DIY: Ansiktsmask som piggar upp hösttrött hud

14.10.2017 kl. 21:56

 

 

 

 

När det kommer till hud- och hårvård så försöker jag hålla allting så naturligt och ekologiskt som möjligt. Jag gör min egen tandkräm, deodorant och saltvattenspray. Jag tvättar håret med bikarbonat och smörjer in kroppen och ansiktet med kallpressade oljor efter duschen. En del produkter köper jag nog, mest för att jag är en svag och nyfiken individ som ibland måste prova på nya grejer. Men även där försöker jag hålla det så fritt från syntetiska ämnen som möjligt. 

Och jo, självklart sysslar jag ju med detta eftersom det är vad jag själv anser är bäst för min kropp, miljön osv. Men också till stor del eftersom jag tycker det är genuint roligt att få tillaga sina egna badrumsprodukter från scratch! För mig är det nästan en form av hobby att utveckla min kunskap på det här området, hitta bra råvaror jag kan handla och slutligen "kocka" ihop dem själv hemma till något som är bra för mig. Så det samma gäller naturligtvis också ansiktmasker.

Mina ansiktsmasker har alltid (manuka)honung som bas. Sedan är det egentligen mest upp till var och ens preferenser (vill du djuprengöra, återfukta, eller ge huden "nytt liv"?) och hudtyp vilka andra ingredienser som läggs i. Det är hur lätt som helst att googla fram olika hemmagjorda recept och jag kan lägga upp flera i ett annat inlägg, men här kommer i alla fall receptet på en personlig favoritmask, som både rengör och återfuktar huden på samma gång!

Ingredienser:

1 tsk Manukahonung (går lika bra med vanlig honung, men manukan har visat sig vara ännu mer effektiv i sina vårdande egenskaper)

1 tsk turkisk yoghurt

1 tsk spirulinapulver

Gör såhär:

Blanda först ihop honungen och spirulinapulvret innan du sedan lägger till yoghurten. Rör om tills allt är blandat i jämn smet, applicera på ansiktet och låt sitta i minst 15 minuter. Skölj bort med ljummet vatten.

YOGHURT — Yoghurten innehåller laktossyra, som har en exfolierande effekt och stimulerar produktionen av kollagen.

HONUNG — Honung hjälper till att hålla huden mjuk och fuktig, men dämpar även hudirritationer, motverkar ärrbildning och skyddar mot mängder av olika bakterier. 

SPIRULINA — Spirulinaalgen är en blå-grön alg, rik på antioxidanter, klorofyll, vitaminer och mineraler som gör att huden syresätts och kan då få mer lyster. Spirulinan är också milt rengörande och uppmjukande.

 

Adrienne Westerback
Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 2 med bokstäver: