Vardagskläder- listan i vårig anda

02.04.2016 kl. 19:05

 

 

Jag har funderat på att göra den här listan redan ett bra tag men det var inte förrän idag som det passade riktigt bra. Solen sken och våren visade sina första fina sidor, så jag drog med Mikael som min fotograf och knäppte de här bilderna uppe i Puolalaparken. Jag är inte det minsta bekväm framför kameran men tack och lov lyckades han få mig att skratta fram naturliga leenden ändå.

Vad gör du för att hålla dig varm under vintern?

Just nu har jag kommit till en period då jag verkligen hatar att frysa och gör allting för att undvika det. Den här vintern har det alltså inneburit att jag knappt stuckit ut nästan utan min tjocka, gamla vinterrock och mössa. Den här klädsel är estetiskt sett inte den finaste men den håller mig varm. Fast bara för att man vill vara varm betyder det inte att man måste ge upp viljan att ha snygga ytterkläder. Så nästa vinter kommer jag inhandla en ny vinterrock, en mysig men fin halsduk och må bra fast kylan biter i kinderna. 

Vad är din filosofi gällande kläder?

Min syster har en bra filosofi då man shoppar: ”Om du inte känner att du genast vill lägga på det här plagget då du kommer hem och sedan bära det i en vecka framöver, så ska du nog fundera två gånger innan du köper det”. Det är en ganska bra filosofi enligt mig, men då jag tittar in i min garderob idag så är det ganska tydligt att jag glömt bort den då jag handlat de senaste åren. Jag gillar nämligen inte min garderob alls för tillfället, för sanningen är den att jag älskar vackra kläder. Skulle jag ha pengar och tid nog skulle jag definitivt se till att jag rensa ut alla obehagliga plagg och köpa sådana jag faktiskt tycker om. Så jag antar att min filosofi gällande kläder är någonting i stil med att man alltid, alltid ska känna sig bekväm i dem. Klädesplaggen ska alltså vara sköna och sitta bra, men att känna sig bekväm i dem innebär också att du ska tycka de är vackra och att du känner dig riktigt fin i dem. Kläder är inte allt och behöver inte alls vara en del av ens personlighet, men de kan också definitivt vara just detta, om man så vill. 

Vad har du på dig på bilden?

Tröja: Monki
Kjol: H&M
Svarta strumpyxor: vet inte
Rock: Zara
Halsduk: Zara
Väska: Desigual
Skor: Nilson Shoes

Alla dessa plagg är åtminstone ett år gamla, men den här outfiten ger annars en ganska bra bild av hur jag vanligen ser ut. Jag har inga byxor som jag använder just nu så strumpbyxor och den här kjolen med en stickad tröja till är vad jag klär mig i så gott som dagligen. Skorna köpte jag faktiskt för mer än fyra år sedan, men har inte använt dem på ungefär tre år, så när jag hittade dem hos mamma och pappa under påsken blev jag riktigt glad. Känns så bra att kunna återanvända grejer istället för att genast inhandla nytt hela tiden. 

Hur piffar du upp din look?

När det kommer till kläder är det nästan totalt omöjligt att piffa upp mina looker för tillfället, eventuellt med den här fina vårrocken. Därför satsar jag istället på sminkning. Förhoppningsvis skulle jag snart hitta lite tid och ork att förnya garderoben lite. 

 

Adrienne Westerback
Kommentarer (1)
Spamfilter
Skriv siffran 2 med bokstäver:
Hej! Vi har ett bloggprojekt i våra studier som handlar om finlandssvensk språkidentitet. Vi har några frågor och vi skulle vara tacksamma om du kunde svara oss :-)
Hurdant är det att vara svenskspråkig i Finland?
Har du mötte några fördomar?
Känner du att du har haft nytta eller nackdel av att vara finlandssvensk? Om så, hurdana?
Använder du hellre finska eller svenska i ditt vardagliga liv?
Mixar du finska och svenska ord i tal?
Känner du dig själv mer finsk eller svensk?
Finns det olikheter mellan finsk och finlandssvensk kultur?

Med vänliga hälsningar,
tre svenskstuderande från Östra Finlands universitet
Emmi03.04.16 kl. 17:11
Hejsan! Jag svarar gärna på era frågor, tack för dem! Det kommer dock att ta någon dag innan jag hunnit skriva ner svaren. :) Och jag svarar troligen här nere i kommentarsfältet också, eftersom ni inte gav någon e- mail, hoppas det passar? Update! Här kommer nu mina svar, hoppas de är ok! 1. Hurdant är det att vara svenskspråkig i Finland? Eftersom jag växte upp på Kimitoön, som till majoriteten är en väldigt svenskspråkig kommun, kan jag inte påstå att jag behövde reflektera över min egen svenskspråkighet så hemskt mycket. Alla vänner talade svenska, dagisföreståndarna och lärarna likaså - till och med personalen i de flesta butiker och firmor var huvudsakligen svensktalande. Så att byta om till finskan då man åkte utanför ön, till exempel till Åbo, var definitivt någonting man lade märke till. Min familj har dock alltid varit väldigt finskt sinnad ändå, för även om vi egentligen aldrig talade finska sinsemellan hemma så lyssnade mina föräldrar ändå nästan uteslutande på finsk musik och min syster och jag har tittade mycket på finska tv- program. Min farmor är dessutom fullständigt tvåspråkig. Personligen har jag alltså aldrig haft några konkreta problem eftersom jag både förstått och talat finska relativt bra, men jag märker nog att kunskaperna ”rostar” då man inte dagligen ser till att man utnyttjar dem. Ett litet dilemma som jag faktiskt ibland står inför är då jag inte kommer ihåg vissa ord, eller bara har svårt att uttrycka mig på finska, och önskar att jag kunde få använda mitt eget modersmål istället. I de här situationerna orkar jag dock inte krångla till det och tycker att jag lika bra kan öva tala lite finska, så jag försöker nästan alltid ändå. 2. Har du mötte några fördomar? 
Inga direkta eller särskilt seriösa fördomar, tror jag. Ibland har jag fått känslan av att personer med finska som modersmål ”fått en nagel i ögat” bara på grund av det faktum att man talat svenska, ungefär som att själva språket är irriterande eller klingar hånfullt i deras öron på något sätt. Men det här kan naturligtvis också bara vara inbillning från min sida. 3. Känner du att du har haft nytta eller nackdel av att vara finlandssvensk? Om så, hurdana?
 Svårt att säga, men naturligtvis har det underlättat att ha svenska som modersmål då det gällt att förstå de övriga nordiska länderna till exempel, eftersom både norskan och danskan påminner väldigt mycket om svenskan. På senare år har jag dessutom uppmärksammat den finlandsvenska ”kulturen” lite mer och ser det nog som en fördel att influeras av såväl svenska som finska kulturarv. Nackdelen blir väl dock istället att man varken är särskilt finsk eller svensk, utan någonting udda där mittemellan. Men det får man väl bara se som en unik fördel! 4. Använder du hellre finska eller svenska i ditt vardagliga liv? Svenska, eftersom det är mitt modersmål. Jag både läser och skriver allra helst på svenska, och anser mig nog också skriva betydligt bättre på engelska än på finska. Då jag pratar har jag ett relativt bra uttal på finska, men talet kommer inte riktigt lika flytande. Jag skulle vilja läsa och prata mer aktivt på finska men det blir väldigt sällan av. 5. Mixar du finska och svenska ord i tal?
 Absolut, hela tiden! Då jag talar svenska flyger det nog in finska ord lite här och där och på ett väldigt naturligt sätt också. Svenska må vara mitt modersmål men ibland passar de finska orden bättre och är mer beskrivande än de svenska, eller sedan måste jag ta till dem för att jag helt enkelt glömt bort det svenska ordet för stunden! 6. Känner du dig själv mer finsk eller svensk? 
Jag känner mig inte svensk alls, även om jag sett en del på svensk tv, lyssnat mycket på svensk musik och i allmänhet är ganska kunnig vad gäller Sverige på vissa fronter - men svensk är jag nog inte. Jag tycker väl att jag är finsk, eller mera finländare eventuellt. Därför är finlandsvensk en bra term, för det är precis vad jag är, någonting lite mittemellan! Mvh, Adrienne
05.04.16 21:25

Adrienne, 24. 

Studerar genusvetenskap vid ÅA. Bor i Åbo.

Älskar kulturella evenemang och att diskutera feminism. 

Tycker om snälla och intressanta människor, naturlig kroppsvård, att skriva och att lyssna på bra feministiska poddar. 

Välkommen till min blogg!

Kategorier

Senaste kommentarer