan rullar in i kålbladet.

Lägg kåldolmarna i en form, klicka på smör och ställ in i ugnen längst ner i 50-60 minuter. Lägg på lite folie mot slutet om kåldolmarna börjar få för mycket färg.

 

BLOMKÅLSPURÈ

 

Du behöver:

Ungefär 1 kg blomkål

1 dl vispgrädde

1 dl mjölk 

50 gram smör

Salt

Vitpeppar

 

Gör så här:

Skär blomkålen i mindre bitar, ta gärna med det mesta även av stammen. 

Mät upp vispgrädde och mjölk i en kastrull. Låt koka upp, under övervakning för när det väl börjar koka så kokar det snabbt över. Ta bort kastrullen från värmen. Lägg i smöret, salt och vitpeppar och rör om tills smöret smält.

Lägg i blomkålen, sätt tillbaka kastrullen på spisen och fortsätt koka på medelhög värme utan att det kokar över i ca 10 minuter.

(Det gör inget att ungefär hälften av blomkålen ligger ovanför vätskenivån. Under tiden det kokar så sjunker blomkålen ihop och mot slutet så ligger nästan allt i vätska.)

Ha gärna locket på glänt om det går utan att det kokar över. Rör gärna om någon gång under tiden så att blomkålen högst upp som ligger ovanför vätskenivån kommer ner i vätskan. 

Mixa ihop till ett jämnt och fint mos med mixer.  Servera med en god grönsallad och avnjut! 

 

Det här receptet blir mycketmycket mat så du har till lunch och middag några dagar framöver också vilket är skönt. Och jo, detta blev så jäkla gott! #ratatasbloggutmaning

 

Adrienne Westerback
Publicerad 23.05.2017 kl. 12:36

Adrienne, 23. 

Studerar genusvetenskap vid ÅA, men är just nu på utbyte i Sverige och läser journalistik vid Mittuniversitetet i Sundsvall.

Tycker om snälla människor, naturlig kroppsvård, stt skriva och att ligga i timmar framför Netflix. 

Välkommen till min blogg!