Listan om kompisar

28.07.2017 kl. 19:04

 

Hur är du som vän? 

Rätt så lojal skulle jag vilja påstå, man kan liksom räkna med mig tycker jag. Sedan har jag lätt för att sätta mig in i andras situationer och känna med dem, oberoende om det är bra eller dåligt. Jag är också snäll, omtänksam och värnar om relationerna.

Sämst som vän?

Bjuder sällan ut mitt sällskap, eller i alla fall när det gäller umgänge med personer som kanske inte är mina närmaste vänner. Jag är väldigt dålig på att svara på sms, jag är tankspridd och beroende på dagen lagrar jag bara hälften av informationen jag får in, inklusive det som vänner berättar åt mig. Och så är jag väldigt känslig, fast det är ju mest mitt eget problem.

Vad stör sig dina vänner på med dig?

Det att jag är dålig på att svara i telefon. Men sedan tror jag också att många kan tycka det är jobbigt då jag ofta ska debattera/ifrågasätta/vara den ”jobbiga” om jag inte håller med i något. Folk kan inte skämta på samma sätt i närheten av mig eftersom jag inte tolererar onödiga kommentarer osv.

Återkommande vänproblem?

För tillfället mest att jag inte har så väldigt många nära vänner. Under de senaste fyra åren har min kärnvänkrets, som i gymnasiet var ganska stor, minskat radikalt och jag kan inte påstå att jag har mer än 2—3 bästa vänner kvar. Det är inte bara mitt fel, utan en del har man glidit ifrån och vissa har flyttat utomlands osv. Men de flesta har jag liksom mest bara tappat lusten att umgås med tror jag. Det klickar inte längre och jag är trött på att jargongen fortfarande är likadan som då vi umgicks som 17—18 åringar. Jag orkar inte med massa ytligt fjanteri längre och det kan säkert också bero av min ångest. Mina relationer måste vara genuina och någorlunda djupa och jag måste känna att jag mår bra, kan vara mig själv och att jag får ut något av dem, annars får det vara. 

Typiskt för dig som vän? 

Om en vän har något otalt med någon så stöttar jag dem alltid, oavsett om min vän har ”rätt” eller ”fel” i situationen. Jag kan inte vara en ”neutral” vän, det ser jag ärligt talat som ett svek och har därför också svårt för vänner som gör så då man anförtror dem något. Visa sympati och förståelse för sjutton!
Det är också typiskt mig att bry mig ”för mycket”, det vill säga vara den som bär relationen, ser till att allt är bra och att vännen är nöjd med mig. Inte hälsosamt i längden och något jag jobbar på att inte göra lika mycket längre.

När blir du sur?

När det är en envägs relation. När personen inte bryr sig om mig, aldrig frågar hur jag mår eller då jag helt enkelt blir åsidosatt. Har väl inte hänt på länge nu dock. Och så blir jag väldigt irriterad då det finns brist på respekt och vännen tror den kan säga/göra/vara hur som helst. 

Tråkigast med dina vänner?

Att jag ser dem allt för sällan. Min syster bor och lever sitt liv i Jeppis och Sussu studerar i Vasa. Studiekompisarna kommer jag inte se på ett år nu pga utbytet. Men det är desto finare att få träffa dem sen. <3

Önskeegenskap som vän?

Att jag tog för mig mer. Att jag var mer pratsam, skrattade högre, sprudlade av energi och alltid var den som det hände spännande saker med. Ibland är jag sådan men det händer ytterst sällan nu förtiden och den största orsaken till det är nog min bristande självkänsla. Jag funderar för mycket på vad andra tycker och vilket intryck jag ger av mig själv så jag är den i rummet som ofta får ångra det jag inte sade fram om att jag sade något lite tokigt. Vill inte ändra på den jag är men då det främst handlar om att bli bekväm i sin egen person så ska jag öva mer på att ta plats och bjuda på mig själv. 

Värsta sortens vän?

Den som inte värnar om relationen utan snarare tar den nästan som för givet. Den som verkligen aldrig hör av sig, utan det är alltid du själv som gör det. Som varje gång ni träffas beklagar sig över att ni ses så sällan och tycker ni ska börja umgås mer igen, men som under det följande halvåret fortfarande inte skickar så mycket som ett sms. Det är den värsta sortens vän.

Bästa sortens vän?

En gammal klyscha, men den du kan vara dig själv med. Och då inte bara de positiva egenskaperna utan framför allt de negativa. Som står ut med dina brister och dessutom lyfter upp dem som något positivt. Den du mår bra med, som du längtar att få träffa och som inte tär på din självkänsla. Den du kan lösa konflikter med och som hänger med livet ut.

Gemensamma drag för mina närmsta vänner?

De som besitter de flesta av egenskaperna jag räknade upp här ovan. Och så söker jag mig till snälla personer med starka personligheter, rolig humor och som är tuffa även dom kan erkänna psykisk ohälsa under ytan. Jag gillar dom som får mig att skratta men som jag också kan föra ordentliga diskussioner med. Jag dras till dem som bär på något unikt på ett eller annat sätt. Mina vänner är för det mesta vettiga men får också gärna vara lite galna och töntiga. Så länge jag aldrig har tråkigt är det bra. 

 

Listan är lånad av Underbara Clara.

 

Adrienne Westerback
Kommentarer (1)
Spamfilter
Skriv siffran 10 med bokstäver:
Håller med på flera punkter, men speciellt med hur störande det är att jag är den enda som hör av mig och inte den andra... suck..
Ronja29.07.17 kl. 10:47
Det är nog inget kul nej!
29.07.17 20:02

Adrienne, 24. 

Studerar genusvetenskap vid ÅA. Bor i Åbo.

Älskar kulturella evenemang och att diskutera feminism. 

Tycker om snälla och intressanta människor, naturlig kroppsvård, att skriva och att lyssna på bra feministiska poddar. 

Välkommen till min blogg!