Reflektioner över mitt eget bloggande

31.03.2016 kl. 10:46

 

Beskriv din relation till bloggar/bloggandet?

Jag började läsa bloggar på allvar under mitt sista år i högstadiet, då jag introducerades till några av Sveriges mest populära skribenter inom bloggosfären: Kenza, Foki och Egoina. Det som intresserade mig mest då var dessa personers liv som var fyllda av resor till vackra platser och inlägg med spännande bilder. Mitt intresse gentemot de här bloggarna har dock varierat sedan dess och för tillfället läser jag faktiskt inte någon av dem särskilt regelbundet längre.

Jag har alltid älskat att skriva, så när jag väl började läsa bloggar insåg jag också att jag gärna ville ha en egen plattform som jag kunde göra personlig och skriva vackra texter på. Problemet är att jag samtidigt är väldigt petnoga och krävande, så jag ville i princip att min blogg skulle vara fantastisk redan innan jag ens startat en. Fem år dröjde det innan jag tog tjuren vid hornen och bestämde mig för att ”Nu! Nu börjar jag bara blogga och så ser vi vart det leder!”

Idag har jag bloggat i drygt ett och ett halvt år. I början var min blogg absolut inte fantastisk, den hade varken särskilt fina bilder eller snygg layout och mina texter var hemskt alldagliga. Det räckte länge innan jag ansåg att jag hittat en ”nisch” eller ens kunde påstå att jag var riktigt nöjd med mitt bloggande överlag.

Idag är min relation till bloggar nog en helt annan än den var då jag började läsa dem. Mina favoritbloggar är för tillfället främst registrerade på bloggportalen Ratata, precis som min egen blogg, och känns tvärt emot de stora ”kändisbloggarna” härligt lokala och jordnära. Fram om populära bloggar läser jag nu hellre inspirerande inlägg om feminism, ekologi och livet, om sådant jag antingen kan relatera till eller lära mig av. 

Hur syns feminismen i din blogg?

För inte så länge sedan gjorde jag en feminist- lista, i vilken jag behandlade olika frågor i skilda inlägg. Jag försöker också göra recensioner av filmer och böcker eller diskutera och granska aktuella händelser från ett feministiskt perspektiv så ofta jag bara kan. Just nu har jag en tråd på gång i vilken jag tänkt skriva inlägg utifrån specifika rubriker jag till exempel hittat på andra bloggar eller i tidningar, och idén är att jag även här kommer syna grejerna med feminism i åtanke. 

Från vilka perspektiv behandlar du feminism i din blogg?

För det mesta behandlar jag feminismen utgående från mina egna erfarenheter, åsikter och kunskaper. Jag studerar alltså fenomenen på basen av innehållet på mina kurser vid universitetet och sådant jag snappat upp genom att läsa tidskrifter eller som jag insett genom diskussioner med andra.

Hurudant rum är din blogg för dig?

Min blogg är plattformen där jag kan utveckla och förverkliga mig själv. Jag skriver från hjärtat men försöker samtidigt också utmana min kreativitet. På bloggen kan jag skriva om allt det som verkligen intresserar mig, allt från inredning och min vardag till feminism och mer djupa funderingar. Den ett rum av trygghet som jag kan reflektera över mig själv på och även lära av.

Under den tid du har bloggat, har du märkt att det skulle finnas någon gräns där den feministiska solidariteten tar slut?

Långt ifrån varje inlägg har feminism som utgångspunkt, men perspektiven ligger förmodligen konstant i bakhuvudet ändå, oberoende av vad jag skriver. Jag vill nog till exempel inte påstå att ”solidariteten” någonsin tagit slut, utan den har i sådana fall inte varit lika betydande eller tydlig i just det specifika inlägget. Om möjligt så har feminismen med tiden fått en ännu mer betydande roll i mitt bloggande, särskilt då jag insåg att jag kan bolla tankarna fullkomligt fritt. Nu för tiden nischar jag dessutom min blogg som feministisk och försöker mer aktivt tangera feminism i texterna överlag.

 

De här frågorna skickades till mig av min vän Ida som gått en kurs om bloggandet och feminism. Frågorna är en del av kursens uppgifter men det kändes väldigt roligt att besvara dem eftersom jag verkligen fick reflektera över mig själv och mitt bloggande på samma gång. Ida skriver för övrigt en egen, jättefin blogg här! Rekommenderar verkligen hennes inlägg för den som vill läsa vackra texter om livet och få inspiration till hur man kan lyckas njuta av det man har i nuet!

 

Adrienne Westerback
Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 4 med bokstäver:

Adrienne, 24. 

Studerar genusvetenskap vid ÅA. Bor i Åbo.

Älskar kulturella evenemang och att diskutera feminism. 

Tycker om snälla och intressanta människor, naturlig kroppsvård, att skriva och att lyssna på bra feministiska poddar. 

Välkommen till min blogg!

Kategorier

Senaste kommentarer