Feministisk Vändag

13.02.2016 kl. 09:49

 

Pappershjärtan
 

Imorgon är det Vändag! Firandet av Vändagen kan dock ge upphov till blandade känslor, så därför tänkte jag lista några förslag på hur en kan spendera den 14 februari, på ett mer feministiskt sätt.
 

1. Strunta i (det kapitalistiska) tramset

Dagen får absolut vara romantisk och fin men behöver inte vara kostsam bara därför!
Istället för att köpa kort (eller någonting alls för den delen) föreslår jag att en kan göra dem helt själv, vilket inte bara är betydligt billigare utan dessutom roligt, terapeutiskt och personligt. Bjud på middag du själv tillrätt istället för att äta dyrt på restaurang. Var anspråkslös med presenter, det behöver ju inte vara något dyrt alls! Gör något själv, eller ge kuponger som berättar att gåvan kanske är kvalitetstid tillsammans med dig i form av till exempel en promenad, dikt eller filmkväll. Att försöka uttrycka sin affektion och sina känslor så gott det går utan materialistiska ting är troligen det mest ovärderliga man kan ge en annan person.

2. Gör goda gärningar

Här är ju alternativen så gott som oändliga, och av diverse slag. För mig skulle det troligen vara små saker i vardagen: le mera då jag rör mig utomhus, hälsa och tacka trevligt och tydligt, se folk i ögonen, vara mer observant på min omgivning och hjälpa någon om jag lägger märke till att de behöver (det istället för att snabbt låtsas som ingenting), känna mer tacksamhet, krama hårdare, våga säga emot då jag inte accepterar något eller håller med någon och så vidare. 

3. Gör något som du tycker om

Folk känner vanligen press på att umgås med andra (gärna en partner) under Vändagen, men man kan lika bra umgås med sig själv också. Här är det bara att gå wild and crazy, med det enda kravet att en själv ska njuta av det som görs! Gå ut och gå, laga god mat, lyssna på musik, städa, rita, spela, sticka, ät chips, gråt, eller bara ligg på soffan och gör absolut ingenting. Valet är ditt!

4. Baka sött!

Oberoende vilken dag i veckan eller på året det är så gör ett gott bakverk alltid tillvaron lite bättre - i alla fall för mig - så varför inte unna sig på Vändagen också! Nu finns det ju fantastiska caféer på de flesta ställen, med ännu mer fantastiska tårtor, men tycker man om att baka ens lite så rekommenderar jag definitivt att göra en egen kaka istället. Det är roligt, utmanande och man kan experimentera på alla möjliga sätt. Själv vill jag utveckla själva konsten, men också att baka mer hälsosamt och ekologiskt. 

5. Visa kärlek på alla möjliga vis

När jag var liten såg jag ofta fram emot Vändagen och jag minns att hjärtan överallt gjorde mig glad. I årskurs ett pysslade vi alla i klassen ihop personliga vändagskort som vi sedan skulle skicka till någon speciell person. Jag valde att posta mitt till en kompis som bodde längre bort och som jag träffade ganska sällan, vilket kändes helt självklart. För mig personligen betyder Vändagen ännu också främst vänskap och kärlek gentemot dem man älskar. I Finland och Sverige heter dagen ”Vändagen” eller ”Alla hjärtans dag”, bägge två otroligt vackra namn som tydligt tecknar på att vänner kan vara vem som helst (mamma, mommo, syster, kompis, hunden, katten, partnern), oberoende av kön, ålder, etnicitet, ras, religion, sexualitet och så vidare. Visa kärlek till alla hjärtan som är viktiga för dig.

6. Visa kärlek mot dig själv

Glöm inte bort dig själv! För det är nämligen allt för lätt hänt, och väldigt vanligt också i våra stressiga liv. Ta hand om dina egna behov och unna dig snällhet. Några exempel: ät gott, drick vatten, vila, rör på dig i frisk luft, gör egna ekologiska hud- och hårvårdsprodukter, ta en skön dusch, smörj in dig i en hudolja du tycker om, läs positiva citat om livet, skriv ner bra saker om dig själv, ställ dig framför spegeln och säg de fina sakerna högt till din egen spegelbild. 

7. Fundera över dina förhållanden

Åtminstone en gång under ens livstid upptäcker de flesta att man inte mår så bra, och ibland kan detta bero av giftiga förhållanden. Det är aldrig roligt då insikten slår en men det är också värt att fundera vad det är som egentligen är problemet. Oberoende av vad man kommer fram till så är det värt att prioritera sitt eget välmående. Ett förhållande som inte ger en någon positiv energi längre kanske inte är värt att upprätthålla. Eller tvärtom också: ett förhållande kanske är värt att satsa lite extra på? En trevlig person kanske kunde bli en närmare vän, eller något mer?

8. Fira inte alls

Slutligen finns ju alltid alternativet att bara låta bli att fira alls. Man behöver inte göra något extra eller bry sig om att det är Vändag. Alla de här punkterna går ju nämligen att praktisera varje dag, året runt, så varför inte då försöka göra vardagen mer kärleksfull och vänskaplig överlag istället?

 

Ha en fin Vändag!

 

Adrienne Westerback
Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 7 med bokstäver: